Fotbal international

Live Blog Bundesliga, etapa a 26-a. Anunţul momentului în Germania! Ce decizie a luat Manuel Neuer. Vezi aici toate golurile şi clasamentul. Video

20.05.2020 | 16:57

Bundesliga este primul campionat important care se restartează în weekendul 16-18 mai. Mai sunt de jucat nouă runde până la finalul acestui sezon şi lupta se dă pe patru planuri: titlu, locuri de Champions League, locuri de Europa League şi retrogradare plus loc de baraj.

ADVERTISEMENT

Rezultatele din etapa a 26-a:

  • Borussia Dortmund – Schalke 4-0 (Haaland 29, Guerreiro 45, 63, T. Hazard 48) – VEZI VIDEO
  • Leipzig – Freiburg 1-2 (Poulsen 77 / Gulde 34, Koch 90+3) – VEZI VIDEO
  • Hoffenheim – Hertha Berlin 0-3 (Akpoguma 59-autogol, Ibisevic 60, Cunha 74) – VEZI VIDEO
  • Fortuna Dusseldorf – Paderborn 0-0
  • Augsburg – Wolfsburg 1-2 (Jedvaj 55 / Steffen 44, Ginczek 90+1) – VEZI VIDEO
  • Frankfurt – Monchengladbach 1-3 (An. Silva 81 / Plea 1, M. Thuram 7, Bensebaini 74) – VEZI VIDEO
  • FC Koln – Mainz 2-2 (Uth 5, Kainz 53 / Awoniyi 61, Kunde Malong 72) – VEZI VIDEO
  • Union Berlin – Bayern Munchen 0-2 (Lewandowski 40, Pavard 81) – VEZI VIDEO
  • Werder Bremen – Bayer Leverkusen 1-4 (T. Gebre Selassie 30 / K. Havertz 28, 33, M. Weiser 60, K. Demirbay 78) – VEZI VIDEO
Clasamant Bundesliga
Clasamant Bundesliga după ultimul meci al etapei 26

UPDATE, 20 mai, ora 16:59 / Manuel Neuer rămâne la Bayern Munchen şi a semnat prelungirea contractului până la finalul sezonului 2022-2023. Actualul acord expira în vara anului viitor.

ADVERTISEMENT

“Pentru mine a fost important să continui să lucrez. Acum că acest lucru a fost rezolvat, privesc viitorul cu mult optimism. Mă simt foarte confortabil, ca acasă, în Bavaria. Bayern este unul dintre cluburile de fotbal de top din Europa”, a declarat Manuel Neuer pentru site-ul oficial al clubului.

Manuel Neuer joacă la Bayern Munchen din vara anului 2011, când a fost transferat de la Schalke 04. De-a lungul celor nouă sezoane petrecute în Bavaria, portarul de 34 de ani a câştigat 18 trofee, printre care se numără şapte titluri în Bundesliga şi Liga Campionilor în 2013.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 19 mai, ora 16:45 / Santiago Ascacibar, mijlocaşul Herthei Berlin, a vorbit despre senzaţia trăită la meciul din weekend cu Hoffenheim, când a stat pe banca de rezerve cu masca pe faţă. Argentinianul a susţinut că a avut dureri de cap din cauza faptului că nu putea să respire normal.

“Am călătorit în două avioane spre Hoffenheim. A fost prima dată când s-a întâmplat ceva de genul acesta. A trebuit să stau pe bancă la început şi să port mască, nu aveam aer pentru a respira bine.

ADVERTISEMENT

La un moment dat, a început să mă doară capul. Era o persoană care verifica dacă foloseam masca şi ne-a cerut să o purtăm. Puteam să o scoatem doar pentru a merge să facem încălzirea”, a declarat Santiago Ascacibar pentru Marca.


UPDATE, 19 mai, ora 11:00 / Echipele din Bundesliga au putut să efectueze cinci schimbări în timpul meciurilor din etapa a 26-a, după ce IFAB a modificat temporar regulamentul. Cu toate acestea, Bayern Munchen, Wolfsburg şi RB Leipzig au preferat să schimbe tradiţional, doar trei fotbalişti.

