Fotbal intern

Mărturii COMPLETE DIN INFERN: “Ekeng NU A FOST DEFIBRILAT!”

Moartea tragică a lui Patrick Ekeng lasă în urmă numeroase întrebări. Principala: putea fi salvat fotbalistul lui Dinamo dacă medicii aflaţi la stadion interveneau altfel? La ieşirea din...
07.05.2016 | 02:59
Marturii COMPLETE DIN INFERN Ekeng NU A FOST DEFIBRILAT
ADVERTISEMENT

Moartea tragică a lui Patrick Ekeng lasă în urmă numeroase întrebări. Principala: putea fi salvat fotbalistul lui Dinamo dacă medicii aflaţi la stadion interveneau altfel? La ieşirea din spital, doctorul lui Dinamo, Liviu Bătineanu, a făcut o declaraţie care se contrazicea cu anunţul oficial făcut de reprezentanţii Spitalului de Urgenţă (vezi AICI).

Minte Bătineanu? Pentru a încerca să lămurească situaţia, pe cît este posibil într-un astfel de moment, FANATIK.RO l-a contactat pe medicul alb-roşilor. Este ora 1:30. Doctorul răspunde cu o voce stinsă şi urmează, vreme de 11 minute şi 26 de secunde o mărturie completă din Infern! Concluziile vă aparţin…

ADVERTISEMENT

Domnule Bătineanu, există voci care vă acuză ca minţiţi în cazul Ekeng!

Cum adică? La ce vă referiţi?

Aţi spus că i-aţi masaj cardiac pe teren, apoi în ambulanţă. Medicii de la Urgenţă susţin că fotbalistul a ajuns acolo fără manevre de resuscitare!

Să le luăm pe rînd. Nu am spus că i-am făcut masaj cardiac pe teren. Sau am fost înţeles greşit. Prima regulă în astfel de situaţii presupune să te asiguri că are căile respiratorii permeabile. Asta am şi făcut. L-am pus pe o parte, m-am asigurat că nu sînt blocate… Avea puls! Îl simţeam.

ADVERTISEMENT

S-a intervenit foarte greu. De la distanţă părea că totul e făcut la nivel amator!

Nu poţi să te duci direct că ştii ce are. Trebuie întîi să vezi exact. Eu i-am băgat mîna în gură! Nu şi-a înghiţit limba, dar avea gura încleştată. Am reuşit să i-o desfac. Apoi au venit cei de la ambulanţă.

După 2 minute şi 48 de secunde!!!

Nu ştiu cît timp a trecut. Mie mi s-a părut că totul s-a petrecut într-o fracţiune de secundă.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întîmplat apoi în ambulanţă?

În ambulanţă eu i-am făcut lui Ekeng masaj cardiac. Au fost un minut şi ceva, două! Avea un puls foarte mic, deja nu îl mai percepeam. Eu mă ocupam de el.

Ce a făcut medicul care răspundea de salvare?

Era disperare, clipele acelea au trecut într-un mod greu de explicat. Mi s-a părut că au fost cîteva fracţiuni de secundă. Nu percepeam ce se întîmpla în jurul meu în ambulanţă! NICI NU ŞTIU SĂ VĂ ZIC CINE ERA MEDICUL DE PE SALVARE! Eu mă ocupam de Patrick! Cei de pe salvare nu au stat degeaba cum zic unii. I-au pus electrozii, i-au pus o branulă. S-au mişcat şi ei şi au făcut cît au putut într-un minut şi ceva cît a durat drumul pînă la spital. De acolo l-au preluat medicii de la Urgenţă.

ADVERTISEMENT

A fost defibrilat Ekeng? Exista aparat de defibrilare în ambulanţă?!

Nu a fost defibrilat! Nu am văzut ce dotari aveau, nu am avut timp de aşa ceva. Ce vă pot spune este că nu există ambulanţă la meciurile lui Dinamo care să nu aibă defibrilator.

Atunci de ce nu a fost folosit? Poate i-ar fi salvat viaţa!

La asta se refereau şi cei de la Urgenţă cînd au spus că nu au fost efectuate manevre de resuscitare! La faptul că nu a fost defibrilat. Le-au reproşat celor de pe ambulanţă… Dar nu au avut timp. Lucrurile s-au petrecut atît de repede, iar situaţia a fost de aşa natură încît şi la Urgenţă, într-o oră şi jumătate cît s-a încercat resuscitarea lui, principala manevră a fost masajul!!! Am stat in permanenţă lîngă el. Şi-a reluat ritmul cardiac de cîteva ori, dar ei spuneau că e doar efectul adrenalinei. Din păcate nu l-am putut salva…

O ultimă întrebare: vă reproşaţi ceva din modul în care aţi intervenit în acest caz?

Întotdeauna te gîndeşti ce poţi să faci mai mult… Nu ştiu dacă reuşeam să îl salvez… Stau şi mă gîndesc daca într-adevăr puteam să fac ceva mai mult. Toţi îţi spun apoi că mai puteai face ba una, ba alta. Dar eu cîte puteam să fac în doua, trei minute pe teren şi apoi pînă la spital. Daca se întîmplau lucrurile la antrenament, atunci toate responsabilităţile îmi aparţineau…

ADVERTISEMENT