News

Conferință de presă Ilie Bolojan. ”Nu România asigură garanții de securitate în Ucraina”. Update

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a vorbit pe larg despre modul în care țara noastră va susține Ucraina, despre anularea alegerilor și alte subiecte importante.
28.02.2025 | 14:07
Conferinta de presa Ilie Bolojan Nu Romania asigura garantii de securitate in Ucraina Update
LIVE Conferință de presă Ilie Bolojan, de la ora 13:00. ”Nu România asigură garanții de securitate în Ucraina”
ADVERTISEMENT

Ilie Bolojan a ținut o conferință de presă de la ora 13:00 la Palatul Cotroceni, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. Este prima conferință de presă în calitate de președinte interimar a lui Ilie Bolojan.

UPDATE. Ilie Bolojan: ”Suntem convinși că NATO va rămâne un scut important de protecție”

”Se împlinesc două săptămâni de când exercit această funcție onorantă. Consider că o comunicare periodică e o chestiune de decență și normalitate. Acum două săptămâni am venit cu câteva idei, să lucrăm pentru România, să păstrăm o neutralitate politică a acestei instituții și să îi respectăm pe români.

ADVERTISEMENT

Dacă nu vom putea să facem bine pentru țara noastră măcar să nu facem rău”, și-a început Bolojan discursul. ”Un subiect important au fost negocierile pentru Ucraina. Așa cum știți, Statele Unite au făcut o pivotare pentru a relua dialogul diplomatic cu Rusia, iar în cadrul acestui dialog au început și discuțiile legate de Ucraina. Cu toate suntem de acord că aceste discuții sunt un prim pas pentru o pace durabilă pe care ne-o dorim și care ar însemna liniște la granițele noastre”, a continuat președintele interimar.

De asemenea, președintele Bolojan a reluat ideile principale expuse deja de Emmanuel Macron, care arăta că o pace fără garanții de securitate nu ar avea o prea mare importanță, pentru că ”Ucraina ar fi doar prima victimă”. Totodată, Ilie Bolojan a anunțat că e foarte important ca prezența la negocierile de pace a reprezentanților UE și Ucraina e ”necesară”.

ADVERTISEMENT

Poziția României față de menținerea păcii în Ucraina

”Aceasta e poziția noastră, principială, o poziție care respectă principiile internaționale și pe această poziție vor merge și în perioada următoare. În ceea ce privește susținerea pentru Ucraina, în consultările care au avut loc ne-am exprimat disponibilitatea țării noastre de a susține în continuare această țară. 

Pentru că nu este doar o susținere a victimei în fața agresorului ci, în fapt, este o susținere pentru securitatea țării noastre. Așa cum am spus, dacă aceste abordări ale Rusiei se vor menține, știm ce a însemnat istoria, Ucraina poate fi doar prima victimă. În consultările care au avut loc pe această temă am decis că e normal să existe o susținere parlamentară pentru deciziile care vor urma. Avem o unanimitate că toți ne dorim ca conflictul să înceteze, toți ne dorim o pace la graniță, dar în afară de abordările diferite există o majoritate parlamentară care susține atât din partea României și a Europei acordarea unui sprijin pentru Ucraina în această perioadă de conflict, sprijin financiar, militar, așa cum se va decide săptămâna viitoare. Există o majoritate care susține ca un reprezentant al Europei să participe la negocieri, e un lucru bun”, a continuat Bolojan.

ADVERTISEMENT

Cât despre relația SUA – Uniunea Europeană, Ilie Bolojan a anunțat că pentru țara noastră e foarte importantă apropierea atât de UE, cât și de ”partenerul strategic” SUA.  ”Din punctul acesta de vedere, indiferent de suișuri și coborâșuri, credem că lucrurile se vor stabiliza. Suntem convinși că NATO va rămâne un scut important de protecție nu doar în Europa și că SUA sunt un garant al acestei stabilități. Am acceptat ca aceste țări Europene să-și asume un rol mai important pentru menținerea păcii. Asta înseamnă o creștere a cheltuielilor de apărare”, a completat președintele interimar.

