Sporturi

LIVE BLOG Turneul Campionilor ATP Londra 2019. Program, rezultate, clasamente grupe, informaţii de ultimă oră. Stefanos Tsitsipas, noul câștigător al competiției! VIDEO

LIVE BLOG Turneul Campionilor ATP Londra 2019. Program, rezultate, clasamente grupe, informaţii de ultimă oră. Stefanos Tsitsipas, noul câștigător al competiției! VIDEO
ADVERTISEMENT

De duminică, 10 noiembrie şi până pe 17 noiembrie se desfăşoară la Londra, pe hard, ediţia 2019 a Nitto ATP Finals sau mai cunoscut Turneul Campionilor la tenis masculin. Ca şi la feminin, competiţie încheiată recent în localitatea chineză Shenzen cu succesul australiencei Ashleigh Barty, liderul mondial, asupra câştigătoarei ediţiei precedente, Elina Svitolina, la Londra sunt prezenţi opt jucători care şi-au câştigat acest drept în urma turneelor de Mare Slem şi a Masters-urilor la care au fost prezenţi. Identică este şi situaţia la dublu masculin, acolo unde succesul în Mastersul 500 de la Basel le-a permis românului Horia Tecău şi partenerului său olandez Julien Rojer să fie pentru a şasea oară la Turneul Campionilor.


UPDATE, 17 noiembrie, ora 23:36/ Stefanos Tsitispas este noul câștigător al Turneului Campionilor de la Londra! La prima sa participare, grecul a trecut de austriacul Dominic Thiem, după un maraton de două ore și 37 de minute. Tsitsipas l-a învins pe Thiem cu 6-7, 6-2, 7-6 și a devenit primul grec care câștigă acest trofeu.

ADVERTISEMENT

La 21 de ani, Tsitsipas este cel mai tânăr campion din ultimii 18 ani. În 2001, australianul Lleyton Hewitt triumfa în această competiție la vârsta de 20 de ani. John McEnroe deține recordul la acest capitol. În 1978, americanul se impunea la Turneul Campionilor la numai 19 ani.


UPDATE, 17 noiembrie, ora 16:33/ Duminică, de la ora 20:00, grecul Stefanos Tsitsipas, numărul 6 ATP, și austriacul Dominic Thiem, locul 5 ATP, își vor disputa finala Turneului Campionilor 2019 de la Londra. Ultimul meci important din circuitul masculin, va fi o bătălie între doi dintre reprezentanți ai tinerei generații din tenisul mondial masculin. Atât pentru Thiem, cât și pentru Tsitsipas, meciul de la Londra reprezintă prima apariție în finala acestei competiții.

ADVERTISEMENT

Stefanos Tsitsipas și Dominic Thiem vin după prestații extrem de solide în semifinale. Dacă Tsitsipas a trecut de legenda Roger Federer, scor 6-3, 6-4, Thiem i-a răpit lui Alexander Zverev șansa de a-și apăra trofeul cucerit în 2018, învingându-l pe neamț cu 7-5, 6-3.

În cazul în care se impune la Londra,Tsitsipas, 21 de ani, va fi cel mai tânăr campion din ultimii 18 ani. În 2001, australianul Lleyton Hewitt triumfa în această competiție la vârsta de 20 de ani. John McEnroe deține recordul la acest capitol. În 1978, americanul se impunea la Turneul Campionilor la numai 19 ani.

ADVERTISEMENT
  • Stefanos Tsitsipas – Dominic Thiem pornește de la 2-4 la meciurile directe și 3-16 la numărul de trofee ATP câștigate în carieră

UPDATE, 16 noiembrie, ora 23:53/ Dominic Thiem a trecut cu scorul de 7-5, 6-3 de germanul Alexander Zverev, într-o o oră și 35 de minute de joc, și s-a calificat în ultimul act al Turneul Campionilor de la Londra. Aici, austriacul, aflat pe locul 5 ATP, va juca împotriva grecului Stefanos Tsitsipas, aflat pe 6 în lume.

ADVERTISEMENT

Finala Dominic Thiem – Stefanos Tsitsipas se va juca duminică, de la ora 20:00

  • 4-2 este scorul meciurilor directe Thiem – Tsitsipas

UPDATE, 16 noiembrie, ora 18:23/ După ce l-a eliminat în optimile de finală în acest sezon de la Australian Open, Stefanos Tsitsipas a repetat performanța contra lui Roger Federer și la Turneul Campionilor de la Londra. Grecul a trecut de legendarul jucător elvețian, scor 6-3, 6-4, într-o oră și 37 de minute și s-a calificat în ultimul act al competiției, la chiar prima sa participare.

