Fotbal international

Live Blog preliminarii CM zona Europa, etapa 1. Protest de amploare al jucătorilor germani la meciul cu Islanda

26.03.2021 | 11:05
Live Blog preliminarii CM zona Europa etapa 1 Protest de amploare al jucatorilor germani la meciul cu Islanda
ADVERTISEMENT

Miercuri, 24 martie este ziua în care caruselul preliminariilor CM 2022, zona europeană, se porneşte la drum cu cele zece grupe ale sale, România făcând parte din ultima, grupa J, alături de Germania, marea favorită la locul 1, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia şi Liechtenstein.

Programul etapei 1 din preliminariile CM 2022 zona europeană

Joi, 25 martie

Grupa B

  • Suedia – Georgia 1-0 (Claesson 35)
  • Spania – Grecia 1-1 (Morata 33 / Bakasetas pen. 56)

Grupa C

  • Bulgaria – Elveţia 1-3 (Despodov 46 / Embolo 7, Seferovic 10, Zuber 13)
  • Italia – Irlanda de Nord 2-0 (Berardi 14, Immobile 39)
ADVERTISEMENT

Grupa F

  • Israel – Danemarca 0-2 (Braithwaite 13, Wind 67)
  • Scoţia – Austria 2-2 (Hanley 71, McGinn 85 / Kalajdzic 55, 80)
  • Moldova – Insulele Faroe 1-1 (Nicolaescu 9, Olsen 83)

Grupa I

  • Anglia – San Marino 5-0 (Ward-Prowse 14, Calvert-Lewin 21, 53, Sterling 31, Watkins 83)
  • Andorra – Albania 0-1 (Lenjani 41)
  • Ungaria – Polonia 3-3 (Szalai 6, 53, Orban 78 / Piatek 60, Jozwiak 61, Lewandowski 83)
ADVERTISEMENT

Grupa J

  • ROMÂNIA – Macedonia de Nord 3-2 (Tănase 28, Mihăilă 50, Hagi 86 / Ademi 82, Trajkovski 83)
  • Germania – Islanda 3-0 (Goretzka 3, Havertz 7, Gundogan 56)
  • Liechtenstein – Armenia 0-1 (Frommelt aut. 84)

Miercuri, 24 martie

 Grupa A

  • Portugalia – Azerbaidjan 1-0 (Medvedev 37 aut.)
  • Serbia – Irlanda 3-2 (Vlahovic 40, Mitrovic 69, 76 / Browne 19, Collins 86)
ADVERTISEMENT

Grupa D

  • Franţa – Ucraina 1-1 (Griezmann 19 / Kimpembe 57 aut.)
  • Finlanda – Bosnia şi Herţegovina 2-2 (Pukki 58, 78 / Pjanic 55, Stevanovic 85)

Grupa E

  • Belgia – Ţara Galilor 3-1 (De Bruyne 23, T. Hazard 28, Lukaku 72 pen. / Wilson 11)
  • Estonia – Cehia 2-6 (Sappinen 12, Anier 86 / Schick 18, Barak 27, Soucek 32, 43, 48, Jankto 56)
ADVERTISEMENT

Grupa G

  • Turcia – Olanda 4-2 (Burak Yilmaz 15, 34 pen., 81, Calhanoglu 46 / Klaassen 75, De Jong 76)
  • Gibraltar – Norvegia 0-3 (Sorloth 43, Thorstvedt 45, Svensson 57)
  • Letonia – Muntenegru 1-2 (Ikaunieks 40 / Jovetic 41, 83)

Grupa H

  • Malta – Rusia 1-3 (Mbong 56 / Dzyuba 23, Fernandes 36, Sobolev 90)
  • Cipru – Slovacia 0-0
  • Slovenia – Croaţia 1-0 (Lovric 15)

Jucătorii naționalei Germaniei au protestat înaintea meciului cu Islanda

UPDATE, 26 martie, ora 10:21 / Înaintea partidei cu Islanda din preliminariile Campionatului Mondial, jucătorii naționalei Germaniei au inițiat un protest împotriva oficialităților din Qatar, gazda turneului final din 2022, din cauză că peste 6.500 de oameni ar fi murit pe șantiere la construcția stadioanelor pe care se vor disputa meciurile.

Fiecare fotbalist al naționalei antrenată de Joachim Low a îmbrăcat un tricou negru pe care era imprimată cu alb o literă, toate cele 11 luate împreună formând cuvintele „Human Rights”.

„Am vrut să arătăm clar opiniei publice că nu ignorăm această informație. Noi înşine am scris literele pe tricourile noastre. Avem audienţă mare şi o putem utiliza pentru a transmite semnale în favoarea valorilor pe care le apărăm”, a declarat mijlocaşul Leon Goretzka.


Caz de COVID-19 la naționala Germaniei înaintea meciului cu România

UPDATE, 25 martie, ora 14:08 / Federația Germană de Fotbal a anunțat joi că a fost depistat un caz de COVID-19 în rândul jucătorilor convocați de selecționerul Joachim Low pentru meciurile cu Islanda, România şi Macedonia de Nord din preliminariile CM 2022.

„Jucătorii sunt izolaţi în camerele lor. Este foarte probabil ca ei să fie retestaţi înaintea meciului cu Islanda”’, scrie publicația Bild, care oferă pe surse informația că jucătorul depistat pozitiv ar fi Jonas Hofmann, de la Borussia Monchengladbach.

Germania va juca joi pe teren propriu contra Islandei în primul meci din preliminariile Mondialului din Qatar, iar apoi se va deplasa la București pentru partida de duminică împotriva României.


Van Dijk va rata turneul final al Euro

UPDATE, 23 martie, ora 19:31 / Selecționerul echipei naționale a Olandei, Frank de Boer, a anunțat că șansele ca fundașul Virgil van Dijk să se refacă până la începerea turneului final al Campionatului European sunt extrem de mici.

”Înţeleg că cei de la club nu vor să pună presiune pe Virgil şi nici noi nu vrem. Recuperarea sa merge conform planului. Ştim că mai are de aşteptat opt săptămâni, deci nu credem că ar putea juca la Euro 2020.

Am vorbit cu el, în curând se va întoarce la antrenamente, dar pot apărea alte probleme iar în acest caz nu va putea juca nici pentru Liverpool. Totuşi, în cazul în care în cele din urmă ar fi apt de joc, pentru naţionala noastră ar fi un mare câştig”, a declarat De Boer, conform As.

Fundașul formației FC Liverpool s-a accidentat grav la derby-ul cu Everton, în care a suferit o ruptură a ligamentelor încrucișate, și la finalul lunii octombrie a fgost suspus unei intervenții chirurgicale.


Toni Kroos nu vine la București

UPDATE, 23 martie, ora 18:14 / Mijlocașul echipei naționale a Germaniei, Toni Kroos, va rata primele meciuri din preliminariile CM 2022, inclusiv cel împotriva României de pe Arena Națională, din cauza unor dureri la adductori.

Fotbalistul lui Real Madrid urmează să părăsească cantonamentul nemților și să se întoarcă în capitala Spaniei pentru recuperare.


Înmuguresc din nou speranţele că blestemul ratărilor consecutive ale turneului final de CM, început în 2002 în dubla cu Slovenia din baraj, va fi rupt şi tricolorii vor ajunge din nou, după 24 de ani, la un rendez-vous mondial. Uşor nu va fi, pentru că Islanda, Macedonia de Nord şi chiar Armenia sunt adversari cu care trebuie să joci la parametri maximi pentru a obţine punctele.

Însă clasarea pe locul secund nu aduce, precum la EURO, calificarea directă la turneul final. Dimpotrivă, procedura e una specială, în premieră şi drumul e lung şi anevoios, pentru că numai alte trei reprezentante ale Europei se mai pot califica. Într-o grupă cu Germania evident că a spera la locul 1 este foarte greu.

Doar trei echipe de pe locul secund ajung la Mondiale

Ocupantele celor zece locuri secunde vor intra alături de cele mai bune două câștigătoare de grupe în Liga Națiunilor care nu se află pe primele două poziții în preliminarii, într-o serie de două baraje pentru a stabili ultimele trei țări europene calificate (din 12 echipe vor rămâne 6, apoi 3)

Cele zece ocupante ale locurilor secunde vor forma un clasament separat, în baza rezultatelor din aceste preliminarii. Primele 6 locuri secunde vor fi gazde ale primului baraj, disputat într-o singură manșă! Celelalte 4 echipe plus cele 2 echipe care vin din Liga Națiunilor vor fi oaspeți. Prin decizia Comitetului Executiv UEFA, toate partidele din preliminarii vor beneficia de arbitraj VAR.

