Evenimentul zilei

Live text alegeri SUA. Joe Biden e sigur de victorie, dar anunță că așteaptă numărarea tuturor voturilor

04.11.2020 | 23:08
Live text alegeri SUA Joe Biden e sigur de victorie dar anunta ca asteapta numararea tuturor voturilor
Live text alegeri SUA. Donald Trump vs Joe Biden. Start vot în lupta pentru Casa Albă
ADVERTISEMENT

Live text alegeri SUA. Lupta pentru Casa Albă dintre Donald Trump şi Joe Biden este în plină desfășurare! Marți, 3 noiembrie, de la ora 12, ora României, până miercuri dimineaţă, Statele Unite ale Americii votează pentru alegerea celui de-al 46-lea președinte din istorie.


Joe Biden e sigur de victorie, dar anunță că așteaptă numărarea tuturor voturilor

UPDATE, 4 noiembrie, ora 23:24 / Joe Biden, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, este sigur că va obține succesul în fața lui Donald Trump. Într-o declarația de presă făcută de la sediul de campanie din Delaware, Biden a spus că, deși e optimist, nu va sărbători până când nu vor fi numărate toate voturile.

ADVERTISEMENT

”În acest moment este clar că am câștigat în suficiente state pentru a câștiga președinția. Nu am venit pentru a spune că am câștigat. Am câștigat în Wisconsin cu 20.000 de voturi, în Michigan am câștigat cu 35.000 de voturi și crește.

Am câștigat și în Pennsylvania cele mai multe voturi prin corespondență. Am câștigat cele mai multe voturi din istoria scrutinului prezidențial. Toate indicațiile spun că diferența va crește.

ADVERTISEMENT

Am făcut campanie ca un candidat democrat, dar voi conduce ca un american. Fiecare vot trebuie să fie numărat. Nimeni nu ne va lua democrația, nici acum, nici niciodată.”, a spus Joe Biden.


Donald Trump, acțiune la Curtea Supremă în cazul voturilor din Pennsylvania

UPDATE, 4 noiembrie, ora 22:56 / Echipa de campanie a lui Donald Trump a declarat public că sa va adresa Curți Supreme în scopul de a opri numărarea voturilor în Pennsylvania, după ce a anunțat un proces similar în Michigan.

ADVERTISEMENT

Trump contestă decizia de prelungire a numărării buletinelor de vot pentru absenții din Pennsylvania, în cazul voturilor care au fost timbrate până în ziua alegerilor.

”Așa cum a spus în mod corect președintele, Curtea Supremă trebuie să soluționeze această problemă juridică crucială contestată.

ADVERTISEMENT

Cerem Curții să intervină în litigiul legat de prelungirea ilegală a termenului de primire a buletinului de vot în Pennsylvania” a spus Justin Clark, managerul echipei de campaniei a lui Trump.

Inițial, echipa de campanie a lui Donald Trump declara că a câștigat alegerile în statul Pennsylvania, potrivit foxnews.com. Bill Stepien, managerul campaniei lui Trump, într-o discuție cu reporterii foxnews.ro, a spus: ”Declarăm victoria în Pennsyilvania”.


Donald Trump, noi acuzații grave: ”Vor să facă dispărute 500.000 de voturi”

UPDATE, 4 noiembrie, ora 20:51 / Acuzațiile grave de fraudă din partea lui Donald Trump, pe Twitter, vin în serie. Încă președinte la Casa Albă, acesta spune că adversarii săi ”Lucrează din greu să facă dispărut avantajul de 500.000 de voturi din Pennsylvania”. Imediat, postarea fost etichetată de Twitter ca fiind una care poate induce în eroare.

Anterior, Trump a adăugat că se ”Găsesc voturi pentru Biden în toate locurile – Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. Atât de rău pentru țara noastră!”.


Donald Trump, noi acuzații de fraudă

UPDATE, 4 noiembrie, ora 17:24 / Actualul președinte al SUA, Donald Trump, a început în forță ziua de peste ocean și, dis de dimineață, a lansat noi acuzații de fraudă.

Acesta a postat pe Twitter un comentariu în care spune că ”Noaptea trecută conduceam, de multe ori solid, în multe state-cheie, aproape toate conduse și controlate de Democrație. Apoi, unul câte unul, au început să dispară ca prin magie pe măsură ce voturi surpriză era numărate. FOARTE CIUDAT, iar casele de sondare au greșit complet”.


