Premier League

Cum a surclasat-o Liverpool pe Chelsea la toate capitolele. Analiză FANATIK. Thiago Alcantara, record istoric la debutul în Premier League

21.09.2020 | 04:17
Cum a surclasato Liverpool pe Chelsea la toate capitolele Analiza FANATIK Thiago Alcantara record istoric la debutul in Premier League
Liverpool a surclasat-o pe Chelsea la toate capitolele. Thiago Alcantara record istoric la debutul în Premier League. Sursa foto:Hepta
ADVERTISEMENT

Etapa a doua din Premier League ne-a oferit primul derby al sezonului 2020/2021, Chelsea – Liverpool. Cormoranii s-au impus cu 2-0 după golurile marcate de către Sadio Mane în minutele 50, respectiv 54. Chelsea a rămas în 10 oameni după eliminarea fundașului Andreas Christensen din minutul 45 dupa o intervenție asupra lui Sadio Mane.

Duelul se anunța de mare spectacol, londonezii păreau revigorați de sumele investite de către Roman Abramovich în această vară în transferuri importante precum Kai Havertz, Timo Werner, Ben Chilwell, Thiago Silva și lista poate continua. Numai doi au fost disponibili pentru partida contra campionilor en-titre, insuficient atunci când poarta este încredințată lui Kepa Arrizabalaga, visătorul etern dintre buturile de pe Stamford Bridge. Frank Lampard, actualul tehnician al lui Chelsea, se află pentru prima dată în cariera de antrenor cu o echipă completă și un lot valoros în cursa pentru titlul din Premier League. Trofeul pe care l-a obținut de trei ori în cariera de jucător.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Liverpool, a mutat pe piața transferurilor când a trebuit și exact unde a trebuit. Dorința lui Jurgen Klopp, aducerea lui Thiago de la Bayern, a fost îndeplinită cu doar două zile înainte de prima mare înfruntare. Un astfel de jucător nu se ratează, nu are nevoie de nevoie de timp de adaptare datorită flexibilității tehnice și poate deveni decisiv chiar de la primele meciuri datorită inteligenței tactice. O afacere marca Jurgen Klopp, cel mai bun mijlocaș de pe planetă, pentru doar 20 de milioane de lire, un chilipir pentru cormorani.

Sistemele de joc și transformările survenite

Frank Lampard a aliniat la startul partidei un sistem 4-3-3 care în momentele de organizare defensivă se transforma în 4-1-4-1 / 4-2-3-1 cu Werner retras în poziția de mijlocaș stânga iar Havertz împins în față, mijlocul terenului fiind completat prin trio-ul Kante, Jorginho, Kovacic.

ADVERTISEMENT

Deja lucurile începeau să arate îngrijorător pentru Frank și ai săi încă din minutul 15, atunci când Chelsea reușise doar 2 pase din 4  încercate în treimea adversă față de cele 22 reușite dintr-un total de 35 ale lui Liverpool. Contraatacul părea a fi singura armă prin care o puteau răni pe Liverpool, schimbările de poziție în teren dintre Werner, Havertz și Mount nu au reușit însă să destabilizeze defensiva lui Klopp. Rând pe rând atacurile lui Chelsea au fost stopate de apărătorii lui Liverpool, Fabinho, folosit pe post de fundaș central descurcându-se impecabil în acest rol.

* Fabinho a fost cel mai bun apărător în acest meci, din ambele echipe, cu 12 recuperări de balon, 4 intercepții și 4 tackling-uri reușite. Deasemenea brazilianul a reușit și cele mai multe pase, 86 dintr-un total de 89.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte Jurgen Klopp a folosit un sistem 4-3-3 cu Wijnaldum și Keita în postură de interi care au susținut urcările extremelor Robertson și Trent, în funcție de flancul pe care se desfășura atacul. O mutare interesantă s-a produs în preajma minutului 30 atunci când, Trent, a început să se insereze în linia mediană centrală pentru a crea superioritate și oferi un plus ofensiv în distribuirea paselor. În rarele momente de organizare defensivă, Liverpool a format un sistem 4-4-2 cu Salah și Firmino în față și Sadio Mane retras în postură de mijlocaș stânga.

Trio-ul ofensiv, Mane, Firmino, Salah s-a prezentat, din nou la înălțime. Mo Salah a fost jucătorul care a creat cele mai multe ocazii clare dintre toți jucătorii de pe teren, 5, fiind secondat în acest clasament de către Roberto Firmino cu 3 ocazii create pentru coechipieri.