Serbia – Irlanda, meciul de locul 2 în grupa A

În grupa A, grupă de cinci, primele meciuri au loc pe 24 martie. Portugalia e mare favorită acasă în faţa Azerbaidjanului şi la câştigarea grupei. În schimb la Belgrad se joacă posibila finală manşă tur a locului secund, Serbia – Irlanda, din grupă mai făcând parte Luxemburg, care stă în runda inaugurală.

În grupa B, grupă tot de cinci, debutul are loc joi, 25 martie, cu partidele Suedia- Georgia şi Spania – Grecia. Kosovo stă. Aici e clar că lupta pentru locul 1 se va da între Spania şi Suedia, la fel ca în preliminariile EURO 2020, unde au fost colege de grupă cu România, dar Grecia trebuie tratată cu atenţie.

Franţa – Ucraina, început în forţă în grupa D

Grupa C, grupă de cinci, începe joi cu meciurile Bulgaria – Elveţia şi Italia – Irlanda de Nord. Lituania se odihneşte în prima etapă. Italia este favorita grupei, dar Elveţia este un adversar dificil. Bulgaria şi Irlanda de Nord nu sunt deloc nişte sparring-partneri, pot produce surprize.

Meciurile din grupa D, tot de cinci, începe în forţă miercuri cu meciurile Franţa – Ucraina, teoretic partida dintre primele două favorite şi Finlanda – Bosnia şi Herţegovina, echipe dificile de învins mai ales pe teren propriu. Franţa, cu noua stea mondială, Kylian Mbappe, e favorita locului 1. Kazahstan, care stă, completează tabloul fără a emite vreo pretenţie.

Danemarca şi Austria, meciuri grele la debut

Grupa E este ultima cu cinci echipe şi are mare favorită Belgia care începe pe teren propriu, miercuri, în compania lui Gareth Bale, adică a Ţării Galilor. Cehia poate porni cu trei puncte în Estonia. Cea care stă la startul preliminariilor e Belarus.

Începând cu grupa F ajungem la şase formaţii în componenţă. Aici bătălia la primul loc pare a se da între Danemarca şi Austria, însă Scoţia şi Israel pot provoca oricui mari dureri de cap. Moldova şi Insulele Faroe sunt echipele fără şansă, dar care nu se vor preda deloc uşor. În prima etapă avem Moldova – Insulele Faroe, Israel – Danemarca şi Scoţia – Austria. Meciurile au loc pe data de 25 martie.

Rusia şi Croaţia se bat în grupa H

În grupa G, care se joacă miercuri, Ţările de Jos pleacă destul de clar cu prima şansă, dar partidele cu Turcia şi cu Norvegia vor fi examene dificile. Muntenegru poate pune probleme acasă, iar Letonia şi Gibraltar competează ca număr grupa. În prima etapă avem Gibraltar – Norvegia, Letonia – Muntenegru şi Turcia – Ţările de Jos.

Grupa H nu are o favorită clară. Se bat pentru această postură Rusia şi Croaţia, cu Slovacia şi Slovenia outsidere extrem de periculoase. Malta şi Cipru nu au forţă pentru a conta. Prima etapă e pe 24 martie, cu partidele Malta – Rusia, Slovenia – Croaţia, derby ex-iugoslav şi Cipru – Slovacia.

Lewandowski, spaima englezilor

Grupa I porneşte joi. Anglia e principala favorită, însă Polonia lui Robert Lewandowski e un addversar de tot respectul pentru primul loc. Ungaria a crescut mult în ultimii ani, dar parcă totuşi nu are forţa nici pentru a se bate pentru locul secund cu cele două adversare. Albania, San Marino şi Andorra nu pot pune probleme, chiar dacă albanezii nu mai sunt de mult carne de tun pentru echipele mari. Se începe cu partidele Anglia – San Marino, Andorra – Albania şi Ungaria – Polonia.

Grupa J este grupa României, cea care, trebuie să recunoaştem, are mare favorită Germania, cu România, Islanda şi Macedonia de Nord în luptă pentru locul 2. Armenia şi Liechtenstein nu sunt luate în calcul. Se începe joi cu Germania – Islanda, ROMÂNIA – Macedonia de Nord şi Liechtenstein – Armenia.

ADVERTISEMENT