News

Ziua în care rivalele au dat mâna. Primul blat din istoria Angliei

Liverpool - Manchester United LIVE STREAM Premier League. Liverpool - Manchester United se joacă sâmbătă, de la ora 14:30, în etapa a 8-a din Premier League. Rivalitatea dintre cele două echipe...
14.10.2017 | 07:55
Ziua in care rivalele au dat mana Primul blat din istoria Angliei
ADVERTISEMENT

Liverpool – Manchester United LIVE STREAM Premier League. Liverpool – Manchester United se joacă sâmbătă, de la ora 14:30, în etapa a 8-a din Premier League. Rivalitatea dintre cele două echipe este arhicunoscută în întreaga lume. Confruntarea mai este cunoscută, în Anglia, drept North-West Derby. Printre momentele de încărcate se regăseşte şi o partidă în care jucătorii celor două rivale şi-au dat mâna pentru un blat. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

S-a întâmplat în sezonul 1914-15, într-o perioadă în care fotbalul englez, dar şi de pe întregul continent, suferea din cauza Primului Război Mondial. Încă de la startul stagiunii, oficialii Federaţiei Engleze de Fotbal au anunţat că această ediţie va fi ultima. Competiţia avea să fie suspendată în vara anului 1915 din cauza războiului. Mulţi dintre fotbalişti se înrolaseră şi se luptau deja pe Frontul de Vest, astfel că cei care rămăseseră acasă erau criticaţi. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

ADVERTISEMENT

Liverpool – Manchester United LIVE STREAM Premier League. Şapte fotbalişti, gata de compromis

Liverpool – Manchester United LIVE STREAM Premier League. Aceştia din urmă erau conştienţi că meciurile din sezonul 1914-15 aveau să fie ultimele din carieră, astfel că mai mulţi fotbalişti au luat decizia să facă ceva în această privinţă. Suspendarea campionatului însemna un mare minus în bugetele jucătorilor, iar asta a dus către unul dintre cele mai controversate momente din istoria campionatului englez. Toată atenţia publică era aţintită pe câmpurile de război, aşa că cine ar fi fost atent la ce se întâmpla la un meci de fotbal.

Şapte fotbalişti din prima ligă engleză au luat decizia să trântească un meci pentru pariuri. Sandy Turnbull, Arthur Whalley, Enoch West, de la Manchester United, şi Jackie Sheldon, Tom Miller, Bob Pursell si Thomas Fairfoul, de la FC Liverpool, s-au întâlnit şi au pus la cale primul blat din istoria fotbalului britanic. Cele două echipe se întâlneau pe 2 aprilie 1915, în Vinerea Mare, iar rezultatul final al meciului era cunoscut deja de cei şapte fotbalişti.

ADVERTISEMENT

Liverpool – Manchester United LIVE STREAM Premier League. Cine a vrut să se opună blatului

Liverpool – Manchester United LIVE STREAM Premier League. Fiecare dintre cei şapte fotbalişti au mizat că meciul se va termina cu scorul de 2-0 pentru Manchester United, cota pentru acest eveniment fiind de 7 la 1 (cotă 8). 18.000 de spectatori au venit pe Old Trafford pentru a vedea confruntarea dintre cele două echipe rivale. Scenariul dorit de cei şapte a ieşit perfect, Manchester United a câştigat cu 2-0, ambele goluri fiind marcate de George Anderson. Arbitrii şi câţiva ziarişti au început să aibă suspiciuni în momentul în care au văzut că jucătorii lui Liverpool nu prea erau dispuşi să joace. Mai mult decât atât, “cormoranii” au ratat două lovituri de la 11 metri, ultima fiind la un pas să strice scenariul celor şapte. Fred Pagnam a lovit bara transversală, iar jucătorii lui Liverpool implicaţi în blat l-au admonestat pe teren.

Federaţia a început imediat o investigaţie, iar Jackie Sheldon, căpitanul lui Liverpool, a fost considerat iniţiatorul blatului. Acesta se transferase la “cormorani” de la Manchester United. În urma audierilor s-a aflat că cei şapte fotbalişti s-au întâlnit în repetate rânduri într-un pub. Fred Pagnam, fotbalistul care ratase penalty-ul, a depus mărturie împotriva colegilor săi, acesta declarând că a vrut să înscrie pentru a le da peste cap planurile blatiştilor.

ADVERTISEMENT

Liverpool – Manchester United LIVE STREAM Premier League. Pedepse drastice pentru cei şapte

Liverpool – Manchester United LIVE STREAM Premier League. Pe 27 decembrie 1915, la peste opt luni de la blatul de pe Old Trafford, au fost anunţate şi sancţiunile. Toţi cei şapte fotbalişti au fost suspendaţi pe viaţă din activitatea sportivă, însă scorul meciului a fost omologat, nici un oficial al celor două cluburi nu fusese implicat în aranjament. Cele două puncte obţinute au ajutat-o pe Manchester United să nu retrogradeze. Chelsea a picat în a doua ligă, având cu un punct mai puţin, însa au fost reprimiţi în sezonul 1919-20, când campionatul a fost reluat, datorită faptului că numărul de echipe crescuse de la 20 la 22.

La scurt timp după anunţarea sentinţei, Federaţia Engleză de Fotbal le-a oferit un târg celor şapte. Dacă se înrolau şi luptau pe front, la finalul războiului aveau voie să joace din nou în prima ligă. Cu excepţia lui Enoch West, toţi au acceptat oferta. West a decis să lupte în instanţă împotriva Federaţiei, însă procesul intentat pentru defăimare a fost pierdut. Abia în 1945 i-a fost ridicată suspendarea, însa nu mai putea să joace din cauza vârstei, fotbalistul avea deja 59 de ani.

ADVERTISEMENT

Liverpool – Manchester United LIVE STREAM Premier League. Şase au plecat, unul nu s-a mai întors

Liverpool – Manchester United LIVE STREAM Premier League. Cei şase jucători implicaţi în blatul din Vinerea Mare s-au înrolat în “Batalionul Fotbaliştilor” şi au luptat pe front. Dintre ei, Sandy Turnbull nu s-a mai întors. Fotbalistul lui Manchester United a fost ucis în Bătălia de la Arras, unde au murit peste 150.000 de soldaţi britanici. Avea 32 de ani şi singurul său vis era să mai joace măcar o dată. Ceilalţi cinci jucători s-au întors teferi în Anglia şi şi-au continuat cariera fotbalistică, singura excepţie fiind Thomas Fairfoul care ajunsese la 38 de ani şi a decis să se retragă.

1894 este anul în care s-a jucat primul Liverpool-Manchester United

ADVERTISEMENT
Tags: