Liverpool

Pe FANATIK ai stiri despre cormoranii lui Jurgen Klopp. You will never walk alone, program si rezultate Liverpool. Vezi ONLINE Liverpool LIVE VIDEO

Liverpool, clubul cu cele mai multe trofee europene în fotbalul englez

Liverpool este un alt club de mare tradiție și cu mare popularitate din fotbalul englez. Este un club cu un palmares, în special cel internațional, absolut impresionant, dar care nu a mai reușit un succes în campionat de 29 ani, adică din 1990. În schimb se poate lăuda cu cele mai multe succese în Europa, la distanță mare de toate celelalte grupări din Insulă.

Clubul a fost fondat la 15 martie 1892 de către John Houlding, proprietarul lui Anfield. Houlding a decis formarea propriei echipe după ce Everton părăsise Anfield în urma unei dispute asupra închirierii. Numele original avea să fie Everton F.C., dar a fost schimbat în Liverpool F.C. (după ce F.A. a refuzat recunoașterea echipei sub numele precizat inițial).

Ultimul titlu în campionat datează din 1990

Palmaresul intern al celor supranumiți The Reds sau cormoranii cuprinde 18 titluri, 7 Cupe ale Angliei, 8 Cupe ale Ligii (record) și 15 Community Shields, adică Supercupa Angliei.

Impresionant este parcursul european, cu 6 succese în Cupa Campionilor și Champions League din 1992 încoace, 3 Cupe UEFA și 4 Supercupe ale Europei. Ultimul trofeu european a fost în vara lui 2019, Supercupa, după o finală adjudecată la lovituri de departajare în fața lui Chelsea. Tot în 2019, la Madrid, The Reds au câștigat Champions League, 2-1 în finala cu Tottenham.

Istoria lui Liverpool nu cunoaște un singur moment de mare durere, ca la Manchester United. Două au fost epsioadele care au îndoliat fanii de pe Anfield Road şi poate tocmai de aceea nicăieri nu se potriveşte mai bine ca la Liverpool imnul clubului You will never walk alone. Este vorba de episoadele Heysel şi Hillsborough.

Drama de pe stadionul Heysel

Tragedia de pe Stadionul Heysel s-a întâmplat pe 29 mai 1985, în Bruxelles, Belgia, la meciul din finala Cupei Campionilor Europeni 1985 dintre echipa italiană Juventus și cea engleză, Liverpool, când un perete al Stadionului Heysel s-a prăbușit peste fanii ce fugeau panicați. În rezultat 39 de fani ai lui Juventus au murit[1] iar 600 au fost răniți.

Cu o oră înainte de începutul meciului, un grup de suporteri ai lui Liverpool au sărit gardul de protecție ce-i despărțea de fanii lui Juventus. Drept urmare fanii lui Juventus, panicați, au început să fugă de pe terasa stadionului, provocând astfel prăbușirea peretelui susținător, fapt care a dus la moartea a 39 de persoane și alte câteva sute au fost rănite. În pofida incidentului, meciul nu a fost anulat, ci s-a jucat până la capăt, pentru a se evita altercații în continuare şi a fost câştigat de Juventus cu 1-0.

Ca rezultat al tragediei cluburile engleze de fotbal au primit de la UEFA interdicție nelimitată în competițiile europene (ridicată în 1990–91), Liverpool fiind exclusă pentru un an suplimentar, iar 14 suporteri ai FC Liverpool au fost găsiți vinovați în omucidere involuntară, fiecare din ei fiind condamnat la trei ani de închisoare. Dezastrul a fost mai târziu descris ca “cea mai neagră oră din istoria competițiilor UEFA”

Tragedia de pe Hillsborough

Episodul Hillsborough s-a petrecut pe 15 aprilie 1989 la Sheffield, pe stadionul echipei Wednesday la semifinala Cupei Angliei Liverpool – Nottingham Forest. O busculadă a cauzat decesul a 96 de oameni și rănirea a altor 766 de persoane. Ulterior, s-a descoperit că principala vină pentru producerea incidentului a aparținut poliției, care a permis accesul unui număr prea mare de oameni în stadion. Incidentul rămâne până astăzi cea mai mare tragedie din fotbalul european și una din cele mai mari din fotbalul mondial.

You will never walk alone

When you walk through a storm
Hold your head up high
And don’t be afraid of the dark
At the end of a storm
There’s a golden sky
And the sweet silver song of a lark
Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you’ll never walk alone
You’ll never walk alone
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you’ll never walk alone
You’ll never walk alone

Alte articole despre Liverpool

Închide ×