Werder Bremen, Bayer Leverkusen, Union Berlin, FC Koln, Mainz, Eintracht Frankfurt, Borussia Monchengladbach, Schalke, Paderborn şi Hertha Berlin au fost echipele care au apelat la toate cele cinci schimbări permise.


UPDATE, 18 mai, ora 23:20 / Bayer Leverkusen s-a distrat pe terenul lui Werder Bremen, câștigând partida cu 4-1. Golurile oaspeților au fost înscrise de Havertz (28,33), Weiser (61) și Demirbay (78), în timp ce pentru gazde a marcat Gebre-Selassie în minutul 30.


UPDATE, 17 mai, ora 20:08 /Ian Darke, comentator al postului BT Sport, a postat un clip video pe Twitter prin care arată cum a comentat meciul Hoffenheim – Hertha Berlin 0-3 de acasă.


UPDATE, 17 mai, ora 19:17 / Thomas Muller a reuşit să marcheze în minutul 18, însă reuşita atacantului lui Bayern Munchen a fost anulată. După reluările vizionate prin sistemul VAR, fotbalistul se afla în ofsaid când a împins mingea în poartă.


UPDATE, 17 mai, ora 18:25 / Partida dintre Koln și Mains s-a terminat la egalitate, 2-2, deși „țapii” au condus cu 2-0 până în minutul 61. Uth a deschis scorul din penalty în minutul 6, iar Kainz a majorat scorul în minutul 53.

Oaspeții au redus din diferență prin Awoniyi în minutul 61, iar Kunde Malong a stabilit scorul final al partidei în minutul 72.


UPDATE, 17 mai, ora 17:23 / Fanii lui Koln au pus pe scaunele stadionului ursuleți de pluș și pitici de grădină, care să le poarte noroc fotbaliștilor.

Urși de pluș și pitici de grădină pe stadionul lui Koln. Sursă foto: Twitter
Urși de pluș și pitici de grădină pe stadionul lui Koln. Sursă foto: Twitter
Urși de pluș și pitici de grădină pe stadionul lui Koln. Sursă foto: Twitter
Urși de pluș și pitici de grădină pe stadionul lui Koln. Sursă foto: Twitter

UPDATE / Rezultatele şi programul meciurilor din etapa a 26-a.

  • Borussia Dortmund – Schalke 4-0 (Haaland 29, Guerreiro 45, 63, T. Hazard 48) – VEZI VIDEO
  • Leipzig – Freiburg 1-2 (Poulsen 77 / Gulde 34, Koch 90+3) – VEZI VIDEO
  • Hoffenheim – Hertha Berlin 0-3 (Akpoguma 59-autogol, Ibisevic 60, Cunha 74) – VEZI VIDEO
  • Fortuna Dusseldorf – Paderborn 0-0
  • Augsburg – Wolfsburg 1-2 (Jedvaj 55 / Steffen 44, Ginczek 90+1) – VEZI VIDEO
  • Frankfurt – Monchengladbach 1-3 (An. Silva 81 / Plea 1, M. Thuram 7, Bensebaini 74) – VEZI VIDEO
  • Werder Bremen – Bayer Leverkusen (luni, 18 mai, ora 21:30)
bundesliga etapa 26
Clasamentul din Bundesliga după meciurile de sâmbătă

UPDATE, 17 mai, ora 16:25 / Ziua de duminică se închide în Bundesliga cu meciul dintre Union Berlin și Bayern Munchen. Antrenorul bavarez Hans Flick este mulțumit de felul cum arată echipa înaintea acestei partide, dar se plânge de problemele de lot, având 3 jucători foarte importanți indisponibili pentru o perioadă mai lungă de timp. Este vorba de Coutinho, Tolisso și Sule, cărora li se adaugă și Javi Martinez, care este incert pentru jocul din această seară.