Echipa lui Joe Biden, încrezătoare că va câștiga în 3 state cheie

UPDATE, 4 noiembrie, ora 17:10 / Brooke Singman, un oficial din staff-ul de campanie a lui Joe Biden a declarat pentru Fox News că este încrezător în șansele candidatului democrat în obținerea victoriei în 3 state cheie.

Astfel, în Wisconsin, echipa Biden așteaptă ca în această dimineață candidatul democrat să fie declarat învingător, în Michigan, așteaptă o decizie miercuri seară, iar Pennsylvania nu e considerată pierdută, deși Donald Trump are un avans considerabil, asta pentru că aici mai sunt însă de numărat sute de mii de voturi prin corespondență.


Numărarea buletinelor de vot, suspendată până joi în Nevada

UPDATE, 4 noiembrie 14:50/ Numărarea voturilor a fost suspendată în statul american Nevada şi urmează să fie reluată joi dimineaţa (ora locală), au anunţat autorităţile locale. Nevada, care desemnează şase dintre cei 538 de mari electori în Colegiul Electoral – este unul dintre statele în care continuă suspansul în duelul dintre Donald Trump şi Joe Biden.

În urmă cu patru ani, Nevada a votat cu democrata Hillary Clinton. Aproape 15% dintre buletinele de vot exprimate nu au fost încă numărate, iar Biden îl devansează pe Trump cu mai puţin de 8.000 de voturi şi un scor de 49,3% la 48,7%.

Numărarea voturilor urmează să fie reluată joi dimineaţa, la ora locală (19.00, ora României), a anunţat Departamentul Alegerilor din cadrul Secretariatului de Stat al Nevadei pe Twitter.

Buletinele de vot trimise cu poşta şi primite în ziua scrutinului, adică marţi, nu au fost luate în calcul şi nici buletinele de vot care urmează să sosească în cursul acestei săptămâni şi care este necesar să fi fost puse la poştă cel mai târziu marţi.

În acest stadiu, Joe Biden Joe Biden este creditat cu 227 de mari electori, iar Donald Trump cu 213.


Situaţia numărării voturilor în cele şapte state care ţin America în suspans

UPDATE, 4 noiembrie 13:50/ Doar şapte state mai aşteptau rezultatul alegerilor prezidenţiale americane de marţi şi ele vor decide învigătorul scrutinului, potrivit presei americane, care prezintă situaţia în aceste state. În Alaska s-au numărat 36% dintre voturi – 61,4% în favoarea lui Donald Trump şi 34,7% în favoarea lui Joe Biden.

Arizona (stat-cheie): 82% dintre voturi numărate – 51,8% în favoarea lui Trump şi 46,8% în favoarea lui Biden.

North Carolina (stat-cheie): 95% dintre voturi numărate – 50,1% în favoarea lui Trump, 48,7% în favoarea lui Biden.

Georgia (stat-cheie): 92% dintre voturi – 50,5% în favoarea luiTrump, 48,7% în favoarea lui Biden.

Michigan (stat-cheie): 78% dintre voturi numărate, 51,6% în favoarea lui Trump, 46,7% în favoarea lui Biden.

Nevada: 85% dintre voturi numărate – 49,4% în favoarea lui Biden, 48,6% în favoarea lui Trump.

Wisconsin (stat-cheie): 89% dintre voturi numărate, 49,3% în favoarea lui Biden, 49% în favoarea lui Trump.


Toate armele împotriva lui Trump la Curtea Supremă

UPDATE, 4 noiembrie 11:20/ Echipa de campanie a lui Joe Biden a anuţat miercuri că va lupta împotriva oricăror eforturi ale preşedintelui Donald Trump de a recurge la Curtea Supremă pentru a opri înregistrarea voturilor în alegerile prezidenţiale americane.

Declaraţiile lui Donald Trump sunt ”scandaloase”, ”fără precedent” şi incorecte, denunţă într-un comunicat directoarea campaniei lui Joe Biden, Jen O’Malley Dillon.

”Este scandalos, pentrucă este vorba pur şi simplu despre un efort de a retrage drepturile democratice ale cetăţenilor americani”, subliniază ea.

Jen O’Malley a anunţat că echipa democrată este pregătită să contraatace dacă preşedintele sesizează Curtea Supremă pentru a opri numărarea voturilor.

”Dacă preşedintele îşi pune în aplicare ameninţarea de a sesiza justiţia, pentru a încerca să împiedice numărarea voturilor, noi avem echipe juridice pregătite să se desfăşoare pentru a se opune acestui efort”, a anunţat ea.

Donald Trump a revendicat victoria în alegerile prezidenţiale, aruncând Statele Unite în necunoscut şi îngrijorare, în pofida acestui fapt.”Noi am câştigat aceste alegeri”, a declarat el într-o alocuţiune, la Casa Albă, în care a anunţat că vrea să sesizeze Curtea Supremă cu privire la ”fraude”.

AP nu a desemnat un învingător al alegerilor prezidenţiale americane. ”Mai sunt de numărat sute de mii de voturi, iar rezultatul (alegerilor prezienţiale) depinde de o mână de state-cheie în care nu s-au anunţat rezultatele”, scrie agenţia americană de presă.


Nouă state aşteaptă în continuare rezultatele votului

UPDATE, 4 noiembrie 09:30/ Suspansul alegerilor prezidenţiale americane continuă, iar după Florida, alt stat-cheie îi revine lui Donald Trump, Texasul, un bastion republican disputat, care-i dă cei 38 de mari electori preşedintelui în exerciţiu, după ce Trump a învins-o pe Hillary Clonton detaşat în acest stat.

Însă rezultatele în nouă state erau în continuare necunoscute, şi anume Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, North Caroline, Nevada, Arizona, Géorgie, Maine şi Alaska. De ele depinde victoria lui Joe Biden sau Donald Trump


Donald Trump, declarații de la Casa Albă

UPDATE, 4 noiembrie 09:20/ Donald Trump anunță că a câștigat alegerile și este gata să înceapă petrecerea. Cu toate acestea, miliardarul de la Casa Albă a lansat mai multe acuze dure la adresa democraților.

„Vreau să mulțumesc poporului american pentru sprijinul lor. Milioane de oameni au votat pentru noi iar un alt grup trist de oameni a încercat să îi oprească din a vota.

Ne pregătim pentru o petrecere, rezultatele sunt fenomenale și sunt pregătiți să sărbătorim acest succes, cetățenii acestei țări au ieșit în număr mare pentru a sprijini această mișcare. Am câștigat în Florida, am câștigat în marele stat Ohio. E destul de clar că am câștigat în Georgia. Nu ne mai pot prinde din urmă. De asemenea, am câștigat cu siguranță în Carolina de Nord

Ne pregăteam să câștigăm aceste alegeri. Sincer, am câștigat aceste alegeri. Acum încercăm să păstrăm integritatea alegerilor. Brusc, ni se explică că alegerile sunt amânate. Este fraudă împotriva naţiunii”, a spus Donald Trump.


Patru morţi într-un atac armat, inclusiv autorul atacului, în Nevada, în ziua alegerilor

UPDATE, 4 noiembrie 08:50/ Patru persoane au fost ucise şi una a fost rănită într-un atac armat în Nevada, în Statele Unite, iar între morţi se află un bărbat suspectat că este autorul atacului armat, împuşcat de poliţie, scrie presa locală.

Forţele de ordine au fost alertate marţi, către ora locală 11.00 (15.00, ora României), printr-un apel telefonic prin care erau informate că se aud focuri de armă într-un complex de apartamente la Henderson, un oraş situat în apropiere de Las Vegas.

Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constat prezenţa a două persoane rănite prin împuşcare, scrie Las Vegas Review Journal, şi a unui bărbat suspectat că este autorul tirurilor.

Un schimb de focuri a avut loc între bărbat şi poliţişti.

Şeful Poliţiei din Henderson a anunţat că patru persoane au fost ucise – inclusiv suspectul.

Zone de umbră rămân mai ales cu privire la numărulatacatorilor, mai scrie Las Vega Review-Journal


Contre între Donald Trump și Joe Biden. Miliardarul de la Casa Albă acuză un furt de voturi

UPDATE, 4 noiembrie 07:55/ La puține momente după ce Joe Biden a ieșit în fața alegătorilor și le-a cerut răbdare, Donald Trump a răspuns pe o rețea de socializare. Primul miliardar de la Casa Albă acuză în termeni duri și spune că democrații vor să fure votul.


Joe Biden, declarații live. Democratul a solicitat răbdare

UPDATE, 4 noiembrie 07:45/ Joe Biden a făcut o nouă serie de declarații. Acesta le-a cerut alegătorilor săi răbdare și le-a transmis că are încredere că se va impune


Democrații se bazează pe „marele zid albastru”

UPDATE, 4 noiembrie 07:40 /  Echipa de campanie a lui Biden a spus de mult că cea mai ușoară cale spre nominalizare se bazează pe „peretele albastru” – Michigan, Wisconsin și Pennsylvania – și aceasta este încă o credință care rămâne valabilă în seara alegerilor.

Chiar dacă este o cursă strânsă în Florida, echipa democratului a insistat că nu au nevoie de ea pentru a câștiga. În ciuda faptului că a făcut ieri o călătorie de ultimă oră în Ohio, aceștia spun că statul nu reprezintă un punct fierbinte harta lor, ci mai degrabă un beneficiu suplimentar.

„Să se numere votul”, a spus un consilier Biden.


Nevada, primul stat care nu are rezultat! Se așteaptă închiderea urnelor

UPDATE, 4 noiembrie 07:30 / Niciun rezultat al votului nu poate fi afișat în Nevada până la închiderea tuturor locurilor de votare, spune Jennifer Russell, o purtătoare de cuvânt a biroului secretarului de stat din acest stat. CNN o citează și spune că 13 din 17 localități sunt închise din punct de vedere al votului, dar planul este ca statul să înceapă să posteze rezultate în jurul orei 10.00, ora României.


Statele Unite la un pas de lupte de stradă după afișarea rezultatului pentru alegerile prezidențiale

UPDATE, 4 noiembrie 07:00 / Situație interesantă pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Toate marile magazine fac pregătiri pentru posibile lupte de stradă după încheierea alegerilor pentru Casa Albă. Astfel, directorii se tem că dacă nu va exista un rezultat clar atunci alegătorii vor ieși în stradă să se răfuiască.

Mai mult de atât, o eventuală înfrângere a lui Donald Trump ar putea face ca susținătorii miliardarului să ia foc. Mai multe lanțuri importante de magazine și-au baricadat sediile și spațiile comerciale, au acoperit vitrinele cu lemn, iar unele au decis să nu deschidă deloc în ziua alegerilor.

Vorbim despre o teamă de violențe dusă la extrem pe întreg teritoriul țării. De la New York și Washington până în Philadelphia, Georgia și Los Angeles, magazinele au preferat să se închidă și baricadeze și au lăsat afacerea pe plan secund.


Mii de protestatari s-au adunat în zona din jurul Casei Albe

UPDATE, 4 noiembrie 05:40 Grupul de protest Shut Down DC a organizat o demonstrație pe Black Lives Matter Plaza, o zonă din apropierea Casei Albe, în timp ce secțiile de votare din toată America se închid.

Poliția este  pe străzi și cel puțin o arestare a fost făcută în urma unor câtorva încăierări, deși atmosfera este în mare măsură pașnică.

Cei de la fața locului declară că susținătorii lui Donald Trump sunt departe depășiți numeric, scrie Daily Mail.

În așteptarea eventualelor proteste, unele clădiri și magazine au fost baricadate în capitala SUA, precum și în alte orașe, printre care Los Angeles și New York.

Autoritățile federale au ridicat, de asemenea, un nou gard în jurul perimetrului Casei Albe din bulevardul Pennsylvania, cu agenți ai serviciilor secrete care patrulau în zonă.


O parte dintre secțiile de votare din Nevada își vor prelungi programul

UPDATE, 4 noiembrie 05:05 Unele secții de votare din comitatul Clark din Nevada vor rămâne deschise până la ora 20:00, ora locală după ce echipa de campanie a lui Donald Trump și partidul republican au intentat un proces.

Secțiile din Nevada trebuiau să se închidă inițial la ora 19:00, ora locală, dar republicanii au depus plângere marți după-amiază pentru a menține urnele deschise o oră în plus după ce nu au fost deschisa la timp în această dimineață.

În acțiunea în justiție au fost menționate 22 de secții de votare care s-au deschis târziu din cauza unor probleme tehnice. Alte opt locuri au fost adăugate pe listă în timpul ședinței.


