Premier League

LiVARpool! Liderul din Anglia n-ar fi dominat campionatul fără arbitrajul video. Cum ar fi arătat clasamentul

31.12.2019 | 13:01
LiVARpool Liderul din Anglia nar fi dominat campionatul fara arbitrajul video Cum ar fi aratat clasamentul
ADVERTISEMENT

Liverpool e liderul detașat al Premier League la finalul lui 2019, la 13 puncte distanță față de ocupanta locului 2, Leicester. Totuși, diferența ar fi fost mult mai mică și lupta la titlu n-ar fi fost, practic, încheiată, dacă n-ar fi existat arbitrajul video.

LiVARpool! Șapte puncte în plus a obținut formația lui Klopp în clasamentul din Premier League datorită arbitrajului video

Englezii au dat publicității o analiză a deciziilor luate cu ajutorul arbitrajului video care au schimbat soarta fazelor importante și au ajuns la concluzia că VAR-ul i-a oferit, de fapt, lui Livepool, un avans confortabil în fruntea clasamentului în Premier League.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de șapte puncte a obținut Liverpool față de principalele urmăritoare în urma deciziilor luate cu ajutorul arbitrajului VIDEO. Dacă hotărârile în aceste faze ar fi rămas cele luate de arbitrii pe teren, în 2020 lupta la titlu ar fi fost mult mai animată.

Ultimul exemplu, poate cel mai bun în acest sens, a fost ceea ce s-a petrecut la partida de final de 2019 pentru echipa lui Klopp. Liverpool a jucat acasă cu Wolverhampton, iar scorul final de pe tabelă a fost de 1-0 pentru ”cormorani”. Numai că, fără VAR, Wolves ar fi câștigat cu 1-0!

ADVERTISEMENT

Golul victoriei, cel marcat de Sadio Mane, a fost acordat după ce inițial fusese anulat pentru un henț la Lallana, iar un gol care părea perfect valabil, înscris de Neto pentru ”lupi”, a fost anulat după ce VAR a descoperit un ofsaid milimetric la jucătorii lui Nuno Espirito Santo. 

Clasamentul Premier League dacă VAR nu ar fi fost implementat în acest sezon
Clasamentul Premier League dacă VAR nu ar fi fost implementat în acest sezon

Cea mai favorizată echipă de deciziile VAR nu a fost însă Liverpool, ci Brighton. Formația care are sub contract doi fotbaliști români, pe Florin Andone și pe Tudor Băluță, a beneficiat de șapte decizii pro din partea arbitrajului video și de doar două împotrivă.

ADVERTISEMENT

La polul opus se află Wolverhampton, formația care a fost văduvită de o victorie cu Livepool și la ultima etapă. Șase decizii împotrivă au cei de la Wolves, și nici măcar una în favoarea lor!

Clasamentul Premier League la finalul anului calendaristic 2019
Clasamentul Premier League la finalul anului calendaristic 2019

Când e vorba însă de marea beneficiară a VAR-ului din Premier League, aceasta rămâne însă Tottenham. Echipa care în sezonul precedent a exasperat-o pe Manchester City, eliminând-o din Champions League după decizii ale arbitrajului video, lucru care s-a repetat și în meciurile directe din campionat, are șase locuri în plus în clasament datorită arbitrajului video!

ADVERTISEMENT

Fără tehnologia VAR, formația lui Jose Mourinho, care e pe poziția a șasea în ierarhie, ar fi fost acum pe locul 12! Tehnologia VAR are parte de tot mai muți critici în ultima perioadă, și președintele UEFA, Aleksander Ceferin, afirmând că trebuie o schimbare în folosirea acesteia, pentru că nu se poate anula un gol pentru un milimetru de ofsaid.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT