News

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată de Guvern. Decizia privind SUA și Republica Moldova

26.10.2020 | 11:53
Lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat actualizata de Guvern Decizia privind SUA si Republica Moldova
ADVERTISEMENT

Lista țărilor şi a zonelor cu risc epidemiologic ridicat fost actualizată luni, în urma unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Conform noii decizii, pentru nu mai puțin de 30 de state din Europa și întreaga lume, România impune măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile.

ADVERTISEMENT

Pe listă apar, potrivit ultimei informări, un total de 30 de țări. Spre deosebire de ultima actualizare, din 12 octombrie, Statele Unite ale Americii și Republica Moldova dispar de pe tabel cu restricții.

Guvernul României a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Întrunit luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Pentru persoanele care vin în România din aceste state sau zone se instituie măsura carantinei timp de 14 zile.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 30 de state au fost incluse pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform acestor norme ale CNSU.

Astfel, din tabel fac parte Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceză, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franța, Gibraltar, Elveția, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croația, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia, Puerto Rico.

ADVERTISEMENT

Pe 6 octombrie, lista cu ţările din zona galbenă, pentru care se impunea carantina la domiciliu timp de 14 zile în cazul persoanelor care ajungeau în România din acestea, se regăseau 49 de țări, iar pe 12 octombrie vorbeam de 32 de state.

lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat
Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Sursa foto: cnscbt.ro

Decizia privind SUA și Republica Moldova

Conform CNSU, de la măsura carantinei sunt exceptate persoanele care sosesc în România din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat dar care rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

ADVERTISEMENT

Totodată, persoanele care sosesc în România din ţările cu risc epidemiologic ridicat şi intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieşi după cea de-a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică.

În comparație cu ultima actualizare, SUA și Republica Moldova au fost eliminate de pe listă, cu toate că în aceste două state criza pandemică încă este accentuată.

ADVERTISEMENT