„Mai avem nouă meciuri de disputat, va fi un mini-campionat. Sunt foarte mulțumit de modul în care s-au prezentat jucătorii în ultimele zile. În continuare avem trei accidentări de lungă durată, Coutinho, Tolisso și Sule. Javi Martinez a făcut doar un antrenament, nu știu dacă e suficient să poată juca. Ședințele de pregătire au decurs foarte bine, jucătorii sunt la un nivel foarte bun din punct de vedere fizic. Suntem încântați că putem reveni pe gazon, foarte multe lucruri au fost făcute excelent în Germania. Germania trebuie să fie un exemplu pentru toate celelalte campionate”, a declarat Hans Flick înaintea meciului de la Berlin.


UPDATE, 17 mai, ora 15:00 / Măsurile de distanţare socială sunt respectate de jurnaliştii posturilor care deţin drepturile TV din Bundesliga. Astfel, buretele microfoanelor sunt acoperit cu un plastic, în timp ce interlocutorii stau la distanţă de doi metri.


UPDATE, 17 mai, ora 13:10 / Sky Sports a prezentat duminică audienţele TV pentru cele şase meciuri jucate din etapa a 26-a. Aproximativ 3.680.000 de persoane au urmărit transmisiile în direct ale partidelor, dublu faţă de cât se întâmpla în mod normal. Emisiunile care au analizat meciurile au atras 2.450.000 de telespectatori, iar cifrele vor creşte cu siguranţă duminică, din moment ce Bayern Munchen atrage audienţe foarte mari.


UPDATE, 17 mai, ora 12:01 / Fotbaliştii din întreaga lume s-au uitat sâmbătă la meciurile din Bundesliga. Kylian Mbappe s-a uitat la Borussia Dortmund – Schalke 4-0 şi a postat un mesaj scurt pe Twitter. Ilkay Gundogan a ales acelaşi meci şi a subliniat faptul că este ciudat să vezi o partidă fără fani în tribune.

Zlatan Ibrahimovic a postat, la rândul lui, un mesaj pe reţele de socializare şi i-a lăudat pe nemţi. “Mulțumesc Bundesliga, germanii se țin de cuvânt, ce spun aia fac”, a scris suedezul.


UPDATE, 17 mai, ora 11:10 / Bayern Munchen s-a deplasat la Berlin pentru meciul cu Union, însă călătoria nu a fost una clasică pentru vedetele bavarezilor. Obişnuiţi cu avioane private, fotbaliştii lui Hansi Flick au călătorit la bordul unui avion militar până în capitala Germaniei.


UPDATE, 17 mai, ora 10:13 / Presa din Germania laudă faptul că Bundesliga a revenit atât de devreme. Meciurile de sâmbătă au fost urmărite în peste 160 de ţări, iar oameni din întreaga lume au postat fotografii în timp ce urmăreau partidele din etapa a 26-a.

Marcus Thuram (Borussia Monchengladbach) şi Dedryck Boyata (Hertha Berlin) au sfidat regulile din protocolul Federaţiei Germane de Fotbal, dar nu vor fi sancţionaţi. Un purtător de cuvânt al DFL a susţinut că jucătorii nu vor fi suspendaţi după ce s-au pupat cu colegii. “În ceea ce priveşte manifestările de bucurie, s-au dat doar recomandări, astfel că nu pot exista sancţiuni, a anunţat oficialul.


UPDATE, 16 mai, ora 21:33 / Ultimul meci al zilei, Eintracht Frankfurt – Borussia Monchengladbach 1-3, a oferit cea mai mare ratare a sezonului în Bundesliga. În minutul 85, Jonas Hofmann a scăpat singur cu poartea goală, însă indecizia l-a costat. Martin Hinteregger s-a repliat prompt şi a respins şutul fotbalistului Borussiei Monchengladbach. VEZI VIDEO CU FAZA AICI.


UPDATE, 16 mai, ora 20:12 / Marcus Thuram a marcat al doilea gol al Borussiei Monchengladbach în meciul cu Eintracht Frankfurt, dar ar putea să primească o suspendare pentru felul cum s-a bucurat. După ce a reuşit să înscrie, francezul l-a sărutat pe obraz pe unul dintre colegi.

Conform protocolului Federaţiei Germane de Fotbal, gestul este unul interzis pentru păstrarea distanţării sociale. Nemţii au anunţat că astfel de celebrări ar putea aduce suspendări. Marcus Thuram nu este singuru care a comis-o. Dedryck Boyata a făcut un gest asemănător în timpul meciului Hoffenheim – Hertha Berlin.