Delaware alege primul senator transgender

UPDATE, 4 noiembrie 04:50 Delaware tocmai a ales primul senator transgender asumat din istoria SUA. Sarah McBride va deveni, de asemenea, cel mai înalt funcționar transgender ales vreodată în America.

McBride, care a lucrat ca stagiar în administrația Obama, a fost o avocată deschisă a drepturilor LGBT și a fost anterior secretar de presă național al grupului de advocacy pentru campania pentru drepturile omului.


Democrații păstrează controlul Camerei Reprezentanților

UPDATE, 4 noiembrie 04:30 Potrivit proiecțiilor Fox News democrații vor păstra controlul asupra Camerei Reprezentanților și își vor extinde majoritatea cu cel puțin cinci locuri.

Acesta este un impuls major pentru președintele Camerei Democratice, Nancy Pelosi, care s-a angajat să anuleze o mare parte din agenda primului mandat a lui Trump, dacă acesta nu va fi reales.


Ziua alegerilor – o zi liniștită, fără incidente majore

UPDATE, 4 noiembrie 04:15 Pe măsură ce secțiile de votare au început să se închidă în toată țara, ziua alegerilor s-a desfășurat mult mai liniștit decât cea pentru care națiunea s-a pregătit în plină pandemie și după o cursă prezidențială încrâncenată, care s-a desfășurat pe un fundal de neliniște socială și rasială.

Aproape 102 milioane de persoane au votat personal sau prin poștă înainte de începerea votului în ziua alegerilor, o cifră uimitoare care prefațează cea mai mare participare la vot din ultimul secol.

Nu au fost înregistrate decât incidente minore, defecțiuni, întreruperi ale alimentării cu energie electrice sau chiar căderi de zăpadă, iar în unele zone alegătorii au trebui să stea la cozi pentru a vota.


O candidată republicană, susținătoare a QAnon, a câștigat un loc în Camera Reprezentanților

UPDATE, 4 noiembrie 03:40 / Marjorie Taylor Greene, care a fost în atenția presei pentru opiniile sale extremiste, inclusiv interesul pentru teoria conspirației QAnon, a câștigat cursa pentru un mandat în Camera reprezentanților în statul Georgia.

Greene a postat videoclipuri în care susținea afirmațiile QAnon și lăudându-l pe liderul său anonim, „Q”. Grupul, pe care FBI l-a marcat drept o potențială amenințare teroristă internă, susține că Trump va salva țara de „statul profund”, despre care susține că conduce un rețea secretă de trafic de copii.

„Q este un patriot. Este cineva care își iubește foarte mult țara și are aceleașo opinii ca și noi și este foarte pro-Trump”, a spus ea  într-un videoclip din 2017 postat pe YouTube. În videoclip, ea vorbește despre o „trezire” care va expune corupția profundă și va uni americanii în spatele lui Trump.

„Sunt foarte încântată … că acum există avem ocazia unică de a demasca această cabală globală de pedofili care se închină lui Satana și cred că avem președintele care să o facă”, a spus ea, relatează The Washington Post.


Republicanii cer prelungirea votării în comitatul Clark din Nevada

UPDATE, 4 noiembrie 03:05 / Rezultatele din Nevada ar putea fi amânate cu cel puțin o oră – până la 20:00, ora locală/11 p.m. ET – dacă un judecător se pronunță în favoarea echipei de campanie a lui Trump, care a intentat o acțiune în justiție în comitatul Clark pentru a menține urnele deschise încă o oră pentru 22 de locații.

Au existat rapoarte mai devreme în cursul zilei că multe dintre cele 125 de locuri de votare din județul Clark au fost nevoite să întârzie deschiderea urnelor din cauza problemelor tehnice. Comitatul Clark este casa a 70% din toți alegătorii din Nevada.

Niciun rezultat la nivelul statului nu poate fi publicat până la închiderea ultimei secții de votare.


Presa americană: Toți ochii sunt pe Georgia

UPDATE, 4 noiembrie 02:15 / Urnele s-au închis într-o serie de state: Georgia (16 electori), Indiana (11), Kentucky (8), Carolina de Sud (9), Vermont (3) și Virginia (13).

Dintre acestea, poate cel mai interesant este Georgia, scrie BBC. Statul a votat cu candidatul republican în toate alegerile prezidențiale, cu excepția a două, în 1960.

Cu toate acestea, anul acesta, echipa de campanie a lui Biden crede că ar putea avea o șansă. Mizează pe sprijinul alegătorilor negri, care reprezintă cel puțin un sfert din toți alegătorii înregistrați în stat.


Trump și Pence vor aștepta rezultatele la Casa Albă, Biden și Harris în Wilmington, Delaware

UPDATE, 4 noiembrie 01:30 / Pe măsură ce urnele încep să se închidă în zone din Kentucky și Indiana, președintele Trump și vicepreședintele Pence intenționează să urmărească rezultatele la Casa Albă, în timp ce candidatul democrat Joe Biden și candidata la vicepreședinție, senatoarea democrată Kamala Harris, vor fi împreună în Wilmington, Delaware.


Un guvernator republican a votat pentru Joe Biden

UPDATE, 4 noiembrie 00:25 / Guvernatorul din Vermont, republicanul Phil Scott, a declarat reporterilor că a votat pentru Biden, devenind primul guvernator republican în funcție care a dezvăluit public un vot pentru candidatul democrat, relatează The Washington Post.

Un critic al lui Trump, Scott declarase anterior că nu va vota pentru președinte, dar nu era clar cu ce alt candidat va vota. Phil Scott nu l-a votat pe Trump nici în 2016.


Un cort pentru votanții fără mască a căzut, rănind o persoană

UPDATE, 3 noiembrie 23:45 / Un cort pentru votanții fără mască s-a prăbușit marți la prânz (ora locală) în New Hampshire, rănind un lucrător în vârstă de 72 de ani, acre a fost transferat la spital. Oficialii electorali au fost obligați să găsească o altă opțiune pentru alegătorii care au preferat să voteze fără să poarte mască.

Incidentul s-a petrecut în orașul Bedford, o comunitate de lux, câștigată de Trump în 2016, Mitt Romney în 2012 și John McCain în 2008. Alegătorii au preferat să voteze fără mască în cort, decât să voteze în interiorul liceului din localitate.


FBI investighează apeluri cu mesaje înregistrate care le spun alegătorilor „să rămână acasă”

UPDATE, 3 noiembrie, ora 23:00 / FBI investighează apeluri telefonice care îi îndeamnă pe alegători să „rămână acasă și să rămână în siguranță”, potrivit unui înalt oficial al Agenției de Securitate Cibernetică și Infrastructură, citat de CNN.


Donald Trump, anunț de ultimă oră privind desfășurarea votului

UPDATE, 3 noiembrie, ora 20:58 / Prezent la sediul de campanie al republicanilor din Virginia, Donald Trump s-a arătat extrem de optimist de modul în care decurge procesul electoral.

”Am auzit că ne descurcăm foarte bine în Florida și ne descurcăm foarte bine și în Arizona. Ne descurcăm incredibil de bine în Texas. Facem, cred că facem, aud că facem bine peste tot”, a spus Trump, care a adăugat ”Cred că vom avea o noapte grozavă.”


Americanii depistați pozitiv cu COVID-19 pot să voteze

UPDATE, 3 noiembrie, ora 19:59 / Americanii depistați cu COVID-19, dar și cei aflați în izolare, pot să meargă la vot, a decis Agenția pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) de peste ocean.

Cei care au fost testați pozitiv la noul coronavirus trebuie să-i informeze pe cei care conduc secțiile de votare despre faptul că sunt bolnavi, și să o serie de măsuri de protecție: să poarte mască, să stea la cel puțin 1,8 metri de alte persoane, să se spele pe mâini și să se dezinfecteze înainte și după ce au votat.

Pentru cei care nu se simt bine, CDC a recomandat ca aceștia să voteze la ore la care nu este aglomerație la secțiile de votare, conform Washington Post.


Casa Albă, împrejmuită de garduri de protecție de teama unor posibile proteste

UPDATE, 3 noiembrie, ora 18:22 / Se iau măsuri de securitate severe la Casa Albă. Angajații zonei prezidențiale au ridicat garduri imense, de 2,4 metri, împrejurul locației, de teama unor posibile mișcări de stradă care pot să urmeze după anunțarea rezultatului alegerilor, anunță CNN.


UPDATE, 3 noiembrie, ora 18:11 / Dornici să-și exprime votul la alegerile prezidențiale din acest an, cetățenii din statele Pennsylvania și Georgia s-au așezat la cozi imense, iar aceste imagini au fost surprinse și postate în mediul online.


