News

Live Stream Online Eclipsa de Soare – 2 iulie 2019 – Vezi Live Video Evenimentul

02.07.2019 | 15:43
Live Stream Online Eclipsa de Soare  2 iulie 2019  Vezi Live Video Evenimentul

Aici poți vedea Live Stream Online Eclipsa de Soare -din data de 2 iulie 2019! Luna se va plasa între Terra şi Soare, pe aceeaşi axă, generând o eclipsă care va fi vizibilă din cea mai mare parte a regiunii Pacificului, precum şi din Argentina şi Chile.

Aici poți vedea live Stream Online Eclipsa de Soare din data de 2 iulie 2019

Eclipsa va debuta la est de Noua Zeelandă, la ora 16.55 GMT, pentru a se încheia în zona Argentinei, la ora 21.50 GMT. Având în vedere că va traversa o mare parte din Oceanul Pacific, puţini oameni vor putea observa fenomenul.

Eclipsa de soare totală va putea fi văzută de la Observatorul European Austral din La Silla, Chile, echipat cu unul dintre cele mai performante telescoape de pe Terra. Următoarea eclipsă parţială de Soare vizibilă de pe teritorul Românei va avea loc pe 21 iunie 2020, iar o eclipsă totală de soare vizibilă din România va mai avea loc abia pe data de 3 septembrie 2081.

Ce spuneau oamenii în trecut despre eclipsele de soare

Atenție! Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, de orice tip ar fi ea, este nevoie de un filtru solar special. Fără acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, care pot ajunge până la orbire. Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudură mai dens, însă, din cauza grosimii sticlei, pot apărea imagini duble. Filtrul ideal, numit filtru Mylar, este o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase.

Chiar și în zilele noastre, eclipsele totale de soare încă mai incită și sperie în aceeași măsură, deoarece mulți oameni cred că acest fenomen poate genera cutremure puternice. Vă dați seama cum reacționau oamenii înainte ca cercetătorii să explice straniul fenomen.

În Egipt, eclipsa reprezenta lupta dintre Apofis, zeul şarpe, şi Ra, zeul soare. Pe toată durata fenomenului, faraonul – imaginea lui Ra – trebuia să înconjoare templul lui Osiris ca să suplinească lipsa soarelui de pe cer.

În India, tradiţia spune că aerul este otrăvit în timpul unei eclipse de soare sau de lună. Ca să nu se îmbolnăvească, oamenii posteau. Ceva mai la est, în Japonia, fântânile erau acoperite ca să fie ferite de otrava din cer.

Răstignirea lui Isus Hristos, stabilită după o eclipsă de soare

Vestiţi pentru cunoştinţele lor astronomice, mesopotamienii nu erau feriţi de atacul superstiţiilor. În timpul eclipselor, oamenii ieşeau din case şi aprindeau focuri ca să readucă soarele pe cer.

Civilizaţiile inka şi maya credeau că o eclipsă poate provoca probleme la naştere. Ca să se apere de pericol, gravidele purtau un brâu roşu de care legau un vârf de găgeată. Străvechea superstiţie s-a păstrat, într-o formă inedită, până în zilele noastre. În Mexic şi alte zone ale Americii Latine, femeile gravide poartă în timpul eclipsei lenjerie intimă roşie prinsă cu un ac de siguranţă.

În Biblie, se vorbește despre faptul că, în timpul răstignirii lui Hristos, soarele s-a întunecat. Astronomii contemporani au încercat să folosească datele referitoare la această eclipsă pentru a stabili cu exactitate data crucificării, stabilind momentul în care o eclipsă de soare a fost vizibilă de pe teritoriul Israelului. S-a ajuns la două variante posibile, eclipse având loc și în 29, și în 33 d. Hr.

În  satele românești, superstiţia era aceea care dicta explicaţia. În afară de temerea calamitaţilor de care am vorbit mai sus, oamenii credeau că atunci când era eclipsă totală de Lună sau de Soare, „dracii sunt vinovaţi, că vin şi-o fură de pe cer”, sau dacă eclipsa era parţială, vinovaţi se făceau vârcolacii care „mănâncă luna” (sau soarele, după caz). Sigur, evenimentul respectiv era socotit şi ca o „pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele oamenilor”.