News

Live Online Slujba de Înviere. Trinitas TV și Pro TV transmit Live de la Patriarhie

27.04.2019 | 21:04
Live Online Slujba de Inviere Trinitas TV  si Pro TV transmit Live de la Patriarhie
ADVERTISEMENT

Învierea Domnului, fundament doctrinar și ritual pentru credința creștină-ortodoxă, protestantă și catolică, este cel mai vechi eveniment religios. Pe scurt, este temelia bisericii pe care o știm cu toții astăzi. Urmărește LIVE Slujba de Înviere, de la ora 23:45.

Live Online Slujba de Înviere

De la ură, patimă și strigăte, ziua crucificării a avut loc. Preoții iudeei din acel timp, sub îndrumarea lui Caiafa, i-au cerut lui Pilat din Pont să îl judece. Pilat, deși a susținut că nu îl găsește vinovat de conspirație împotriva Romei, a acceptat execuția lui la cererea mulțimii. „Iar a doua zi, care este după vineri, s-au adunat arhiereii și fariseii la Pilat, zicând: Doamne, ne-am adus aminte că amăgitorul Acela a spus, fiind încă în viață: După trei zile Mă voi scula.

ADVERTISEMENT

Deci, poruncește ca mormântul să fie păzit până a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui să vină și să-L fure și să spună poporului: S-a sculat din morți. Și va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi. Pilat le-a zis: Aveți strajă; mergeți și întăriți cum știți. Iar ei, ducându-se, au întărit mormântul cu strajă, pecetluind piatra”, este scris în Evanghelia după Matei 27:62-66.

În Sâmbăta Mare, sufletele creștinilor se unesc și cântă în cor ”Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le„

De atunci, Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a mai multor biserici. În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 23:45, sufletele creștinilor se unesc și cântă în cor ”Slavă Sfintei și celei de o ființă și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor”, în timp ce preotul spune de trei ori „Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”, iar oamenii se apropie și se conectează. Gestul simbolizează lumina care ne ”aprinde” până și sufletele înghețate de greutăți ori dor și umple spațiul în care trăim de bunătate.

ADVERTISEMENT
Live Stream Online Slujba de Înviere. Trinitas TV și Pro TV transmit Live de la Patriarhie
Lumina Sfântă se aprinde prima dată la Mormântul Domnului

Sfânta Lumină se aprinde numai la ortodocși, drept dovadă că numai ei păstrează dreapta credință apostolică. Ea se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, ziua, la Ierusalim, între 12:30 și 13:30, în timpul Vecerniei Mari. În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de preoți și ierarhi. După procesiune, Patriarhul intră în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina coboară și le aprinde, cu 33 de lumânări, apoi iese și împarte Lumina credincioșilor prezenți în lăcașul sfânt.