Joe Biden, întâlnire cu alegătorii în Pennsylvania. Melania Trump a votat în Florida

UPDATE, 3 noiembrie, ora 17:42 / Prima doamnă a Statelor Unite ale Americii, Melania Trump, a votat în jurul ore 10:00 (ora locală) în Palm Beach, Florica. Fără mască de protecție, spre indignarea multor internauți, aceasta a fost prezentă la Centrul de Recreație Morton și Barbara Mendel.

După vizita la biserică, Joe Biden a făcut o oprire în orașul său natal Scranton, Pennsylvania, acolo unde s-a adresat și alegătorilor săi. Cu masca pe față și folosind o portavoce, el a spus unui grup de susținători din fostul oraș minier că ”Este bine să fii acasă”.

Apoi, el și-a evidențiat legăturile cu orașul, spunând că se întorcea în fiecare vară chiar și după ce s-a mutat în copilărie și și-a sărbătorit prima nuntă acolo.

”Trebuie să restabilim coloana vertebrală în această țară. Clasa de mijloc a construit această țară”, a spus Biden.


UPDATE, 3 noiembrie, ora 17:07 / Mai multe lanțuri de magazine din SUA au decis să-și ia măsuri preventive în perspectiva unor proteste care ar putea să urmeze după anunțarea rezultatului alegerilor.

În mediul online s-au publicat deja imagini cu modul în care arătau, marți dimineață, marile lanțuri Tiffany, Saks Fifth Avenue, CVS, Target și Macy’s din Miami și New York.


Ce au făcut Donald Trump și Joe Biden în dimineața alegerilor

UPDATE, 3 noiembrie, ora 16:33 / Joe Biden și-a început ziua alegerilor cu o vizită la biserica St Joseph din Delaware. Însoțit de soția Jill și de două dintre fiicele sale, candidatul democrat a vizitat o locație care are o semnificație specială pentru el.

Prima sa soție și fiica lui Biden, care au fost ucise într-un accident de mașină în 1972, sunt îngropate în curtea acestei biserici. De asemenea, mormintele fiului lui Biden, Beau, care a murit de cancer la creier în 2015, la vârsta de 46 de ani, și a părinților săi, sunt în curtea acestei biserici. Mai multe detalii despre drama din viața lui Biden, AICI.

În ceea ce-l privește pe rivalul lui Biden, Donald Trump, acesta a avut, marți dimineață, o intervenție la FOX News. Extrem de încrezător, actualul președinte a spus că va câștiga cu 306 voturi electorale. În 2016, când a învins-o pe Hillary Clinton, Trump obținuse 304 voturi electorale.

Despre rezultatele finale, Trump a spus că își va declara victoria numai în momentul în care va fi sigur că a obținut-o. ”Ne vom bucura doar în momentul în care vom fi siguri de succes. Până atunci, nu este loc de jocuri de culise”, a mai spus Trump la postul TV american.


Lupta pentru postul de cel mai puternic om de pe planetă se dă între actualul șef de la Casa Albă, Donald Trump, din partea Republicanilor, și Joe Biden, fost vice-președinte al SUA, care a intrat în cursă din partea Democraților.

Pentru a-și adjudeca mandatul de președinte, unul dintre cei doi candidați trebuie să își adjudece 270 de voturi electorale din totalul de 538. Paradoxal, câștigătorul votului popular ar putea să nu fie cel care va ajunge președinte, situație întâlnită cu Hillary Clinton în 2016.

Live alegeri SUA. Donald Trump vs Joe Biden, bătălia finală

Alegerile prezidențiale americane din 2020 au debutat marți, 3 noiembrie, la ora 12:00 (ora României) și se vor încheia miercuri dimineață la ora 6:00. Deja au apărut primele rezultate ale votului într-o localitate în care toţi cei 12 localnici au votat!

Un număr uriaș de peste 98 de milioane de americani au votat deja, iar așteptările privind prezența la vot au fost deja depășite, în ciuda pandemiei de coronavirus.

Specialiștii anticipează că prezența finală ar putea fi de peste 160 de milioane, o creștere de peste 20% față de 2016 (luând în considerare doar votanții care au optat pentru unul dintre cei doi candidați importanți, republican sau democrat).

