News

Lista țărilor din zona galbenă, actualizată. Cei care vin de acolo intră în carantină 14 zile

21.11.2020 | 00:09
Lista tarilor din zona galbena actualizata Cei care vin de acolo intra in carantina 14 zile
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat, în cursul zilei de 20 noiembrie, lista cu țările din zona galbenă. Pentru persoanele care sosesc în România din aceste țări, se instițuie măsura carantinei de 14 zile.

Țările cu risc epidemiologic ridicat au fost selectate ”având în vedere propunerile formulate de către Institutul Național de Sănătate Publică, luând în considerare evoluția epidemiologică pe teritoriul României până la data de 20.11.2020”, se arată în Hotărârea nr. 55 din 20.11.2020.

ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii și Serbia sunt statele care au apărut pe lista galbenă, față de varianta anterioară, iar Belgia, Spania, Slovacia și Monaco au fost scoase din categoria țărilor cu risc ridicat de infectare.

Cine intră în carantină la sosirea în România. Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată

Potrivit Hotărârii Comitetul Național pentru Situații de Urgență: „Art.1 – Se aprobă lista țărilor/ zonelor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta.

ADVERTISEMENT

Art.2 – Se abrogă alin. 2 al art. 3 din Hotărârea CNSU nr. 54 din 12.11.2020, persoanelor care sosesc din Danemarca în România, fiindu-le aplicabile toate excepțiile de la măsura carantinării prevăzute în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36, cu modificările și completările ulterioare.

Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.”, scrie în respectivul document.

ADVERTISEMENT
Lista țărilor din zona galbenă
Lista țărilor din zona galbenă
Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică România

Astfel, lista cuprinde țările: Muntenegru,Polinezia Franceza, Andorra,Luxemburg, Austria, San Marino, Elveția, Georgia, Liechtenstein, Slovenia,Cehia, Polonia, Guam,Croația, Italia, Franța, Portugalia, Armenia, Lituania, Iordania, Macedonia de Nord, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Statele Unite ale Americii, Bosnia si Herzegovina, Danemarca.

Danemarca este prezentă și ea pe listă din cauza detecţiei răspândirii la oameni a unei noi variante de virus SARS-CoV-2. Decizia a fost luată la 12 noiembrie și s-a specificat, la vremea respectivă, că persoanele care vin din această ţară vor fi plasate în carantină, fără a le fi admise excepțiile aplicate celorlalte state.

ADVERTISEMENT

Europa a devenit, din nou, epicentrul pandemiei de SARS – CoV – 2, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că  la fiecare 17 secunde, o persoană moare în urma infecției, pe continentul nostru. „Europa reprezintă 28% din cazurile globale și 26% din decese cumulative în regiune. Săptămâna trecută, Europa a înregistrat peste 29.000 de noi decese Covid-19. Aceasta înseamnă că o persoană care moare la fiecare 17 secunde.”, a spus Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, potrivit Telegraph.

ADVERTISEMENT
Tags: