News

Literele Brașov de pe Tâmpa vor fi luminate în culorile steagului maghiar. Cum au reacționat locuitorii

Primăria Brașov le-a pregătit o surpriză locuitorilor din oraș cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei, care are loc pe data de 20 august
20.08.2021 | 16:59
Literele Brasov de pe Tampa vor fi luminate in culorile steagului maghiar Cum au reactionat locuitorii
Literele de pe vârful Tâmpa vor fi luminate în culorile steagului Ungariei. Sursa foto: Primăria Brașov
ADVERTISEMENT

Cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei, care se sărbătorește pe data de 20 august, Primăria Brașov le-a pregătit o surpriză locuitorilor din oraș. Astfel, emblematicele litere care alcătuiesc numele orașului, Brașov, și care se află pe vârful Tâmpei, vor fi luminate în culorile steagului maghiar.

Acest lucru, transmit oficialii, marchează “importanța comunității maghiare în dezvoltarea orașului, un oraș care de-a lungul istoriei a fost nu numai un important centru istoric și cultural, ci și un exemplu de bună înțelegere între cele trei etnii care locuiau în spațiul actualului oraș”. 

ADVERTISEMENT

Demersul vine în contextul în care, în ultima vreme, oficialii brașoveni din cadrul primăriei încearcă o apropiere tot mai mare de public. Un exemplu în acest sens este ziua de 18 august, când pe site-ul primăriei a apărut un mesaj conform căruia “Brașovul intră în rândul orașelor civilizate: brașovenii vor putea sta pe iarbă în parc”.

Inițiativa Primăriei nu a fost lipsită de reacții negative

În ciuda aceste deschideri, internauții nu au rămas însă indiferenți cu privire la decizia Primăriei Brașov de a lumina literele de pe Tâmpa, care dau numele orașului, în culorile steagului maghiar.

ADVERTISEMENT

“Vă bateți joc de noi romînii”, a scris un utilizator. “Unde ești tu, Țepeș Doamne?”; Un altul, în schimb, arată faptul că “de multe ori uită că sunt minoritari. Respect pentru aportul cultural, dar…”

Anunțul de pe pagina de Facebook a Primăriei Brașov a strâns însă și multe comentarii pozitive cu privire la inițiativă, mai ales din partea utilizatorilor de etnie maghiară.

ADVERTISEMENT

“Mulțumim Primăriei Brașovului și populației!”, a arătat unul dintre aceștia, în vreme ce altul a transmis un mesaj cât se poate de clar: “Respect. Nu naționalitatea contează, numai să fim OAMENI. Vă urez tuturor o zi frumoasă”.

1 Decembrie, zi de doliu pentru Ungaria în viziunea lui Laszlo Tokes

Cu toate acestea, multe comentarii au făcut referire la declarații cum ar fi cea a președintelui Consiliului Național Maghiar, Laszlo Tokes, care a afirmat în trecut: “urmările Tratatului de la Trianon trebuie remediate”, adăugând și faptul că “bunăvoința necondiționată și loialitatea nu ne pot face să uităm și că (1 decembrie – n.r.) este o zi de doliu pentru Ungaria”.

ADVERTISEMENT

Un scandal diplomatic ca urmare a unor acțiuni și declarații politicianiste a izbucnit, de altfel, pe această temă, în primăvara anului trecut, când PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege care urma să acorde o autonomie mai largă Ținutului secuiesc.

La vremea respectivă, președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat vehement la această tentativă, afirmând că, atât timp cât el va fi președinte, o astfel de lege nu va exista.

“În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm să scăpăm de această pandemie, PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, declara Klaus Iohannis.

În urma acestei ieșiri, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, i-a transmis președintelui româniei că maghiarii din Transilvania, în marea lor majoritate, l-au votat la prezidențiale, cerând “mai mult respect pentru maghiari”.

ADVERTISEMENT