News

Litoralul din România mai câștigă 50 de hectare de plajă. În ce stațiuni se derulează lucrările. Foto

Litoralul din România se extinde cu încă 50 de hectare de plajă. Lucrările se derulează în stațiunile din sud.
01.08.2021 | 13:51
Litoralul din Romania mai castiga 50 de hectare de plaja In ce statiuni se deruleaza lucrarile Foto
Litoralul din România mai câștigă 50 de hectare de plajă. În ce stațiuni se derulează lucrările. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Lucrările de extindere ale litoralului românesc continuă. După ce plajele din Mamaia au fost mărite deja cu peste 50 de hectare, investițiile continuă și în stațiunile din sudul litoralului românesc, în zona Eforie.

Plajele din România, extindere cu încă 50 de hectare. În ce stațiuni de pe litoral se derulează lucrările

În prezent, lucrările de reducere a eroziunii costiere la Marea Neagră, din zona Eforie, sunt în plină desfășurare. Conform antreprenorului Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V. acțiunea utilajelor progresează vizibil, conform raportărilor transmise Supervizorului lucrărilor, EPMC.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe o suprafață care se întinde pe 5,7 km, între Portul Belona din Eforie şi comuna Tuzla, Van Oord a proiectat şi construieşte şapte diguri, din care şase vor fi conectate cu ţărmul, iar unul este paralel cu ţărmul, pentru a crea o zonă de protecţie a biodiversităţii.

În acest sens, vor fi extrase circa 4,5 milioane de metri cubi de nisip pentru înnisiparea artificială și asigurarea stabilității plajei și a terenurilor adiacente, amenințate de eroziunea vizibilă chiar și cu ochiul liber.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, lucrările constructorului constau în demolarea structurilor costiere existente, degradate şi periculoase, finalizarea organizării de şantier, trasarea şi construirea drumurilor temporare, precum şi testări de rutină pentru piatra adusă de la cariera de la Nicolae Bălcescu.

Litoralul din România mai câștigă 50 de hectare de plajă. Sursa foto: EPMC

În urma acestora, vor apărea noile diguri cu o lungime de peste 300 de metri, iar plaja va avea la finalul construcţiei o lăţime de aproximativ 100 de metri.

ADVERTISEMENT

La finalul execuției, un total de 50 de hectare noi de plajă nouă în Eforie vor fi predaţi de Van Oord statului român. Lucrările sunt similare celor de la Mamaia (desfășurate aici pe 53 de hectare), urmând procesul de intabulare a noului teren şi găsirea de soluţii urbanistice şi arhitecturale pentru amenajarea unei plaje moderne.

Litoralul din România mai câștigă 50 de hectare de plajă. Sursa foto: EPMC

Lucrările de extindere ale plajelor nu afectează activitățile turistice

Este foarte important de știut faptul că lucrările demarate în prezent în stațiunile de pe litoral nu deranjează activitățile turistice din zonă, mai transmite supervizorul lucrărilor, EPMC.

ADVERTISEMENT

Reamintim că litoralul românesc are deja aproape 53 de hectare de plaja nouă, dată în folosință încă de la debutul sezonului estival 2021.

Apele Române mai anunță că, în următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare.

Este vorba despre stavilarele Edighiol/Periboina, plajele Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I și plajele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai – în etapa II.

ADVERTISEMENT