ADVERTISEMENT

Ilie Bolojan cere să fie stabilitate politică și guvernamentală

Totodată, Ilie Bolojan a cerut ”stabilitate politică și guvernamentală” pe plan intern, fără să susțină ”o persoană sau alta”. A urmat un discurs  legat de viitoarele alegeri prezidențiale care vor fi organizate ”corect, transparent, să fie alegeri libere”.

În încheiere, Ilie Bolojan a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, reluând temele deja expuse în timpul conferinței de presă. Printre altele, Bolojan a insistat că România are șansa să fie ”un hub” prin care vor trece trupele de menținere a păcii.

”Cred că fiind o perioadă de tranziție, e bine în general când ai funcție publică să ai grijă ce spui, poți să angajezi un minister, o țară, un Guvern. Din punctul meu de vedere, dacă nu poți să faci bine tre sa nu faci rău. Trebuie să ne susținem politicile naționale, aceste lucruri se pot susține și prin alte postări, dar pe fond. Intrarea în dispute nu cred că ne ajută”, l-a tras de mânecă Bolojan pe ministrul de externe Hurezeanu după ce acesta l-a certat pe Elon Musk.

”Garanțiile de securitate ar putea fi asigurate de țările din Europa și garantate de către SUA. Acestea sunt într-adevăr garanții. România, dacă se va lua o decizie la nivel de UE, cu siguranță pentru că aceste garanții sunt și pentru România, va trebui într-o anumită formă să susțină acest lucru. Dar nu România asigură garanții de securitate”, a completat Bolojan referitor la posibilele garanții de securitate în Ucraina.

Ilie Bolojan a comentat și scandalul plecării fraților Tate în SUA

De asemenea, președintele interimar a vorbit despre scandalul fraților Tate și susține că nu a existat nicio presiune din partea SUA pentru că aceștia să fie eliberați. Asta, cu toate că au existat informații că americanii au făcut presiuni în acest sens. A comentat și informația lansată de consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, cel care a anunțat că Rusia vrea să reîmpartă lumea după modelul Ialta. La fel ca și în cazul Hurezeanu, Bolojan a rugat opinia publică să nu mai asculte ”opinii personale”, ci doar cele oficiale.

Cât despre convocarea unui nou CSAT și dezbaterea unor noi dovezi care au stat la baza anulării alegerilor de către CCR, Ilie Bolojan a declarat că ”dosarele ar fi în lucru la Parchet” deci mai multe detalii nu ar putea fi oferite în acest moment. ”Toate deciziile CCR ar trebui respectate, nu doar cele care ne plac”, a completat Bolojan.

LIVE Conferință de presă Ilie Bolojan, de la ora 13:00

Conform Digi24, Ilie Bolojan a avut înainte de această conferință de presă consultări cu partidele și grupurile parlamentare. Va fi anunțată, așadar, poziția oficială a țării noastre pentru Consiliul European din 6 martie, care va avea loc la Bruxelles.

Între timp, Bolojan va merge în Marea Britanie pentru un summit al liderilor europeni pe tema apărării Europei. La reuniunea de la Londra va participa și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce se va întoarce din SUA.

Pentru țara noastră, în actualul context mondial, sunt foarte importante două probleme care cel mai probabil vor fi atinse de Ilie Bolojan. În primul rând țara noastră va trebui, mai devreme sau mai târziu, să aleagă între Uniunea Europeană și Administrația Trump, așa cum o fac toate țările importante.

România trebuie să decidă dacă va trimite trupe, sau nu, în Ucraina

În al doilea rând, țara noastră trebuie să decidă dacă va trimite, sau nu, trupe de menținere a păcii în Ucraina, după un eventual armistițiu sau o încheiere a focului. Desigur, un scenariu care nici măcar nu se știe dacă va avea loc degrabă.

Cert e că președintele Donald Trump și Emmanuel Macron au convenit deja ca țările din Europa să trimită astfel de trupe, cu toate că Rusia a refuzat categoric acest scenariu, deci e neclar de fapt unde va duce discuția.

Candidatul la prezidențiale Crin Antonescu a anunțat, între timp, că el nu ar accepta niciodată ca România să trimită vreodată trupe în Ucraina, în contextul în care războiul a fost folosit drept sperietoare pentru români de prea multă vreme.