Sport

Liverpool joacă a treia finală în ultimii 13 ani. De la nebunia de la Istanbul la dezamăgirea de la Atena

03.05.2018 | 00:13
Liverpool joaca a treia finala in ultimii 13 ani De la nebunia de la Istanbul la dezamagirea de la Atena
Liverpool joaca a treia finala de Champions League in ultimii 13 ani

Liverpool s-a calificat în finala Champions League după 2-4 pe terenul celor de la AS Roma. În meciul tur de pe Anfield scorul a fost 5-2 pentru “cormorani”. Este a treia finală de Liga Campionilor pentru Liverpool în ultimii 13 ani.

Liverpool nu ajunge niciodată într-o finală de Champions League fără o poveste pe măsura celui mai prestigios trofeu intercluburi. Cel mai probabil, în acest sezon va avea legătură cu evoluţiile senzaţionale ale lui Mo Salah. Precedentele două finale au fost jucate împotriva lui AC Milan. În 2005, la Istanbul, englezii au revenit de la 0-3 la pauză şi au dus meciul la loviturile de departajare, unde au fost mai lucizi şi s-au impus cu 3-2. Doi ani mai târziu, italienii şi-au luat revanşa la Atena şi au învins cu 2-1.

Finala Champions League din 2005. Miracolul de la Istanbul

Pe 25 mai 2005, spectatorii prezenţi pe stadionul Olimpic Ataturk din Istanbul au fost martorii celei mai frumoase finale de Champions League din istorie.  Liverpool, cu spaniolul Rafael Benitez pe bancă, s-a duelat cu Milanul lui Carlo Ancelotii. Englezii au avut o primă repriză execrabilă, în care au primit 3 goluri. Maldini a deschis scorul pentru Milan în primul minut al partidei, iar Hernan Crespo a punctat de 2 ori, în minutele 38 şi 44. Liverpool şi-a revenit miraculos după pauză şi a marcat de trei ori în 6 minute, prin Steven Gerrard (54), Smicer (56) şi Alonso (60). A fost una dintre cele mai mari reveniri reuşite la nivel înalt, ceea ce a făcut ca meciul să fie supranumit Miracolul de la Istanbul. În prelungiri nu s-a mai marcat, iar la loviturile de la 11 metri cormoranii au fost mai lucizi şi s-au impus cu 3-2. Pentru englezi au marcat Hamann, Cisse şi Smicer, iar pentru italieni Tomasson şi Kaka.

Finala Champions League din 2007. Dezamăgirea de la Atena

Doi ani mai târziu, pe 23 mai 2007, AC Milan a avut ocazia să îşi ia revanşa în faţa lui Liverpool la Atena, pe stadionul Olimpic. Înaintea meciului au fost probleme de organizare din cauza numărului mare de suporteri care au intrat pe stadion fără bilet. Prima repriză a început destul de tensionat, cu un număr mare de lovituri libere de ambele părţi. Priul gol a venit însă abia în minutl 45. Andrea Pirlo a executat o lovitură liberă, iar mingea a fost deviată cu mâna de Inzaghi în poarta lui Pepe Reina. Arbitrul nu a văzut faza şi a acordat gol pentru Milan. Mai târziu, Inzaghi a recunoscut că a atins mingea cu mâna, dar a spus că nu a avut intenţia să o lovească. Repriza a doua nu a adus nimic notabil până în minutul 82, când acelaşi Inzaghi l-a învins pe Reina după o pasă primită de la Kaka. Liverpool a ieşit la atac şi a punctat prin Kuyt în minutul 89, dar Milan a rezistat până la final şi şi-a luat revanşa în faţa cormoranilor.