Sporturi

Live Blog România – Italia 1-3 în barajul grupei Mondiale a Billie Jean King Cup. Gabriela Ruse a adus primul punct. Buzărnescu pierde şi meciul 4

Live Blog Romania  Italia 13 in barajul grupei Mondiale a Billie Jean King Cup Gabriela Ruse a adus primul punct Buzarnescu pierde si meciul 4
ADVERTISEMENT

România a retrogradat din Grupa Mondială, după 1-3 în barajul cu Italia. Buzărnescu şi Bara au pierdut meciurile de vineri. Gabriela Ruse a adus un punct pentru România în primul meci de sâmbătă, dar Miki a pierdut şi meciul 4 al barajului, cu Elisabetta Cocciaretto. 

UPDATE, 17 aprilie, ora 19:59 / Mihaela Buzărnescu este învinsă după un nou meci cu final dramatic, la fel ca şi vineri. A cedat după două seturi lungi cu Elisabetta Cocciareto, scor 5-7, 6-7 (5). România retrogradează în Grupa I Europa / Africa pentru sezonul viitor în Billie Jean King Cup.

ADVERTISEMENT

Serbia, Bulgaria, Croaţia, Austria, Estonia, Georgia, Danemarca, Suedia, Turcia şi Slovenia sunt posibilele adversare ale României sezonul viitor. Pe listă s-ar putea adăuga şi Polonia, sau Olanda, în cazul în care pierd barajul de promovare. Urmează decisivul la dublu pentru cele două.

Programul meciului România – Italia în barajul Billie Jean King Cup

Vineri, 16 aprilie

Irina Bara – Elisabetta Cocciarreto 1-6, 4-6

Mihaela Buzărnescu – Martina Trevisan 2-6, 6-2, 6-7 (5)

Sâmbătă, 17 aprilie

Gabriela Ruse – Jasmine Paolini 2-6, 6-3, 6-4

Mihaela Buzărnescu – Elisabetta Cocciarreto 5-7, 6-7 (5)

Meciul de dublu se mai joacă doar dacă scorul este egal


Vineri, 16 aprilie şi sâmbătă, 17 aprilie, Sala Sporturilor din Cluj Napoca este din nou gazda unui important eveniment din tenisul feminin, capitol la care în ultimii ani fetele noastre au oferit destule momente de mare spectaculozitate şi de mare dramatism, ajungând să joace o semifinală cu Franţa. De această dată echipa României va întâlni în barajul grupei Mondiale a fostei Fed Cup, rebotezată de acum Billie Jean King Cup, în onoarea fostei mari campioane americane de culoare, reprezentativa Italiei.

ADVERTISEMENT

Gabriela Ruse o bate pe Jasmine Paolini și aduce primul punct pentru România. “Sper să batem, altfel nu mă mai întorc la Cluj”

UPDATE, 17 aprilie, ora 16:44 / Gabriela Ruse aduce primul punct pentru România, după ce a învins-o pe Jasmine Paolini, scor 2-6, 6-3, 6-4. Urmează duelul dintre Mihaela Buzărnescu și Elisabetta Cocciaretto. Miki trebuie să câștige pentru a trimite barajul în meciul de dublu, care ar fi decisiv.

“Meciurile de FedCup sunt cu totul altceva. Știam cum joacă, dar ținea de mine pentru că eu fac punctele. Eu le greșesc, eu le câștig. Eram foarte emoționată la început. Am început apoi să fiu mai relaxată și să înțeleg mai bine ce am de făcut. Sper ca Miki să obțină victoria. Orice s-ar întâmpla suntem o echipă. Dacă nu câștig nici de data asta la Cluj, nu mă întorc a treia oară”, a declarat Gabriela Ruse pentru Digi Sport.

ADVERTISEMENT

Mihaela Buzărnescu pornește cu un mic handicap față de Cocciaretto, după ce a jucat un meci maraton ieri. În vreme ce italianca a dispus mult mai ușor de Irina Bara.


Monica Niculescu a renunțat la Irina Bara pentru primul meci de sâmbătă. Schimbare și pentru Italia

UPDATE, 17 aprilie, ora 13:34 / Monica Niculescu și Tathiana Garbin au decis să facă modificări pentru primul joc programat sâmbătă. Astfel, Gabriela Ruse – Jasmine Paolini se va juca de la ora 14:00.

ADVERTISEMENT

Ruse o înlocuiește pe Irina Bara, care a dezamăgit vineri. La italience, Trevisan este obosită după meciul maraton de vineri. Astfel că va intra Paolini. România are nevoie de victorii în toate cele trei partide de sâmbătă pentru a evita retrogradarea din Grupa Mondială din Billie Jean King Cup.