  • 257,605,088 este numărul total al americanilor care au vârstă legală pentru a vota în acest an

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2020

Donald Trump încearcă să câștige un nou mandat în fața rivalului său democrat, Joe Biden. Candidatul Republicanilor a fost ales președinte în urma scrutinului din noiembrie 2016, când a reușit să dea peste cap majoritatea sondajelor de opinie și să o învinga pe democrata Hillary Clinton.

După cum arată cele mai recente sondaje de opinie, liderul de la Casa Albă are o misiune extrem de dificilă de a rămâne la Casa Albă, el fiind creditat în prezent cu șansa a doua. Vicepreședintele său este Mike Pence.

De partea cealaltă, rivalul din partea democraților, Joe Biden, se află la a treia încercare de a obține funcția de președinte, el nereușind să obțină nominalizarea democraților pentru Casa Albă în 1988 și 2008, când a atras puțin sprijin în fiecare an.

Dacă Biden câștigă și este investit în ianuarie 2021, el va deveni cel de-al 46-lea președinte al Americii și cel mai bătrân din istoria țării (78 de ani). Trump a avut 70 de ani când a ajuns la Casa Albă. Partenera lui Biden în cursa pentru Casa Albă este Kamala Harris, o avocată de culoare în vârstă de 55 de ani, cu origini indiene și jamaicane.

Donald Trump, o nouă luptă cu previziunile și sondajele

Președintele republican în exercițiu al SUA, Donald Trump, încearcă să câștige un nou mandat în fața rivalului său democrat, Joe Biden, dar și în fața sondajelor și a previziunilor.

În 2016, Trump a fost ales președinte în urma scrutinului din noiembrie, când a reușit să dea peste cap majoritatea sondajelor de opinie și să o învingă pe democrata Hillary Clinton, câștigând 304 voturi electorale față de doar 227 de voturi pentru rivala sa.

Ultimele studii sociologice relevă faptul că Joe Biden (Partidul Democrat), este plasat mai bine în opțiunile alegătorilor decât președintele în funcție, Donald Trump (Partidul Republican). Însă procedura specială prin care este ales președintele SUA lasă deschisă posibilitatea oricărui rezultat.

În 2016, Hillary Clinton, favorită și ea certă în viziunea sondajelor, a câștigat votul popular, însă la Casa Albă a ajuns Trump. Acest lucru a fost posibil pentru că președintele nu este ales prin vot direct, ci de către un colegiu de electori.

Potrivit site-ului RealClearPolitics, Joe Biden este creditat cu 51% din intenţiile de vot și îl devansează cu 6,7 puncte procentuale pe Donald Trump (44,35). Acest avantaj a rămas per ansamblu stabil de-a lungul lunilor, chiar dacă a urcat uneori până la zece puncte procentuale.

Avansul actual reprezintă mai mult decât dublul celui de care dispunea Hillary Clinton cu o zi înainte de vot, în urmă cu patru ani. La acea vreme, sondajele au fost relativ corecte cu privire la votul popular, obţinut de către democrată.

Lupta Trump vs Biden, un duel de peste 10 miliarde dolari

Alegerile din acest an din Statele Unite ale Americii au doborât  un nou record și au devenit cele mai scumpe din istorie.

Nu mai puțin de 10 miliarde de dolari au costat scrutinul din Statele Unite, cât cele din 2012 și 2016 la un loc. Suma include și banii folosiți în cadrul alegerilor primare din Partidul Republican și Partidul Democrat.

Potrivit calculelor făcute de un ONG specializat în evaluarea cheltuielilor electorale, Center for Responsive Politics, cheltuielile de campanie vor ajunge la 10,8 miliarde. Până acum au fost cheltuiți efectiv 7,2 miliarde de dolari, dar nu au fost luași în calcul banii folosiți pe ultimul trimestru al anului.

Când se va cunoaște câștigătorul alegerilor din SUA

Alegerile se desfășoară în data de 3 noiembrie în toate cele 50 de state americane și în capitala federală Washington D.C. Rezultate parțiale și exit-poll-urile vor începe să apară începând cu seara și pe parcursul nopții de 3 noiembrie și dimineața zilei de 4 noiembrie.

Potrivit calendarul electoral din Statele Unite, rezultatul votului electorilor va fi confirmat de către Congres pe 6 ianuarie urmând ca noul președinte să depună jurământul și să preia efectiv funcția pe 20 ianuarie.

ADVERTISEMENT
Tags: