News

Litoralul românesc a devenit mai curat în luna august. Câte mii de tone de alge au fost strânse de autorități

Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au dezvăluit luni că peste 1.000 de tone de alge au fost strânse în sudul litoralului doar în ultimul weekend.
29.08.2022 | 22:06
Litoralul romanesc a devenit mai curat in luna august Cate mii de tone de alge au fost stranse de autoritati
Peste 9.000 de tone de alge strânse de la începutul lunii mai. Foto: Facebook / Apele Române Dobrogea-Litoral - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În același context, pe litoralul românesc au fost adunate în luna august aproape 4.500 de tone de alge. Conform comunicatului de presă al ABADL, la această cantitate impresionantă de alge s-a ajuns din cauza vântului puternic din ultimele zile.

Mii de tone de alte pe litoralul românesc

Vânturile puternice au adus în ultimele zile la malul Mării Negre o cantitate semnificativă de alge, mai ales în sudul litoralului românesc.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, numai în luna august au fost adunate aproape 4.500 de tone de alge, iar de la începutul lunii mai au fost colectate peste 9.000 de tone.

Numai în acest weekend au fost adunate peste 1.000 de tone din sudul litoralului. Algele sunt smulse de pe fundul mării de curenți în timpul furtunilor puternice și aduse la țărm.

ADVERTISEMENT

Acestea se dezvoltă în număr mare la adâncimi mici în condiții de temperaturi ridicate și multă lumină”, se arată în comunicatul amintit.

Alge strânse noaptea pentru a nu pune turiștii în pericol

De asemenea, pentru cei interesați să afle de ce algele nu sunt adunate și ziua, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa al ABADL au precizat că intervin cu utilajele numai noaptea, din motive de siguranţă.

ADVERTISEMENT

Altfel, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a tramsmis pe Facebook că a încheiat recent contractul privind serviciile de consultanță în managementul execuției lucrărilor din cadrul proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020).

Contractul în valoare de 5.308.800 de lei fără TVA a fost semnat cu Asocierea Egis Romania și Egis Water and Maritime SAS. ABADL va fi sprijinită pentru cele 11 contracte de execuție lucrări pentru reducerea eroziunii costiere de pe litoralul românesc.

ADVERTISEMENT

Sunt vizate zonele Stăvilarele Edighiol și Periboina, Mamaia, Tomis-Cazinou, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus- Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai.

Altfel, amintim că în urmă cu doar o zi a fost lansat programul Litoralul pentru toți. În cadrul acestuia, cei interesați pot beneficia de prețuri cu 75% mai mici și de cazări care pornesc de la 35 lei pe noapte.

ADVERTISEMENT