Sport

LIVE BLOG Cupa Mondială la rugby. Program, rezultate, clasamente, informaţii de ultimă oră. Noua Zeelandă, doar medalie de bronz!

01.11.2019 | 12:30
LIVE BLOG Cupa Mondiala la rugby Program rezultate clasamente informatii de ultima ora Noua Zeelanda doar medalie de bronz
ADVERTISEMENT

Cea mai importantă competiţie dedicată balonului oval, Cupa Mondială la rugby, va începe vineri, 20 septembrie şi va dura până pe data de 2 noiembrie. Această a noua ediţie este organizată de Japonia, prima ţară din afara numelor mari din acest sport care găzduieşte o competiţie de asemenea amploare. Toate meciurile de la CM de rugby vor fi transmise de TVR 1 şi TVR HD.


UPDATE, 1 noiembrie, ora 13.00. Noua Zeelandă a câştigat medalia de bronz a Campionatului Mondial de Rugby. “All Blacks” s-au răzbunat pe Ţara Galilor după înfrângerea din semifinale în faţa Angliei şi şi-au etalat celebrul joc-spectacol în întreaga splendoare. 40-17 a fost scorul final în faţa unor galezi care au făcut faţă doar în prima repriză ritmului de joc al neo-zeelandezilor. Şase eseuri au reuşit rugbiştii de la Antipozi pentru a obţine acest loc 3, palidă consolare după eşecul din semifinale în faţa Angliei, care urmează să joace finala mare duminică, de la ora 11.00, cu Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 1 noiembrie, ora 9.01. Anglia şi-a stabilit deja tactica pentru finala cu Africa de Sud: miza va fi pe loviturile de picior pe care cei doi transformeuri din primul 15, centrul Owen Farrel şi uvertura George Ford, le vor încerca cu fiecare ocazie în partida cu campionii Emisferei de Sud. Iar antrenorul Eddie Jones l-a adus de urgenţă în Japonia, pentru a-i pregăti pe cei doi, pe Johnny Wilkinson! “Golden Boy” îi antrenează pe aceştia special pentru a reuşi drop-goal-uri, lovituri de picior de la distanţe imposibile, sperând că astfel vor putea să învingă puternica defensivă a Africii de Sud. Wilkinson a fost eroul Angliei în 2003, în finala Cupei Mondiale, când lovitura sa de picior de la peste 30 de metri a făcut diferenţa în finala cu Australia. A fost singura Cupă Mondială câştigată până acum de o naţională din Emisfera de Nord, celelalte revenind Noii Zeelande (1987, 2011, 2015), Australiei (1991, 1999) sau Africii de Sud (1995, 2007).


UPDATE, 28 octombrie, ora 10:41 / Postul de televiziune neo-zeelandez TVNZ a anunțat că nu va transmite finala mică de la Cupa Mondială, în care All Blacks va întâlni Țara Galilor. Postul TV nu a luat în considerare o eliminare a echipei în semifinale, astfel că în locul finalei mici va fi transmis un episod din serialul Coronation Street. Noua Zeelandă a fost eliminată surprinzător de Anglia în semifinale şi va juca finala mică împotriva Ţării Galilor, echipă învinsă în penultimul act de Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 20 octombrie, ora 16:45 / Selecţionerul Australiei, Michael Cheika, a demisionat la o zi după ce vicecampioana mondială la ediţia precedentă a fost eliminată de Anglia în sferturile de finală. ”Ştiam că o să plec, după fluierul de final, dar am vrut doar să aştept un pic, timp în care lucrurile să se calmeze şi să vorbesc cu familia, înainte de a clarifica situaţia”, a declarat Cheika, în vârstă de 52 de ani, care se afla în funcție din 2014.


UPDATE, 20 octombrie, ora 15.25. Africa de Sud este a patra semifinalistă de la Cupa Mondială de Rugby. “Springboks” au reuşit să învingă fără prea mari emoţii gazda şi revelaţia turneului, Japonia, scor 26-3. Aripa Mapimpi a fost eroul sud-africanilor, marcând două din cele trei eseuri ale acestora. Japonia fusese surpriza competiţiei, câştigându-şi grupa după victorii entuziasmante cu marile favorite, Irlanda şi Scoţia, iar la ultima Cupă Mondială, acum patru ani, învinsese chiar Africa de Sud în ceea ce e considerat cel mai mare şoc al tuturor timpurilor în acest sport.