UPDATE, 16 mai, ora 19:20 / Fanii nu au putut să fie prezenţi pe stadion pentru a-şi susţine favoriţii, însă unul dintre suporterii Borussiei Dortmund a venit cu o idee inovatoare. Carlos Reynoso a urmărit derby-ul cu Schalke pe un monitor, în timp ce pe un altul a dat drumul unui clip cu zgomotul produs de ultraşii din “Zidul Galben”.


UPDATE, 16 mai, ora 18:45 / Doar trei echipe din Bundesliga au apelat la toate cele cinci schimbări permise de IFAB în această perioadă. Schalke, Paderborn şi Hertha Berlin au fost cluburile care au efectuate toate modificările permise.


UPDATE, 16 mai, ora 18:31 / La finalul derby-ului cu Schalke, fotbaliştii Borussiei Dortmund au mers spre peluza unde stăteau ultraşii din “Zidul Galben” şi au aplaudat tribunele, chiar dacă meciul s-a jucat fără spectatori.


UPDATE, 16 mai, ora 17:57 / Sistemul VAR a reapărut odată cu revenirea fotbalului în Germania. În minutul 67, Uduokhai a marcat pentru Augsburg, însă reuşita a fost anulată după consultarea imaginilor video.


UPDATE, 16 mai, ora 17:06 / Erling Haaland a deschis scorul în Borussia Dortmund – Schalke 04 şi a ajuns la golul cu numărul 10 în Bundesliga.


UPDATE, 16 mai, ora 16:41 / Fotbaliştii din Bundesliga trebuie să respecte regulile de distanţare socială pe banca de rezerve. Din acest motiv, jucătorii stau la o distanţă de doi metri între ei.

bundesliga etapa 26
Jucătorii Borussiei Dortmund pe banca de rezerve (sursă foto: twitter.com)

UPDATE, 16 mai, ora 15:36Poliţia din Dortmund a luat măsuri speciale înainte de derby-ul dintre Borussia şi Schalke 04. Autorităţile efectuează patrule în jurul stadionului “Signal Iduna Park” pentru a preveni formarea de adunări ale suporterilor.


Bundesliga, etapa a 26-a. Meciurile au loc de sâmbătă până luni

Campionatul primei divizii germane a fost oprit vineri, 13 martie, când ar fi trebuit să aibă loc uvertura etapei a 26-a, Fortuna Dusseldorf – Paderborn, ca urmare a depistării unui jucător de la Paderborn cu coronavirus.

Sâmbătă, 16 mai, vor avea loc primele şase meciuri, cinci de la ora tradiţională, 16:30 şi unul de la ora 19:30, duminică, 17 mai, încă două jocuri şi ultimul e programat luni, 18 mai, de la ora 21:30.

Programul etapei a 26-a din Bundesliga

Sâmbătă, 16 mai, ora 16:30

  • Borussia Dortmund – Schalke 04
  • Leipzig – Freiburg
  • Hoffenheim – Hertha Berlin
  • Fortuna Dusseldorf – Paderborn
  • Augsburg – Wolfsburg

Sâmbătă, 16 mai, ora 19:30

  • Frankfurt – Monchengladbach

Duminică, 17 mai

  • ora 16:30 Koln – Mainz
  • ora 19:00 Union Berlin – Bayern Munchen

Luni, 18 mai, ora 21:30

  • Werder Bremen – Leverkusen

Clasament Bundesliga înainte de etapa a 26-a

bundesliga clasament înaintea etapei a 26-a
Bundesliga clasament înaintea etapei a 26-a

UPDATE, 16 mai, ora 14:50 / Claudio Pizarro, atacantul de 41 de ani al lui Werder Bremen, va rata reluarea campionatului. Fiica fotbalistului din Peru a fost depistată pozitiv cu COVID-19 şi întreaga familie a intrat în izolare.

Jucătorii lui Werder Bremen au fost testaţi de încă două ori, însă toate testele au fost negative. Cu toate acestea, conform presei din Germania, clubul nu a dorit să confirme această informaţie, însă au anunţat că Pizarro va rata primele meciuri din cauza unor probleme musculare.


UPDATE, 16 mai, ora 14:14 / Nemţii aşteaptă ca meciurile din etapa a 26-a, în special derby-ul Borussia Dortmund – Schalke 04, să bată recordul pentru transmisiunile TV din Bundesliga. În urmă cu un an, duelul din Bayern Munchen şi BVB a fost urmărit în 203 ţări, iar acest lucru s-ar putea schimba azi.

“Este primul mare campionat care revine, aşa că toţi ochii vor aţintiţi pe noi. Cred că vor fi audienţe de colosale, miliarde de telespectatori”, a declarat Karl-Heinz Rummenigge.


UPDATE 16 mai, ora13:30 / Revenirea campionatului în Germania aduce şi câteva reguli importante. În primul rând, meciurile din Bundesliga şi 2.Bundesliga se vor disputa cu porţile închise, iar pe stadioane sunt permise 300 de persoane, printre care se află fotbaliştii celor două echipe, staff-urile tehnice, dar şi cei care se ocupă cu transmisiunea TV.

La pauza fiecărui meci din cele două ligi, organizatorii vor dezinfecta mingile, după ce Eintracht Frankfurt a fost primul club care a anunţat această iniţiativă. Pentru fiecare partidă vor fi disponibili 4 copii de mingi, cu vârsta minimă de 16 ani, şi care vor purta măşti.

Dacă un fotbalist este depistat pozitiv cu COVID-19 în ziua meciului, cazul trebuie raportat urgent la departamentul local de sănătate. Abia apoi vor fi luate măsuri suplimentare, printre care şi amânarea meciului. La finalul partidei, jucătorii nu au voie să-şi dea mâna sau să se strângă în braţe, însă protocolul nu a menţionat dacă este permis sau nu schimbul de tricouri.


UPDATE 16 mai, ora 12:50 / Julian Nagelsmann, antrenorul surpriză din Bundesliga, va părăsi pe RB Leipzig la finalul acestui sezon și va semna un contract cu AC Milan. În vârstă de 32 de ani, acesta a devenit cel mai tânăr antrenor care s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după ce RB Leipzig a eliminat în „optimi” pe Tottenham cu o dublă victorie, 1-0 la Londra și 3-0 la Leipzig.

Nagelsmann antrenează pe RB Leipzig din 2016, iar înainte a pregătit-o pe Hoffenheim, echipă nou-promovată pe care a reușit să o ducă până pe locul 4 în Bundesliga.


UPDATE 16 mai, ora 11:40 / Borussia Dortmund joacă astăzi pe teren propriu împotriva „dușmanului de moarte” Schalke 04, iar oficialii clubului gazdă au fost nevoiți să adopte o serie de măsuri foarte dure pentru prevenirea răspândirii coronaviruslui.

„ Va fi cel mai ciudat derby Borussia – Schalke din istorie. De o săptămână, jucătorii noștri stau singuri într-un hotel, nu a mai fost permis accesul altor clienți și nici al vizitatorilor. Suntem izolați de toată lumea! Nu pot veni nici familia, nici prietenii. Jucătorii au înțeles situația, așa va fi timp de cel puțin 6 săptămâni. Li se ia temperatura de mai multe ori pe zi, iar testele pentru coronavirus se fac de două ori pe săptămână. Iar fotbaliștilor li s-a instalat o aplicație pe telefon prin care sunt evaluați diverși parametri de sănătate. Este o situație nouă, dar mai ales ciudată pentru jucători. Nimeni nu a trecut prin așa ceva”, a spus Sebastian Kehl, directorul sportiv al Borussiei Dortmund.


UPDATE 16 mai, ora 10:50 / Probleme pentru RB Leipzig înaintea partidei de astăzi de pe teren propriu cu Freiburg: banca de rezerve nu este îndeajuns de mare pentru a se putea respecta distanța de 1,5 metri între persoane. Soluția găsită de Leipzig pentru rezolvarea problemei a fost una destul de ciudată, dar practică. S-a decis mărirea băncilor de rezerve înspre tribună, dar cum între acestea și primul rând de scaune era o distanță de peste 3 metri pe verticală, s-a apelat la ajutorul aeroportului din oraș.

Responsabilii de acolo au fost dornici să ajute echipa de fotbal și au împrumutat două scări mobile folosite la avioane pentru urcarea și coborârea pasagerilor, pe care le-au transportat pe o platformă la stadion. Astfel, jucătorii și celelalte persoane de pe banca de rezerve vor putea coborî în siguranță pe gazon.

Soluția inedită folosită de Lepzig pentru a mări băncile de rezerve: va folosi o scară de avion”

UPDATE 15 mai, ora 23:10 / Germanul Toni Kroos, jucătorul celor de la Real Madrid, a vorbit despre reluarea primului campionat important din Europa, Bundesliga, cea care de fapt l-a lansat pe mijlocaș.

Dacă nici germanii nu pot face o treabă perfectă în această privință, cine o poate face? Din acest motiv, sunt sigur că și oficialii altor ligi vor fi extrem de atenți la ce se întâmplă pentru a vedea cum decurg lucrurile.

Noi, la Real Madrid, am copiat modelul german, dar cu întârziere. Adică acum ne pregătim în grupuri mici, apoi din ce în ce mai mari și apoi cu toată echipa“, a declarat mijlocașul de 30 de ani, campion mondial în 2014, pentru DPA.


15 mai, ora 17:42 / Fanii Borussiei Dortmund au pus sute de lacăte la porțile de pe „Signal Iduna Park”, gest de atașament total pentru clubul lor.

Lacătele puse de fanii Borussiei Dortmund pe porțile de pe Signal Iduna PArk. Sursă foto: twitter.
Lacătele puse de fanii Borussiei Dortmund pe porțile de pe Signal Iduna Park. Sursă foto: twitter.

UPDATE, 15 mai, ora 12:26 / Bayern Munchen a început pregătirile la stadion, pentru ca „Allianz Arena” să arate perfect până la cele mai mici detalii pentru reluarea campionatului.

Allianz Arena. Sursă foto: thesun.co.uk
Allianz Arena. Sursă foto: thesun.co.uk
Allianz Arena. Sursă foto: thesun.co.uk
Allianz Arena. Sursă foto: thesun.co.uk

UPDATE, 15 mai, ora 10:25 / Jucătorii Borussiei Dortmund au avut niște cereri pentru intrarea în cantonament înaintea derby-ului cu Schalke 04, printre care: instalarea unei rețele wireless performante în locație, pentru a putea comunica și video cu cei dragi de acasă, coșuri de baschet și un psiholog.


UPDATE, 14 mai, ora 21:50 / Heiko Herrlich, antrenorul lui Augsburg, a susținut o conferință de presă virtuală în care a povestit câte reguli a încălcat într-o singură zi. Prin această confesiune, el a dorit să atragă atenția tuturor că trebuie să fim atenți în continuare și să ne protejăm, pentru că pericolul este încă mare și nu a trecut.

„La hotelul unde eram cantonați, mi-am dat seama că am uitat să-mi iau de acasă crema de față și pasta de dinți. Așa că, în ciuda interdicțiilor, am părăsit hotelul ca sa-mi cumpăr ce-mi lipsea. Pe drum, am realizat că n-am mască și m-am întors în cameră. Apoi, în magazin, o vânzătoare mi-a atras atenția că n-am voie în incintă fără cărucior. A trebuit să schimb bani ca să pot lua unul. Dar, cu mintea departe, la meciul care se apropie, l-am uitat afară și mi-am dat seama abia când mă îndreptam spre casă, ca să plătesc. Am ieșit din nou afară, ca să-l recuperez, și mă bucuram că am mască. Îmi spuneam că, cine știe?, poate că vânzătoarea nu mă recunoaște. Dar ea se uita la mine și se amuza” a povestit antrenorul lui Augsburg, care s-a dat singur exemplu de „așa nu”.


