News

Lista țărilor de risc epidemiologic, actualizată. Cine va intra in carantina cand ajunge în România

04.12.2020 | 17:07
Lista tarilor de risc epidemiologic actualizata Cine va intra in carantina cand ajunge in Romania
ADVERTISEMENT

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, în cursul zilei de astăzi, lista statelor și a zonelor de risc epidemiologic ridicat. Călătorii care sosesc în România din aceste țări vor intra în carantină pentru 14 zile, în contextul pandemiei de Covid-19.

Suedia a fost adăugată pe listă, iar Bosnia Herţegovina și Franța au fost eliminate. Totodată, persoanele care au fost infectate cu SARS – CoV -2 în ultimele 90 de zile de dinaintea călătoriei și care au mai mult de 14 zile de la confirmarea infectării până la intrarea în țară sunt exceptate de la carantină.

ADVERTISEMENT

Persoanele carantinate la sosirea în țara noastră pot să iasă din carantină din a zecea zi, dacă vor efectua un test ziua a opta, iar rezultatul acestuia este negativ.

Lista țărilor de risc epidemiologic ridicat, actualizată

„Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinării asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă”, scrie în decizia din 4 decembrie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit news.ro.

ADVERTISEMENT
Lista statelor cu risc epidemiologic
Lista statelor cu risc epidemiologic

Țările de pe lista respectivă sunt: Georgia, Serbia, Luxemburg, Muntenegru, Croația, Andorra, Lituania, Slovenia, San Marino, Liechtenstein, Austria, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Curasao, Polinezia Franceză, Suedia, Macedonia de Nord, Portugalia, Elveția, Polonia, Iordania, Italia, Bulgaria, Armenia, Cehia, Kosovo și Danemarca.

Poziționarea Danemarcei pe lista de mai sus s-a făcut ca urmare a circulației printre locuitorii țării a unei forme diferite a virusului SARS – CoV – 2, provenită de la fermele de nurci.

ADVERTISEMENT

Conform deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, persoanele care pot dovedi, prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că au fost infectate cu Covid-19 în ultimele 90 de zile, iar data infectării este cu cel puțin 14 zile înaintea intrării în țara noastră, sunt exceptate de la carantină.

„Sunt exceptate de la măsura carantinării instituită în conformitate cu prevederile Legii 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedeşte prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puţin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului şi au trecut cel puţin 14 zile de la data primului test pozitiv şi până la data contactului” a decis CNSU.

ADVERTISEMENT

Mai multe țări din Europa de pregătesc intens pentru vaccinarea populației împotriva SARS – CoV – 2. Primul vaccin a primit deja aprobarea Marii Britanii pentru utilizare. Planurile de vaccinare sunt adoptate, iar unele state stabilesc deja calendarul pentru debutul imunizării populației.

ADVERTISEMENT