ADVERTISEMENT

Programul semifinalelor:

  • Anglia – Noua Zeelandă, sâmbătă, 26 octombrie, ora 11.00
  • Ţara Galilor – Africa de Sud, duminică, 27 octombrie, ora 11.00 

UPDATE, 20 octombrie, ora 12.10. Ţara Galilor este a treia formaţie calificată în semifinale. Cea mai în formă echipă din emisfera de nord a reuşit să câştige în sferturi în faţa Franţei, scor 20-19. Victoria galezilor a fost însă facilitată de cartonaşul roşu primit de flankerul francezilor Vaahamahina în minutul 49, atunci când “cocoşii” conduceau cu 19-10 şi păreau mari favoriţi să învingă. “Penele de struţ” au profitat din plin de omul în plus, au reuşit eseul izbăvitor prin Moriarty, cu şase minute înainte de sfârşit, iar transformarea sigură a lui Dan Biggar a stabilit scorul final, 20-19. Galezii se alătură astfel celoralte două semifinaliste, Anglia şi Noua Zeelandă, şi aşteaptă rezultatul ultimului sfert, cel dintre Africa de Sud şi Japonia, pentru a-şi cunoaşte adversara din semifinale.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 19 octombrie, ora 15:27 / Noua Zeelandă a învinsă extrem de clar Irlanda, scor 46-14, și s-a calificat în semifinale, acolo unde va întâlni reprezentativa Angliei. Ultimele două sferturi de finală se vor disputa duminică, 20 octombrie, după următorul program:

  • Țara Galilor – Franța, ora 10:15
  • Japonia – Africa de Sud, ora 13:15.

UPDATE, 19 octombrie, ora 12.00. Anglia e prima semifinalistă a Cupei Mondiale. Formaţia antrenată de australianul Eddie Jones a eliminat în primul sfert de finală chiar pe echipa conaţionalilor tehnicianului britanicilor. Australienii nu au avut nicio şansă în faţa Angliei, care s-a impus clar, cu 40-16. Owen Farrel, căpitanul şi uvertura englezilor, a fost eroul meciului, cu şapte transformări din tot atâtea posibile, alături de aripa Johnny May (două eseuri).


UPDATE, 13 octombrie, ora 15:43 / Japonia a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria rugby-ului și s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Niponii au învins Scoția cu scorul de 28-21 și europenii au încheiat Grupa A pe locul 3 și au fost eliminați. Programul sferturilor de finală este următorul:

  • Anglia – Australia, 19 octombrie, ora 10:15
  • Noua Zeelandă – Irlanda, 19 octombrie, ora 13:15
  • Țara Galilor – Franța, 20 octombrie, ora 10:15
  • Japonia – Africa de Sud, 20 octombrie, ora 13:15.


UPDATE, 13 octombrie, ora 13:41 / Țara Galilor a încheiat pe locul 1 Grupa D, după victoria din meciul cu Uruguay, scor 35-13. Galezii vor juca în sferturi cu Franța, în timp ce Australia va întâlni Anglia. Într-o altă partidă disputată duminică, Tonga a învins SUA, scor 31-19. În ultima întâlnire din faza grupelor se vor întâlni Japonia și Scoția, decisiv pentru calificarea în sferturi.


UPDATE, 12 octombrie, ora 15:46 / Irlanda a învins fără probleme Samoa, scor 47-5, și s-a calificat în sferturile de finală. Europenii așteaptă meciul Japonia – Scoția pentru a ști pe ce loc vor termina Grupa A și pe cine vor întâlni în faza următoare, dintre Noua Zeelandă și Africa de Sud.


UPDATE, 10 octombrie, ora 08:33 / Conducătorii World Rugby au luat decizia istorică să anuleze meciurile Franța – Anglia (de la Yokohama) și Noua Zeelandă – Italia (de la Nagoya), care urmau să se dispute sâmbătă, din cauza taifunului Hagibis. Organizatorii au anunțat că întâlnirile vor fi trecute în clasament cu scorul de 0-0, iar cele patru formații vor primi câte două puncte. Cea mai afectată de această decizie este Italia, care avea șansă să se califice în sferturi în cazul unei ipotetice victorii în fața ”All Blacks”. Deși rugby-ul este un sport al respectului, se poate face o discuție în acest caz. Italia ar fi putut prinde locul 2 în grupă în dauna Africii de Sud, considerată principalul pericol pentru Noua Zeelandă în lupta pentru trofeu. Deși i-au învins în grupă cu 23-13, neo-zeelandezi se tem de sud-africani care i-au învins și le-au luat trofeul în Rugby Championship, fosta Turneul celor 3 Națiuni. De asemenea, Franța nu va mai putea prinde locul 1 în grupă după această decizie. Reprezentativa ”cocoșului galic” și-a fi dorit să câștige grupa pentru a evita o întâlnire cu puternica formație a Țării Galilor și să joace în sferturi cu Australia, echipă aflată în declin. În schimb, partida de sâmbătă dintre Irlanda și Samoa, de la Fukuoka, se poate juca conform programării.