De la ora 22:00, în cealaltă semifinală, avem duelul Dominic Thiem – Alexander Zverev.


UPDATE, 16 noiembrie, ora 16:45/ Roger Federer și Stefanos Tsitsipas dispută prima semifinală a acestei ediții de la Turneul Campionilor. În cealaltă semifinală se întâlnesc Dominic Thiem și Alexander Zverev, de la ora 22:00.


UPDATE, 15 noiembrie, ora 23:33 / Rafael Nadal, locul 1 ATP la final de sezon 2019, a fost eliminat de la Turneul Campionilor. În ciuda succesului cu Tsitsipas, ibericul a plecat acasă, după ce Daniil Medvedev l-a învins pe Daniil Medvedev, scor 6-4, 7-6, în ultimul meci din grupa Andre Agassi”.

Semifinalele Turneului Campionilor:

  • Stefanos Tsitsipas – Roger Federer
  • Alexander Zverev – Dominic Thiem


UPDATE, 15 noiembrie, ora 19:05 / Rafael Nadal l-a învins pe grecul Stefanos Tsitsipas, scor 6-7, 6-4, 7-5, în ultimul meci din grupa ”Andre Agassi” de la Turneul Campionilor 2019. Pentru calificarea în semifinale, ibericul are nevoie ca rusul Daniil Medvedev să-l învingă pe Alexander Zverev, în meciul care încheie grupa. În caz contrar, Zverev va fi cel calificat.

  • Daniil Medvedev – Alexander Zverev se va juca vineri, de la ora 22:00

 

Cum ar putea arăta semifinalele de la Turneul Campionilor:

  • Dacă Medvedev câștigă cu Zverev: Nadal – Federer și Tsitsipas – Thiem
  • Dacă Zverev câștigă cu Medvedev: Tsitsipas – Federer și Zverev – Thiem

La finalul partidei cu Stefanos Tsitispas, Rafael Nadal a primit trofeul pentru încheierea sezonului pe locul 1 ATP. Este pentru al 5-lea an când ibericul încheie lider mondial un sezon competițional.


UPDATE, 14 noiembrie, ora 23:30 / Roger Federer l-a învins pe Novak Djokovic la Turneul Campionilor, 6-4, 6-3, iar sârbul părăsește competiția.


UPDATE, 14 noiembrie, ora 18.00. Dominic Thiem e primul calificat din “grupa morţii” cu Federer şi Djokovic! Austriacul a reuşit a doua victorie la acest turneu în faţa italianului Berrettini, după ce îl invinsese pe Federer în prima partidă. Urmează meciul vedetă, în care cine pierde dintre Fedex şi Novak va pleca acasă!


UPDATE, 14 noiembrie, ora 07:11 / Stefanos Tsitsipas s-a calificat în faza semifinalelor, după ce l-a învins pe Alexander Zverev, deținătorul trofeului, în etapa a doua din Grupa Andre Agassi. Grecul s-a impus cu scorul de 6-3, 6-2, după o oră și 13 minute.


UPDATE, 13 noiembrie, ora 19.20. Rafael Nadal a câştigat incredibil partida în faţa lui Daniil Medvedev. Rusul a luat primul set, la tie-break (7-6), iar spaniolul l-a luat pe al doilea, 6-3. Decisivul a fost ceva incredibil. Medvedev a avut 5-1 şi minge de meci, aşa că totul era încheiat. De aici a început însă un come back fantastic al ibericului, care a egalat la 5, impunându-se, într-un final, cu 7-6. Dacă ar fi pierdut, Rafa ar fi fost eliminat de la Turneul Campionilor.


UPDATE, 13 noiembrie, ora 07:17 / Dominic Thiem l-a învins pe Novak Djokovic, scor 6-7 (5), 6-3, 7-6 (5), și este primul jucător calificat în faza semifinalelor. Austriacul, care obține pentru prima dată două victorii în același an la Turneul Campionilor, și-a asigurat locul 1 în Grupa Bjorn Borg.


UPDATE, 12 noiembrie, ora 17:31 / Roger Federer a câștigat duelul cu Matteo Berrettini în două seturi 7-6 și 6-3.