UPDATE, 14 mai, ora 17:20 / Tabloidul Bild a publicat lista cu prețurile camerelor pe care le plătesc cele 18 cluburi pentru cazare înainte de reluarea campionatului. Cel mai puțin plătește Augsburg, 69 euro de cameră pe noapte, Bayern plătește 100 euro, ca și Borussia Dortmund. În schimb,. Wolfsburg, echipa concernului auto Volkswagen, aruncă 525 euro per cameră la un hotel de cinci stele, Ritz-Carlton!

Live Blog Bundesliga, etapa a 26-a. Program, rezultate, clasament, informaţii de ultimă oră. Prețurile camerelor de hotel în care s-au cazat echipele: de la 69 euro pentru Augsburg la 525 euro pentru Wolfsburg. Bayern Munchen plătește 100 euro. Foto: Bild.de

UPDATE, 14 mai, ora 15:06 / FC Koln este nevoit să pună capăt unei tradiții care a luat naștere acum 70 de ani. Țapul Hennes nu va avea voie să intre pe stadion la meciul cu Mainz.


UPDATE, 14 mai, ora 13:40 / Borussia Monchengladbach va juca primul meci pe stadionul propriu săptămâna viitoare, pe 23 martie, joc extrem de important pentru locul 4, ultimul de Champions League, duel direct cu locul 5, Leverkusen. Și alb-verzii vor avea în tribune nu mai puțin de 12.000 de fani deși e interdicție de a se juca cu spectatori. Doar că aceștia sunt din carton în mărime naturală și reprezintă imagini ale unor suporteri reali. Fiecare suporter de carton a costat 25 de euro. Într-un stadion de 54.000 de locuri vor fi 12.000 umplute cu acești fani care nu pot face însă nici un fel de zgomot.


UPDATE, 14 mai, ora 12:15 / Șoc la Union Berlin chiar înaintea partidei cu Bayern München, programată duminică, de la 19:00. Antrenorul elvețian Urs Fischer și-a anunțat demisia din motive personale și a părăsit deja cantonamentul echipei. Până la găsirea unui înlocuitor, de pregătirea nou-promovatei din capitala Germaniei se vor ocupa secunzii Sebastien Boenig și Markus Hoffmann, care vor debuta chiar împotriva liderului din Bundesliga.

„Plecarea lui Urs Fischer nu are nicio legătură cu coronavirusul. El a invocat motive personale”, au precizat conducătorii clubului Union Berlin.


UPDATE, 14 mai, ora 11:35 / Bundesliga este primul dintre campionatele mari ale Europei care se reia după perioada de pandemie, în acest week-end fiind programate partidele din etapa 26. Pentru a permite continuarea întrecerii, autoritățile din Germania, împreună cu Federația și Liga Profesionistă, au întocmit un protocol cu regulile stricte pe care trebuie să le urmeze jucătorii, antrenorii și membrii staff-ului administrativ.

Documentul de 35 de pagini cuprinde regulile de igienă pe care trebuie să le respecte toate persoanele implicate. Sunt interzie strângerile de mână, contactele și îmbrățișările de bucurie de după marcarea unui gol, dar și scuipatul pe teren. În plus, fiecare jucător va avea un recipient doar al lui din care se va hidrata pe parcursul partidei.

Pe teren au voie doar jucătorii celor două echipe, arbitrii, 10 membri ai staff-ului tehnic și administrativ, 3 fotoreporeri, 15 cameramani tv, 3 medici și 4 persoane de ordine.Vor exista în continuare conferințele de presă de după fiecare partidă, dar acestea vor fi transmise online.

Toate persoanele care stau pe banca tehnică sunt obligate să poarte măști de protecție și doar antrenorul are voie să și-o dea jos atunci când oferă indicații. De asemenea, și jucătorii de rezervă pot renunța la mască atunci când ies la încălzire. Între persoanele de pe banca tehnică trebuie să existe un loc liber.


UPDATE, 14 mai, ora 10:05 / Bundesliga se reia în acest week-end cu partidele etapei cu numărul 26, iar normele de securitate împotriva COVID-19 prevăd prezența a maximum 239 de persoane pe fiecare stadion. Surprinzător, printre acestea nu se va afla Joachim Löw, selecționerul Germaniei, care nu a fost inclus de DFL (Liga Profesionistă) în conceptul de securitate sanitară și nu are voie să asiste la meciuri, considerându-se că nu este nevoie de prezența sa fizică pe stadion. În situația lui Löw se află și președintele Federației Germane de Fotbal, Fritz Keller.

Selecționerul nu s-a arătat deranjat de această situație și a declarat că va urmări meciurile din Bundesliga la televizor, în locuința sa de la Freiburg.


Toate partidele se joacă fără spectatori

Toate aceste partide, ca de altfel întregul tablou de nouă etape, va avea un scenariu comun deloc plăcut, faptul că se va juca fără spectatori. Şi perspectiva e şi mai sumbră, pentru că oficialii federaţiei germane trebuie să ţină cont de indicaţiile ministrului Sănătăţii şi de cele ale Ministrului Sportului care prevăd ca orice manifestare sportivă să aibă loc doar cu porţile închise până la apariţia unui vaccin antiCOVID 19.

Evident, această situaţie a provocat mari nemulţumiri în rândul fanilor dar şi cluburilor, care astfel pierd sume importante din abonamente şi din vânzarea biletelor.

Bayern München joacă la Berlin, pe terenul lui Union

Lupta la titlu pare a se da între liderul Bayern München, Borussia Dortmund, aflată la patru lungimi în urmă, RB Leipzig, cinci lungimi şi poate Borussia Monchengladbach, şase lungimi. În schimb, pentru trei locuri de Champions League, în afară de Dortmund, Leipzig şi Monchengladbach în luptă se află şi Leverkusen, la două puncte de ultima echipă enunţată.

În această rundă, Bayern München va juca în capitala Berlin, pe terenul nou promovatei Union, o formaţie care, deşi cu buget mic, a reuşit să aibă o evoluţie neaşteptat de bună şi se află la mijloc, fără mari emoţii. Cota la victorie a bavarezilor este de 1,20.

Derbyul Ruhr-ului cu tribunele goale la Dortmund

Borussia Dortmund începe în forţă cu un meci pe teren propriu care ar fi umplut nu doar stadionul, dar şi împrejurimile. Derby de Ruhr cu Schalke 04, care însă nu prea pare capabilă să se opună acum galben-negrilor. Cei de la Schalke ar fi vrut să se joace pe un alt stadion, pentru că Signal Iduna Park din Dortmund a fost multă vreme centru sanitar anticoronavirus.

Ocupanta locului 3, Leipzig, joacă acasă cu Freiburg, formaţie aflată pe locul 8, dar care ca obiectiv să termine pe 6, unde e acum Schalke, distanţa fiind de numai un punct. Monchengladbach va merge sâmbătă seară la Frankfurt, meci greu, chiar dacă Eintracht e doar umbra echipei din sezonul trecut. Iar Leverkusen e favorită luni seară la Bremen, echipa locală, o glorie apusă a fotbalului german, fiind tot mai aproape de liga a doua după zeci de ani.

Koln are trei jucători în carantină

Tot în zona Europa League se mai află şi Wolfsburg şi Hoffenheim. Prima e la egalitate de puncte cu Freiburg, a doua are două puncte mai puţin ca Schalke şi unul mai puţin ca Freiburg şi Wolfsburg. Hoffenheim joacă acasă cu Hertha Berlin, echipa care şi-a pus antrenor nou pe timp de pandemie, pe Bruno Labbadia. Wolfsburg merge la Augsburg, unde nu e niciodată uşor, iar gazdele joacă relaxat, pentru că sunt scutite de orice griji.

În subsol e meciul de la Dusseldorf, în care dacă vrea să mai spere în minuni Paderborn trebuie să ia trei puncte, iar dacă vrea să nu doarmă de pe acum pe loc de baraj şi să se bată cu Mainz pentru a evita locul 16 echipa locală Fortuna trebuie şi ea să câştige. În fine, duminică, la Koln vine Mainz, gazdele având trei jucători în carantină pentru teste pozitive la COVID 19.

ADVERTISEMENT