UPDATE, 9 octombrie, ora 14:49 / Țara Galilor s-a calificat în sferturi după ce a învins cu greu Fiji, scor 29-17. Europenii sunt pe primul loc în Grupa D, cu 14 puncte, urmați de Australia, 11 puncte, care are și ea biletele luate pentru faza eliminatorie.


UPDATE, 9 octombrie, ora 12:05 / Scoția a învins fără drept de apel Rusia, scor 61-0, și păstrează șanse de calificare în sferturile de finală. Cu o etapă înainte de finalul Grupei A, scoțienii sunt pe locul 3, cu 10 puncte, și vor avea meci decisiv pentru calificare cu liderul surpriză Japonia. Pe locul secund, cu 11 puncte, se află Irlanda, care în ultimul meci va întâlni Samoa.


UPDATE, 9 octombrie, ora 09:54 / Argentina a învins Statele Unite ale Americii, scor 47-17, într-o partidă fără miză. Sud-americanii au ratat calificarea în sferturile de finală, primele două locuri în Grupa C fiind ocupate de Anglia și Franța, care se vor întâlni în meci direct pentru prima poziție.


UPDATE, 8 octombrie, ora 15:12 / Africa de Sud a învins extrem de clar Canada, scor 66-7. ”Springboks” au urcat pe primul loc în Grupa B cu 15 puncte, unul mai mult decât Noua Zeelandă, dar ”All Blacks” mai au de jucat împotriva Italiei.


UPDATE, 4 octombrie, ora 14:48 / Africa de Sud a obținut o victorie zdrobitoare în fața Italiei, scor 49-3, și au urcat pe primul loc în Grupa B cu 10 puncte. Același număr de puncte îl au și italienii, în timp ce Noua Zeelandă e pe poziția a treia cu nou puncte, dar și cu un joc mai puțin disputat.


UPDATE, 3 octombrie, ora 15:16 / Irlanda s-a impus extrem de clar în fața Rusiei, scor 35-0, și a urcat pe primul loc în Grupa A. Irlandezii au acumulat 11 puncte și vor juca în ultimul meci din grupă împotriva reprezentativei din Samoa.


UPDATE, 3 octombrie, ora 10:04 / Fiji a obținut o victorie lejeră în fața Georgiei, scor 45-10, și a obținut primul succes de la Cupa Mondială, după înfrângerile cu Australia și Uruguay. În urma acestei victorii, Foiji a urcat pe locul secund, cu 7 puncte, două mai puțin decât liderul Țara Galilor, dar unul mai mult decât Australia.


UPDATE, 2 octombrie, ora 15:21 / Noua Zeelandă a obținut o victorie lejeră în fața Canadei, scor 63-0, în etapa a doua a Grupei B. Neo-zeelandezii au urcat pe locul secund în grupă cu nouă puncte, lider fiind Italia, cu 10 puncte.


UPDATE, 2 octombrie, ora 12:37 / Franța a obținut a doua victorie în Grupa C, trecând la pas de reprezentativa Statelor Unite ale Americii, scor 33-9. Reprezentativa ”cocoșului galic” este pe loocul doi, cu nou punct, la un punct în urma liderului Anglia.


UPDATE, 29 septembrie, ora 12.48. Ţara Galilor a reuşit să învingă Australia (de două ori câştigătoare şi de două ori finalistă a Cupei Mondiale) cu scorul de 29-25. Galezii confirmă astfel că sunt cea mai în formă echipă din emisfera de nord (sunt campionii en-titre ai Six Nations). În celălalt meci al zilei, Georgia a învins fără probleme Uruguay (33-7)


UPDATE, 28 septembrie, ora 12.22. Argentina a câştigat în faţa celor din Tonga, scor 28-12, iar apoi, în al doilea meci al zilei, a venit prima mare surpriză a Mondialului de rugby: ţara gazdă, Japonia, care se chinuise în primul meci cu “cenuşăreasa” Rusia, a reuşit să învingă Irlanda, scor 19-12! Irlanda era printre favoritele competiţiei, mai ales după debutul excelent în faţa Scoţiei.


UPDATE, 23 septembrie, ora 15:17 / Țara Galilor a debutat în forță la Cupa Mondială învingând Georgia cu scorul de 43-14. Galezii s-au instalat în fruntea Grupei D, luându-le fața australienilor.


UPDATE, 22 septembrie, ora 15:18 / Anglia a câştigat fără emoţii meciul cu Tonga, scor 35-3. Luni se va disputa un singur meci: Ţara Galilor – Georgia.


UPDATE, 22 septembrie, ora 12:48 / Irlanda a învins Scoţia, scor 27-3.


UPDATE, 22 septembrie, ora 10:14 / Italia a învins fără probleme Namibia, scor 47-22. Duminică se vor mai disputa meciurile Irlanda – Scoţia (ora 10:45), Anglia – Tonga (13:15).


UPDATE, 21 septembrie, ora 14:43 / Noua Zeelandă a învins Africa de Sud, scor 23-13.


UPDATE, 21 septembrie, ora 12:02 / Franţa a învins greu Argentina, scor 23-21. Sud-americanii şi-au revenit după pauză, când erau conduşi 3-20, şi au reuşit 18 puncte, ceea ce i-a adus în avantaj pe tabelă. Lopez a adus victoria francezilor după un dropgol în minutul 69. Argentina a ratat o lovitură de pedeapsă în ultimul minut. De la ora 12:45 se joacă Noua Zeelandă – Africa de Sud, ultimul meci al zilei.


UPDATE, 21 septembrie, ora 10:15 / A început meciul Franţa – Argentina.


UPDATE, 21 septembrie, ora 09:38 / Australia a învins Fiji, scor 39-21, în primul meci din Grupa D de la Cupa Mondială de rugby. ”Cangurii” s-au impus cu mari emoții, după ce la pauză au fost conduși cu 14-12. Tot sâmbătă se vor mai juca următoarele meciuri:

  • ora 10:15 – Franţa – Argentina (Grupa C)
  • ora 12:45 – Noua Zeelandă – Africa de Sud (Grupa B).

UPDATE, 20 septembrie, ora 15:48 / Japonia a învins Rusia, scor 30-10, în primul meci din Grupa A de la Cupa Mondială de rugby. Sâmbătă se vor disputa următoarele meciuri:

  • ora 07:45 – Australia – Fiji (Grupa D)
  • ora 10:15 – Franţa – Argentina (Grupa C)
  • ora 12:45 – Noua Zeelandă – Africa de Sud (Grupa B)

UPDATE, 20 septembrie, ora 13:45 / A început Japonia – Rusia, primul meci de la ediţia 2019 a Cupei Mondial de rugby. Partida se dispută pe stadionul “Ajinomoto” din Tokyo.


LIVE BLOG Cupa Mondială la rugby 2019. 20 de echipe la startul turneului

Sunt prezente 20 de echipe naţionale, repartizate în patru grupe de câte cinci formaţii, ca urmare a faptului că au existat cinci urne valorice, din care a fost extrasă câte o echipă pentru fiecare grupă. Primele două clasate din fiecare grupă avansează în sferturile de finală. Primele trei clasate la final se vor califica automat pentru ediţia a 10-a, care va avea loc în 2023, în Franţa, în anul aniversării a împlinirii a 200 de ani de la înfiinţarea acestui sport.

LIVE BLOG Cupa Mondială la rugby 2019. Mascotele competiţiei

Pentru prima dată, după opt ediţii consecutive, naţionala României nu va fi prezentă la turneul final, locul ei fiind luat de Rusia, ca urmare a deciziei luate de Comisia Independentă a World Rugby în 6 iunie 2018 de a exclude România ca urmare a faptului că a utilizat în campania de calificare un jucător neeligibil, de origini din Tonga,  Sione Faka’osilea.

12 orase găzduiesc turneul final

Meciurile de la Cupa Mondială 2019 vor fi găzduite de un număr de 12 stadioane: Tokyo, Yokohama, Fukuroi, Higashiosaka, Fukuoka, Toyota, Sapporo, Oita, Kumamoto, Kobe, Kumagaya şi Kamaishi. Meciul de deschidere, din 20 septembrie, va avea loc pe Anijimoto Stadium din Tokyo, iar finala va fi găzduită de arena Nissan Stadium, în Yokohoma.

LIVE BLOG Cupa Mondială la rugby 2019. Componenţa celor cinci grupe

Faptul că Japonia va fi ţara organizatoare a turneului final al Cupei Mondiale din 2019 s-a ştiut încă de acum zece ani, când International Rugby Board a făcut anunţul oficial în cadrul reuniunii care a avut loc în Irlanda de Nord, la Dublin. Principalul criteriu de calificare în caz de egalitate de puncte între două echipe îl constituie rezultatul meciului direct şi numai dacă acela a fost egal intră în calcul diferenţa de puncte marcate în toate partidele din grupă. Diferenţa de fus orar este de 6 ore mai devreme la noi. De exemplu un meci programat la ora 07:45 la noi începe în Japonia la ora 13:45.