UPDATE, 12 noiembrie, ora 07:13 / Liderul clasamentului ATP, Rafael Nadal, a fost învins de germanul Alexander Zverev în prima etapă a din Grupei ”Andre Agassi” de la Turneul Campionilor. Neamțul, deținătorul trofeului, s-a impus cu scorul de 6-2, 6-4, după o oră și 24 de minute.


UPDATE, 11 noiembrie, ora 19:05/ Stefanos Tsitsipas l-a învins pe rusul Daniil Medvedev, finalist la US Open 2019, scor 7-6, 6-4, în primul meci din Grupa ”Andre Agassi” de la Turneul Campionilor. Meciul dintre cei doi a durat o oră și 43 de minute.

  • Urmează în Grupa ”Andre Agassi”, de la ora 22:00, Rafael Nadal – Alexander Zverev

UPDATE, 10 noiembrie, ora 23:55/ Al doilea meci din Grupa Bjon Borg de la Turneul Campionilor de la Londra a adus o surpriză uriașă. Locul 3 mondial, elvețianul Roger Federer, a fost învins de al 5-lea jucător al lumii, Dominic Thiem. Austriacul s-a impus cu 7-5, 7-5, după o oră și 41 de minute de joc.

Clasamentul Grupei Bjon Borg:

LIVE BLOG Turneul Campionilor ATP Londra 2019. Program, rezultate, clasamente grupe, informaţii de ultimă oră

UPDATE, 10 noiembrie, ora 17:45/ Novak Djokovic a câștigat primul meci al ediției din 2019 a Turneului Campionilor. La debut, sârbul a trecut în două seturi scurte, 6-2, 6-1, de Matteo Berrettini. Din aceeași grupă mai fac parte Roger Federer și Dominic Thiem, care se întâlnesc de la ora 22:00.


UPDATE, 10 noiembrie, ora 13:00/ Max Mirnyi, fostul mare tenismen, ce dă numele grupei din care fac parte Horia Tecău și Jean-Julien Rojer, a vorbit despre dublul româno-olandez, înaintea debutului acestora la Turneului Campionilor de la Londra (luni, nu mai devreme de ora 14:00, contra perechii formată din Kevin Krawietz și Andreas Mies).

Îi cunosc pe amândoi personal. Sunt două firi diferite din toate punctele de vedere, dar se completează excelent pe teren. Joacă cu foarte multă răbdare și rezultatele se văd. Faptul că au reușit din nou calificarea la Turneul Campionilor arată profesionalismul, dedicarea și îmbunătățirea jocului. Cu cât joacă mai mult împreună, cu atât adversarii au mai mult timp să îi studieze, dar faptul că ei continuă să aibă rezultate bune după atâția ani în care au format un dublu, arată că au progresat constant, dar același lucru s-a întâmplat și cu celelate perechi importante din circuit“, declară Max Mirnyi pentru site-ul Turneului Campionilor.


LIVE BLOG Turneul Campionilor ATP Londra 2019

Nu lipseşte nici un nume de prim rang din tenisul masculin, iar sorţii au făcut ca în grupa B, grupa Bjorn Borg,   Novak Djokovic şi Roger Federer să se întâlnească încă din această fază a competiţiei. Alături de ei în grupa B mai fac parte revelaţia Matteo Berettini, un italian care pur şi simplu a explodat în acest an şi austriacul Dominic Thiem. În grupa A, grupa Andre Agassi, îl regăsim pe spaniolul Rafael Nadal, pe alt jucător cu o evoluţie excelentă în acest an, rusul Daniil Medvedev, pe grecul Stefanos Tsitsipas şi pe germanul Alexander Zverev. câștigătorul de anul trecut. Însă specialiştii opinează că în afara celor trei monştri sacri (Federer, Nadal şi Djokovic) singurul care ar putea încurca planurile acestora ar putea fi rusul Daniil Medvedev.

Sponsorul competiţiei este ca şi Turneul Campioanelor unul japonez. Dacă acolo vorbeam de o companie de cosmetice cu mare tradiţie pe piaţă, la Londra sponsorul provine din domeniul electronicii. Locul de desfăşurare a turneului este O2Arena, o construcţie impresionantă şi ca design, multifuncţională, situată în sud-estul Londrei.

Turneul Campionilor Londra 2019. Germanul Alexander Zverev e câștigătorul ediției de anul trecut

Premii mult mai mici decât la feminin

Spre deosebire de Turneul Campioanelor de la Shenzen unde totalul premiilor puse la bătaie a fost de 14 milioane dolari, cel mai mare premiu existent vreodată, la Londra valoarea premiilor atinge doar 9 milioane de dolari. Câştigătorul va lua 1,28 milioane dolari şi 500 de puncte ATP, iar la dublu suma e de-a dreptul modică, doar 200.000 de dolari, dar acelaşi număr de puncte. Jucătorul calificat în finală, dar care o pierde, va fi răsplătit cu 600.000 de dolari şi 400 de puncte, iar la dublu 103.000 dolari şi 400 puncte.  Fiecare meci câştigat în grupă înseamnă 203.000 dolari, cu o sută de mii mai puţin decât la femei şi respectiv 38.000 la dublu, plus 200 puncte ATP. În fine, faptul că au obţinut accesul la Turneul Campionilor înseamnă automat un bonus de 203.000 dolari la simplu şi 100.000 la dublu.

Singurul român prezent la Londra, Horia Tecău, va intra în concurs luni, când el şi Julien Rojer vor da replica în grupa Max Mirnîi cuplului german Krawietz-Mies. În această grupă mai figurează perechile Farah-Cabal şi Mahut-Herbert, unele dintre cele mai bune dubluri din lume. În grupa Jonas Bjorkman avem pe Kubot-Melo, Ram-Salisbury, Klaasen-Venus şi Dodig-Polasek. Tecău şi Rojer au câştigat Turneul Campionilor în anul 2015, când au jucat finala împotriva lui Bopanna şi Florin Mergea!

Turneul Campionilor Londra 2019. Horia Tecău și Julien Rojer sunt prezenți a șasea oară la dublu

Din 2021 se va juca la Torino

Turneul Campionilor la masculin a luat naştere în 1970, aceasta fiind a 49-a ediţie şi se va mai desfăşura la Londra inclusiv ediţia 2020. Din 2021 va avea locaţie oraşul italian Torino. Elveţianul Roger Federer este recordmanul competiţiei, cu 6 succese, iar la dublu perechea Peter Fleming-John McEnroe s-a impus de cele mai multe ori, adică în şapte rânduri.

Până în 1990 competiţia a purtat numele de Masters Grand Prix. Noua denumire a fost ATP Tour World Championship. Din 1999 şi-a schimbat din nou denumirea în Tennis Masters Cup., pentru ca din 2009 să capete  denumirea ATP World Tour Finals şi să fie pentru prima dată găzduit la Londra, în O2Arena. Din 2017 se numeşte ATP Finals, între timp contractul dintre ATP şi organizatorii evenimentului la Londra fiind reînnoit de trei ori, pentru că fusese stabilit până în 2013, dar va dura până în 2020 inclusiv.

Turneul Campionilor Londra 2019. Novak Djokovic are cinci succese

Ilie Năstase, 4 victorii și o finală pierdută

Ilie Năstase are patru succese în anii de pionierat ai competiţiei: 1971 2-1 cu Stan Smith la Paris, 1972 3-2 cu Stan Smith la Barcelona, 1973 3-1 cu Tom Okker la Boston şi 1975 3-0 cu Bjorn Borg chiar la Stockholm (una dintre puţinele victorii în faţa Sfinxului suedez). A pierdut finala din 1974, la Melbourne, 2-3 cu Guillermo Villas, după ce reuşise să revină de la 0-2. Elveţianul Roger Federer a jucat 10 finale, câştigând de şase ori, iar Novak Dkokovic are şi el 7 finale, cinci câştigate, trei fiind în faţa lui Federer. Incredibil, dar Rafael Nadal are doar o finală pierdută, deşi s-a calificat mereu la Turneul Campionilor.

Programul primei etape din grupele Turneului Campionilor 2019

Duminică, 10 noiembrie

GRUPA BJORN BORG – simplu

ora 16:00 Novak Djokovic – Matteo Berettini

ora 22:00 Roger Federer – Dominic Thiem

GRUPA JONAS BJORKMAN – dublu

ora 14:00 Ram/Salisbury – Klaasen/Venus

ora 20:00 Kubot/Melo – Dodig/Polasek

Luni, 11 noiembrie

GRUPA ANDRE AGASSI – simplu

ora 16:00 Daniil Medvedev – Stefanos Tsitsipas

ora 22:oo Rafael Nadal – Alexander Zverev

GRUPA MAX MIRNÎI – dublu

ora 14:00 Rojer/TECĂU – Krawietz/Mies

ora 20:00 Herbert/Mahut – Cabal/Farah

ADVERTISEMENT