Prima reacție a Monicăi Niculescu

UPDATE, 16 aprilie, ora 22:16 / Căpitanul echipei României, Monica Niculescu, s-a arătat încrezătoare că fetele pot întoarce rezultatul din întâlnirea cu Italia, deși oaspetele conduc cu 2-0 după prima zi.

”A fost o zi dificilă. Fetele şi-au dorit foarte mult, e 0-2, mai avem o şansă şi ne dorim ca mâine să o scoatem la capăt. Au fost şi probleme fizice, au contat. Am suferit amândouă, eu şi Miki, am fost aproape, putea fi un meci pentru noi, putea fi 1-1, e greu să recuperăm. A fost un moment greu când a plâns Buzărnescu la final”, a declarat Niculescu.


Nu ar fi fost un adversar de care să ne speriem dacă lotul nostru ar fi cuprins cele mai bune jucătoare din top 100, în frunte cu campioana Simona Halep. Echipa României are acum şi un nou căpitan, unul jucător, în persoana Monicăi Niculescu, aceasta având parte de un debut teribil de greu în condiţiile actuale.

Asta pentru că Simona Halep s-a jucat de-a alba-neagra cu naţionala, declarând la început că nu va participa, apoi s-a răzgândit şi a anunţat că vine, pentru că în final, după turneul de la Miami, singurul unde a fost prezentă după Australian Open să declare din nou forfait, adevărul fiind că ea nu va fi prezentă nici la turneul pe zgură de la Stuttgart, considerând că nu este aptă fizic.

România are foarte multe absenţe din jucătoarele de top 100

Din păcate, seria absenţelor nu s-a oprit aici. Sorana Cârstea nu a putut fi convinsă să revină la sentimente mai bune faţă de echipa naţională, Irina Begu nu a putut fi nici ea prezentă, tot din motive medicale şi ultima care a declarat forfait medical este Patricia Ţig, puştoiaca Jaqueline Cristian nu a fost convocată. La fel nici Ana Bogdan.

Astfel că Monica Niculescu este nevoită să trimită pe teren două jucătoare de vârste total opuse, ambele clasate una lângă alta în ierarhia WTA: Irina Bara, locul 136, 26 ani, fără nici o performanţă notabilă în carieră până la această vârstă şi Mihaela Buzărnescu, locul 137 , 37 ani, care de la acea teribilă accidentare de la Cincinnati, cu ruptură de ligamente, nu a mai putut reveni niciodată la forma care o adusese în top 10. Pentru eventualul meci de dublu Monica Niculescu a decis că va intra pe teren alături de Gabriela Ruse.

Nici vedeta Italiei, Camila Giorgi, nu este prezentă

Nici Italia nu are nume extraordinare, de altfel Sara Erani e la apus de carieră. Căpitanul Tathiana Garbin are jucătoare tinere, în curs de afirmare în ultimul an, precum Marta Trevisan 27 ani, locul 99 WTA, dar şi Elisabeta Cocciarreto, 20 ani, locul 111, alături de acestea mai figurând pentru dublu Jasmine Paolini şi Giulia Gatto Motincone. Lipseşte cea mai bine cotată jucătoare, Camila Giorgi.

Programul zilei de vineri, prima din cele două zile de meciuri, va fi deschis de întâlnirea dintre Irina Bara şi Elisabeta Cocciaretto. După care Mihaela Buzărnescu va încerca să o oprească prin experienţa ei superioară, singurul atuu de care dispune, pe Marta Trevisan.

Dublul se joacă dacă scorul este egal după partidele de simplu

În cea de-a doua zi vor avea loc meciurile de simplu Irina Bara – Marta Trevisan şi Mihaela Buzărnescu – Elisabeta Cocciarreto şi doar dacă scorul va fi egal şi necesar jocul de dublu pentru desemnarea echipei care va merge mai departe atunci se va derula şi această întâlnire. Altfel, dacă una din echipe s-a desprins la 3-1 dublul nu se va mai ţine.

Misiunea fetelor noastre este foarte grea în condiţiile atâtor absenţe cu greutate, dar căpitanul Monica Niculescu rămâne optimistă şi aminteşte că echipa naţională a mai izbutit şi în trecut să se califice fără o avea pe Simona Halep pe teren.Ce e drept, erau însă fie Irina Begu, Alexandra Dulgheru, Andrea Mitu şi Sorana Cârstea.

ADVERTISEMENT