Programul meciurilor la Cupa Mondială de Rugby 2019

Vineri, 20 septembrie, ora 13:45 (ora României)

Tokyo Grupa A Japonia – Rusia

Sâmbătă, 21 septembrie

ora 07:45 Sapporo Grupa C Australia – Fiji

ora 10:15 Tokyo grupa D Franţa – Argentina

ora 12:45 Yokohama grupa B Noua Zeelandă – Africa de Sud

Duminică, 22 septembrie

ora 08:15 Higashioska grupa B Italia – Namibia

ora 10:45 Yokohama grupa A Irlanda – Scoţia

ora 13:15 Sapporo grupa C Anglia – Tonga

Luni, 23 septembrie, ora 13:15

Toyota grupa D Ţara Galilor – Georgia

Marţi, 24 septembrie, ora 13:15

Kumagaya grupa A Rusia – Samoa

Miercuri, 25 septembrie, ora 08:15

Kamaishi grupa D Fiji – Uruguay

Joi, 26 septembrie

ora 10:45 Fukuoka grupa B Italia – Canada

ora 13:45 Kobe grupa C Anglia – SUA

Sâmbătă, 28 septembrie

ora 07:45   Higashiosaka grupa C Argentina – Tonga

ora 10:15  Shizuoka grupa A Japonia – Irlanda

ora 12:45 Toyota grupa B Africa de Sud – Namibia

Duminică, 29 septembrie

ora 08:15 Kumagaya grupa D Georgia – Uruguay

ora 10:45 Tokyo grupa D Australia – Ţara Galilor

Luni, 30 septembrie, ora 13:15

Kobe grupa A Scoţia – Samoa

Miercuri, 2 octombrie

ora 10:45 Fukoka grupa C Franţa – SUA

ora 13:15 Oita grupa B Noua Zeelandă – Canada

Joi, 3 octombrie

ora 08:15 Higashiosaka grupa D Georgia – Fiji

ora 13:15 Kobe grupa A Irlanda – Rusia

Vineri, 4 octombrie, ora 12:45

Shizuoka grupa B Africa de Sud – Italia

Sâmbătă, 5 octombrie

ora 08:15 Oita grupa D Australia – Uruguay

ora 11:00 Tokyo grupa C Anglia – Argentina

ora 13:30 Toyota grupa A Japonia – Samoa

Duminică, 6 octombrie

ora 07:45 Tokyo grupa B Noua Zeelandă – Namibia

ora 10:45 Kumamoto grupa C Franţa – Tonga

Marţi, 8 octombrie, ora 13:15

Kobe grupa B Africa de Sud – Canada

Miercuri, 9 octombrie

ora 07:45 Kumagaya grupa C Argentina – SUA

ora 10:15 Shizuoka grupa A Scoţia .- Rusiaâ

ora 12:45 Oita grupa D Ţara Galilor – Fiji

Vineri, 11 octombrie, ora 13:15

Shizuoka grupa D Australia – Georgia

Sâmbătă, 12 octombrie

ora 07:45 Toyota grupa B Noua Zeelandă – Italia

ora 11:15 Yokohama grupa C Anglia – Franţa

ora 13:45 Fukuoka grupa A Irlanda – Samoa

Duminică, 13 octombrie

ora 06:15 Kamaishi grupa B Namibia – Canada

ora 08:45 Higashiosaka grupa C SUA – Tonga

ora 11:15 Kumamoto grupa D Ţara Galilor – Uruguay

ora 13:45 Yokohama grupa A Japonia – Scoţia

Sâmbătă, 19 octombrie

ora 10:15 Oita sfert de finală 1C – 2 D

ora 13:15 Tokyo sfert de finală 1 B – 2 A

Duminică, 20 octombrie

ora 10:15  Oita sfert de finală 1D – 2 C

ora 13:15 Tokyo sfert de finală 1A – 2B

Sâmbătă, 26 octombrie. ora 11:00

Yokohama semifinală învingător sfert 1 v învingător sfert 2

Duminică, 27 octombrie, ora 11:00

Yokohama semifinală învingător sfert 3 v învingător sfert 4

Vineri, 1 noiembrie, ora 11:00

Tokyo meci loc 3

Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 11:00

Yokohama finala

ADVERTISEMENT