Fotbal international

Live blog Ligue 1, etapa 1. Fanii au revenit pe stadioanele din Franţa! Câţi suporteri au voie în tribune

23.08.2020 | 10:46
Live blog Ligue 1 etapa 1 Fanii au revenit pe stadioanele din Franta Cati suporteri au voie in tribune
ADVERTISEMENT

Franţa a fost singura ţară din cele cinci de top ale fotbalului european care a închis definitiv porţile fotbalului în primăvară, hotărând că sănătatea sportivilor e mai importantă decât interesele financiare ale cluburilor. Practic, fotbalul francez s-a aflat în pauză din luna martie şi până acum, când este gata să repornească motarele.

Şi vrea să o facă readucând şi publicul în tribune. E drept, într-o variantă limitată, maxim 5.000 de spectatori pe stadion la un meci, dar valul de îmbolnăviri de coronavirus care a lovit brusc ţara în ultimele zile, aproape 5.000 de cazuri pe zi, s-ar putea să aibă drept consecinţă retragerea acestei măsuri de relaxare şi campionatul să se joace, măcar o perioadă de timp, cu porţile închise.

ADVERTISEMENT

COVID 19 este şi cauza amânării meciului care trebuia să însemne uvertura noului sezon, Marseille – Saint Etienne, programat pentru vineri, 21 august. Trei jucători de la OM au fost testaţi pozitiv şi s-a decis anularea jocului, echipa din Marseille intrând în carantină.

Ligue 1, programul etapei 1

Vineri, 21 august

  • Bordeaux – Nantes 0-0

Sâmbătă, 22 august

  • Dijon – Angers 0-1 (I. Traore 22)
  • Lille – Rennes 1-1 (Bamba 40 / Da Silva 74)

Duminică, 23 august

  • ora 14:00 AS Monaco – Reims
  • ora 16:00 Lorient – Strasbourg
  • ora 16:00 Nîmes – Brest
  • ora 18:00 Nice – Lens
ADVERTISEMENT

Montpellier – Lyon se va juca pe 15 septembrie, PSG – Metz pe 16 septembrie, iar Marseille – Saint Etienne pe 17 septembrie


UPDATE, 23 august, ora 10:47 / Noul sezon din Ligue 1 a revenit vineri, iar suporterii s-au întors în tribune. Autorităţile din Franţa au permis accesul fanilor, însă numărul acestora nu trebuie să depăşească 15% din capacitatea stadionului.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 22 august, ora 19:40 / Alex Dobre (21 de ani), mijlocaş român de bandă crescut de Bournemouth, a debutat la Dijon în înfrângerea 0-1 de pe teren propriu în faţa lui Angers. Dobre a fost transferat în urmă cu o săptămână de Dijon contra sumei de un milion de euro. Dobre a intrat în minutul 77 al partidei. Acesta este primul lui meci într-un campionat din prima divizie. A mai bifat două prezenţe în Cupa Angliei, şi una în Championship (liga secundă engleză).


Ligue 1 a pornit cu un meci amânat din cauză de coronavirus

În total, 40 de jucători au trecut prin această problemă de sănătate în ultima lună, lista cuprinzând la momentul actual cinci jucători de la Montpellier şi alţi patru de la Brest, motiv pentru care meciul Nîmes – Brest, de duminică, 23 august, este sub semnul întrebării. Și Angers are un caz, iat Nice două.

ADVERTISEMENT

Campionatul nu promite a avea un istoric aparte nici în acest an. Cu alte cuvinte, toată lumea se aşteaptă la o plimbare prin parcul Ligue 1 pentru finalista Champions League, PSG, ţinând cont de netul decalaj valoric dintre parizieni şi restul competitoarelor. Un decalaj absolut normal, atât timp cât PSG aparţine unui grup de investitori din Qatar, miliardari şi dispuşi la orice investiţie pentru ca echipa să ajungă forţa numărul 1 pe continent.

Nu se joacă nici PSG – Metz şi Montpellier – Lyon

Nu s-au efectuat transferuri spectaculoase, dar acest lucru era uşor de anticipat, întrucât şi distribuirea banilor din drepturile de televizare a fost serios afectată de îngheţarea sezonul trecut, ceea ce a redus considerabil veniturile cluburilor. Nici măcar PSG nu a făcut nicio mutare, însă conform noului regulament de mercato stabilit de FIFA şi UEFA perioada se încheie abia spre sfârşitul toamnei, deci timp este destul pentru retuşarea loturilor.

În afara partidei Marseille – Saint Etienne, reprogramată pentru 17 septembrie, nu se va juca, în mod firesc, nici meciul dintre PSG şi Metz, cauza fiind una plăcută, parizienii jucând duminică prima lor finală de Champions League. În loc de Marseille – Saint Etienne, Ligue 1 aduce ca uvertură vineri seară un derby regional al vestului Franţei, Bordeaux – Nantes.

S-a refăcut războiul Nordului

Este aşteptată cu curiozitate evoluţia din acest sezon a lui Monaco, formaţie care are în continuare destule nume importante în lot, dar care sezonul trecut a fost multă vreme în partea a doua a clasamentului, fiind socotită marea decepţie a sezonului. În mod normal, lotul monegascilor le-ar da dreptul fără discuţie la un loc în primele trei, de Champions League, cu condiţia să se facă linişte şi armonie în vestiar.

Nou promovatele sunt Lorient şi Lens, a doua fiind una dintre cele mai iubite echipe din Franţa şi prin revenirea în Ligue după câţiva ani buni de absenţă se reface şi cel mai tare derby din Hexagon, după Marseille – PSG, aşa numitul război al nordului, cu Lille, ciocnirile dintre fani lăsându-se de multe ori cu arestări şi incidente.

  • Campionatul Franţei va putea fi vizionat în direct în România pe canalele Digi Sport şi Look Sport
ADVERTISEMENT