Miercuri, 13 ianuarie, a luat startul în Egipt turneul final al Campionatului Mondial de handbal masculin. Este ediţia cu numărul 27 din istoria turneelor finale, încă una la care naţionala României nu va fi prezentă, pentru că, din păcate, urmaşii campionilor mondiali Oţelea şi Birtalan sunt doar nişte umbre ai acestora.
UPDATE, 31 ianuarie, ora 20:02 / Danemarca şi-a apărat cu succes trofeul câştigat la ediţia din 2019. De această dată, danezii au învins-o în finală pe Suedia, scor 26-24. Mikkel Hansen, cu 7 goluri marcate, şi Niklas Landin, portarul danezilor, au fost cei mai importanţi oameni ai campioanei mondiale.
UPDATE, 31 ianuarie, ora 17:01 / Echipa națională de handbal masculin a Spaniei a câștigat medaliile de bronz la Campionatul Mondial din Egipt, după ce a învins Franța, scor 35-29, în finala mică a competiției.
Pentru Spania este al doilea bronz la Mondiale, după cel din 2011. Ibericii au cucerit de două ori și trofeul, în 2005 și 2013.
UPDATE, 29 ianaurie, ora 22:57 / Echipa națională a Danemarcei, campioana en-titre, s-a calificat în finala Campionatului Mondial din Egipt, după ce a învins reprezentativa Spaniei, scor 35-33, în cea de-a doua semifinală.
Nordicii au condus tot meciul, dar ibericii au ratat o șansă uriașă de a egala cu 15 secunde înainte de final. În finala competiției, care va avea loc duminică, danezii vor întâlni selecționata Suediei.
UPDATE, 29 ianuarie, ora 20:14 / Echipa naţională de handbal masculin a Suediei este prima finalistă a Campionatului Mondial din Egipt, după ce a învins reprezentativa Franţei, scor 32-26, în prima semifinală a zilei.
În marea finală de duminică, suedezii vor întâlni învingătoarea partidei dintre Danemarca, campioana en-titre, și Spania. Duedia a jucat ultima finală în urmă cu 20 de ani, iar ultimul trofeu mondial l-a câștigat în urmă cu 22 de ani, tot în Egipt.
UPDATE, 27 ianuarie, ora 23:56 / Astăzi s-au stabilit semifinalistele mondialului de handbal. Danemarca a învins Egipt într-un meci dramatic cu scorul de 39-38, în timp ce Suedia a defilat cu Qatar, scor final 35-23. Rezultatele complete sunt următoarele:
UPDATE, 27 ianuarie, ora 20:51 / În primul sfert de finală de la Campionatul Mondial, Danemarca a învins Egipt cu scorul de 39-38, într-o partidă care a avut parte de un final dramatic, soarta calificării fiind decisă la aruncările de la 7 metri.
UPDATE, 25 ianuarie, ora 23:45 / Argentina a pierdut cu Qatar 25-26, iar Brazilia a învins lejer Uruguay cu scorul de 37-17. Rezultatele zilei de luni sunt următoarele:
UPDATE, 25 ianuarie, ora 08:04 / Echipele naționale ale Franței, Norvegiei, Egiptului și Suediei s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial. Marea surpriză este Egiptul, care a obținut biletele după remiza în fața Sloveniei, scor 25-25. Rezultatele zilei de duminică sunt următoarele:
UPDATE, 23 ianuarie, ora 23:35 / Spania a făcut scorul zilei, depăşind-o cu 15 goluri pe Uruguay, 38-23, în timp ce Danemarca şi Ungaria şi-au menţinut seria de victorii pe linie. Nordicii au trecut cu 34-27 de Japonia, iar vecinii noştri au bătut Polonia 30-26. Iată rezultatele zilei:
UPDATE, 22 ianuarie, ora 23:35 / Rusia a învins categoric reprezentativa Macedoniei, scor 32-20, iar Franța a reușit o victorie importantă după un meci strâns cu Islanda, scor 28-26. Rezultatele zilei de vineri sunt următoarele:
UPDATE, 21 ianuarie, ora 23:19 / Echipa Spaniei a obținut o victorie extrem de importantă în fața Germaniei, scor 32-28, iar Danemarca a făcut scor împotriva Qatarului. Rezultatele zilei de joi sunt următoarele:
UPDATE, 20 ianuarie, ora 23:03 / Miercuri au început meciurile din grupele principale de la Campionatul Mondial, iar Egiprtul a produs o mare surpriză învingând Rusia, scor 28-23. Rezultatele zilei de miercuri sunt următoarele:
UPDATE, 19 ianuarie, ora 23:16 / Echipa națională a Ungariei a învins la limită Germania, scor 29-28, în timp ce Danemarca a făcut scor cu Argentina, scor 31-20. Rezultatele zilei de marți sunt următoarele:
UPDATE, 18 ianuarie, ora 23:14 / Echipa națională a Franței a învins la limită Elveția, scor 24-23, în timp ce Norvegia a făcut scor cu Austria, scor 38-29. Rezultatele zilei de luni sunt următoarele:
UPDATE, 18 ianuarie, ora 15:41 / Echipa națională de handbal masculin a Insulelor Capului Verde s-a retras de la Campionatul Mondial din cauza cazurilor de Covid-19.
Conform site-ului handnews.fr, africanii au părăsit deja Egiptul pentru că nu au reușit să aducă în timp util alți handbaliști să-i înlocuiască pe cei infectați.
Capul Verde a pierdut meciul cu Germania la ”masa verde”, deoarece nu a avut 10 jucători valizi, așa cum prevede regulamentul. Africanii s-au prezentat la Mondiale cu un lot format din doar 11 jucători, iar în preziua partidei doi dintre aceștia au fost depistați pozitiv la testul Covid.
UPDATE, 17 ianuarie, ora 22:56 / Germania a câștigat la „masa verde”, scor 10-0, meciul cu naționala Capului Verde, deoarece echipa africană nu a vut 10 jucători valizi, așa cum prevede regulamentul. Capul Verde s-a prezentat la Mondiale cu un lot format din doar 11 jucători, iar în preziua partidei doi dintre aceștia au fost depistați pozitiv la testul COVID.
Dintre favorite, doar Spania s-a chinuit cu Polonia, în rest Croația, Danemarca și Ungaria au obținut victorii la scor.
UPDATE, 16 ianuarie, ora 23:00 / Franța a reușit o nouă victorie reconfortantă la Campionatul Mondial, 35-28 în fața Austriei, și se anunță una dintre favoritele la cucerirea trofeului. Tot fără emoții s-au impus și favoritele Egipt, Portugalia și Rusia în fața Macedoniei de Nord, Marocului și, respectiv, Sloveniei.
UPDATE, 15 ianuarie, ora 23:00 / Ziua a treia de la Campionatul Mondial de handbal masculin din Egipt a adus două mari surprize. Croaţia şi Spania nu au fost în stare să învingă Japonia, respectiv Brazilia.
UPDATE, 15 ianuarie, ora 12:26 / Federația Internațională de Handbal a anunțat pe site-ul oficial că jucătorul danez Emil Jakobsen a fost testat pozitiv, a intrat în izolare și nu va putea să joace în meciul de vineri împotriva Bahrainului.
De asemenea, colegul său de cameră trebuie să aibă un rezultat negativ înainte de a i se permite să participe la meciul astăzi sau să se întoarcă lângă echipă. În conformitate cu reglementările de precauție medicală, întreaga delegație daneză va fi testată din nou, vineri și sâmbătă.
UPDATE, 14 ianuarie, ora 22:59 / A doua zi de la Campionatul Mondial de handbal masculin a fost lipsită de surprize majore. În afara vicecampioanei mondiale Norvegiei, învinsă de Franţa, şi Belarus, care a remizat cu Rusia, favoritele s-au impus.
UPDATE, 13 ianuarie, ora 20:45 / Egipt, gazda Mondialului din 2021, a câştigat meciul cu Chile, scor 35-29, primul de la turneul final. El-Deraa a fost cel mai bun marcator al gazdelor, cu şase reuşite, în timp ce Feuchtmann a marcat şapte goluri pentru sud-americani.
Meciurile turneului final al CM de handbal masculin sunt televizate în direct pe cele trei canale de sport importante din România: Digi Sport, Telekom Sport şi Look TV. Însă veţi putea viziona partidele în format LIVE VIDEO şi dacă veţi alege să intraţi pe site-ul FANATIK.RO.
Sunt 8 grupe în prima fază preliminară, a câte patru echipe şi din acestea primele trei vor merge mai departe în cele patru grupe. Primele două din fiecare grupă principală se vor întâlni apoi în sferturi. După aceea, traseul este cel cunoscut, semifinale şi cele două finale.
Crescând cu opt numărul echipelor participante, era firesc să se mărească şi numărul brigăzilor de arbitri care vor conduce la acest turneu final de CM. Vor fi în total 19 cupluri de arbitri, Franţa fiind singura ţară cu două perechi, pentru că vor oficia inclusiv surorile Charlotte şi Julie Bonaventura.
Ca şi acum doi ani, cele două puteri din zona nordică, Danemarca şi Norvegia se numără printre favorite, însă Franţa,. Germania, Croaţia, Spania sau Islanda sunt echipe naţionale puternice, de la care este de aşteptat să joace un rol important la această ediţie.
Sunt şi trei reprezentative care se află la debutul unui turneu final de CM şi care vor fi pradă uşoară pentru adversarele lor, pentru că au obţinut calificarea doar pentru că provin de pe un continent unde handbalul este un sport fără impact major sau cazul Africii în care doar ţările maghrebiene contează. Este vorba de Uruguay, Congo şi Insulele Capului Verde.
România nu a mai fost de multă vreme la un turneu final, dar, paradoxal, într-un top all time încă ocupă un excelent loc 3, rod al celor patru medalii de aur câştigate în perioada de pionerat a acestui sport, 1961, 1964, 1970 şi 1974 şi a celor două medalii de bronz, 1967 şi 1990.
Din păcate, pandemia de coronavirus a afectat și această ediție a Campionatului Mondial de Handbal masculin. Partidele se vor disputa fără spectatori, iar două dintre cele 32 de formații calificate s-au retras deja. Este vorba despre Cehia și SUA, care au fost înlocuite de Macedonia de Nord și de Elveția.
Țara gazdă, Egipt, va avea onoarea să deschidă această ediție a Turneului Final cu un meci contând pentru Grupa G contra naționalei statului Chile. Partida se va juca miercuri, 13 ianuarie, la Cairo, începând cu ora 19:00. Și tot la Cairo va fi și ultimul joc al acestui Mondial, marea finală programată pentru 31 ianuarie, ora 18:30.