ADVERTISEMENT

*  Sadio Mane a fost omul meciului cu Chelsea. Aportul ofensiv îl recomandă ca pe un veritabil atacant, însă contribuția defensivă și zonele de acțiune îl descriu ca fiind mijlocaș.

  • Șuturi pe poartă: 3
  • Goluri: 2
  • Pase reușite 30
  • Procentaj reușită pase 80%
  • Procentaj pase la mijlocul terenului 100%: 14/14
  • Tacklinguri reușite: 3 – al doilea ca rată de succes de la Liverpool după Fabinho

Dominarea teritorială net în favoarea lui Liverpool

Liverpool a dominat teritorial partida și asta nu se putea realiza fără celebrul Gegenpressing sau contra-pressing, pe care Jurgen Klopp l-a implementat la echipă. Printr-un pressing avansat, efectuat imediat după pierderea balonului, Liverpool sare peste momentul de tranziție defensivă, practic nu se retrage, așa cum a făcut-o Chelsea, ci se avântă din modulul de organizare ofensivă direct peste adversar în încercarea de a câștiga, cât mai repede și cât mai aproape de poarta adversă, balonul înapoi în posesie.

Dacă la pauză posesia era de 53.3% în favoarea lui Liverpool cu o dominare teritorială de 60.4%, la finalul meciului diferența se majorase Liverpool având o posesie de 61.4% și o dominare teritorială de 68.1%.

Aceasta este diferența provenită din pressingul sufocant aplicat de Liverpool, comparativ cu momentele de tranziție defensivă urmate de organizare defensivă în care se pierde mult mai multă energie de către jucătorii lui Chelsea. Practic, efortul fizic chiar dacă este mai intens, este de o durată mai scurtă astfel economisindu-se energia necesară într-un meci atât de solictant.

Este de precizat că Liverpool a jucat mult mai direct spre poarta adversă, cormoranii returnând doar 14 baloane față de cele 31 ale lui Chelsea.

Liverpool a surclasat-o pe Chelsea la nivel de pase și șanse create

Diferența de pe teren a fost mult mai mare decât cea de pe tabelă. La nivel de pase Liverpool a dominat autoritar, zdrobitor iar statistica arată exact această diferență.

  • Pase reușite: Chelsea 410 / Liverpool 677
  • Procentaj pase reușite: Chelsea 84.7% / Liverpool 89.2%
  • Pase reușite în treimea defensivă: Chelsea 198 / Liverpool 66
  • Pase reușite la mijlocul terenului: Chelsea 183 / Liverpool 401
  • Pase reușite în treimea ofensivă: Chelsea 29 / Liverpool 210
  • Pase reușite în careul advers: Chelsea 3 / Liverpool 24

La capitolul șanse create tot Liverpool a dominat autoritar cu 12 ocazii față de cele doar 2 ale lui Chelsea. Ocaziile londonezilor fiind realizate de către Marcos Alonso și Timo Werner.

Thiago Alcantara record la debut

Introdus pe teren în minutul 45, geniul fotbalului mondial, Thiago Alcantara a reușit să stabilească un nou record, devenind jucătorul cu cele mai multe pase reușite într-un interval de 45 de minute în Premier League. Playmakerul a reușit 75 de pase, mai mult decât oricare din jucătorii lui Chelsea, chiar și cei care au evoluat timp de 90 de minute.

Distribuția paselor spaniolului este însă una uimitoare acesta livrând baloanele cu o precizie matematică către toți colegii săi.

* Combinațiile de pasă dinspre Thiago către coechipieri

  • Thiago – Trent: 14
  • Thiago – Robertson: 13
  • Thiago – Salah: 12
  • Thiago – Wijnaldum: 8
  • Thiago – Milner: 6
  • Thiago – Mane: 5
  • Thiago – Fabinho 5
  • Thiago – Firmino: 5
  • Thiago – Van Dijk: 5
  • Thiago – Minamino: 1
  • Thiago – Keita: 1

După această partidă Liverpool are procentaj maxim de puncte în campionat după două partide, 9, aflându-se pe locul 4 iar Chelsea rămâne pe locul 10 cu 3 puncte.

A fost o victorie completă atât a echipei căt și a gândirii tactice a lui Jurgen Klopp, spiritul de luptă, inteligența tactică și dispoziția la efort înclinând balanța decisiv în derby.

ADVERTISEMENT
Tags: