Sport

Liviu-Dieter Nisipeanu va participa la etapa a doua de la Grand Prix România, la Târgu Mureș: “Suntem mândri că vine la noi”. Exclusiv

Liviu-Dieter Nisipeanu a confirmat prezența la etapa a doua din Grand Prix România, care se va disputa la Târgu Mureș, perioada 4-11 iunie. Nume grele la startul competiției.
27.05.2022 | 12:20
LiviuDieter Nisipeanu va participa la etapa a doua de la Grand Prix Romania la Targu Mures Suntem mandri ca vine la noi Exclusiv
Liviu-Dieter Nisipeanu va juca din nou pentru România.
ADVERTISEMENT

Șahul românesc traversează una dintre cele mai frumoase perioade, iar Superbet Chess Classic 2022, prima etapă din Grand Chess Tour, a fost cireașa de pe tort. Mai ales că la București a ajuns și Garry Kasparov, cel mai bun șahist din toate timpurile. La începutul lunii iunie, acțiunea se mută la Târgu Mureș, pentru a doua etapă din Grand Prix România.

Liviu-Dieter Nisipeanu merge la Târgu Mureș pentru etapa a doua din Grand Prix România. Fond de premiere uriaș, de 15.000 de euro

Va fi, de altfel, prima etapă în care se joacă șah clasic, după ce runda inaugurală, la București, a fost de șah rapid și blitz. Formatul Grand Prix România este unul foarte atractiv, la fel ca și premiile pe care Federația Română de Șah a reușit să le asigure. Ca drept dovadă, la Târgu Mureș, în perioada 4-11 iunie, vor ajunge cei mai buni șahiști ai României.

ADVERTISEMENT

Printre ei și Liviu-Dieter Nisipeanu, campion european în 2005, care a confirmat miercuri prezența la etapa din Târgu Mureș. Cel mai greu nume al șahului românesc din ultimele decenii, Nisipeanu reprezintă în prezent naționala Germaniei, și din cauza unui diferend cu fosta conducere a Federației Române de Șah.

“Avem și noi o confirmare că domnul Liviu Dieter-Nispeanu va veni la turneul de la Târgu-Mureș. Este o veste foarte bună și se anunță o săptămână superbă pentru șahul românesc. Suntem mândri că a ales să vină în orașul nostru. Vom avea și o vreme frumoasă, plus două turnee pe măsură. Este Grand Prix-ul care se află la prima ediție în acest format, avem prima etapă de șah clasic. A mai fost și o etapă de rapid și blitz la București. Sunt opt zile de șah și suntem foarte onorați  că am fost aleși de Federația Română de Șah pentru a organiza această competiție.

ADVERTISEMENT

Concurență mare pentru primele locuri la Grand Prix România, prima etapă de șah clasic. Nisipeanu, dueluri cu Vlad Jianu și Constantin Lupulescu

Avem jucători foarte buni, iată că a venit și confirmarea pentru Dieter Nisipeanu. Dar îi mai aveam deja confirmați pe Constantin Lupulescu și Vlad Jianu. Mai vin și Szabo Gergely, Miron Lucian, Marius Manolache, câștigătorul ultimelor două ediții. Avem și aproape tot lotul feminin aici, au confirmat și fetele mai tinere, Miruna Lehaci și Alessia Ciolacu, la fel ca și Irina Bulmaga. Fondul total de premiere este de 15.000 de euro, iar locul 1 va lua 5.000 de euro”, a declarat Marius Cherecheș, organizatorul competiției, pentru FANATIK.RO.

Grand Prix România se dorește a fi și o rampă de lansare pentru cei mai importanți juniori din România, iar turneul de la Târgu Mureș va oferi șansa medaliaților de la Campionatele Naționale de Juniori să își măsore forțele cu numele grele din șahul românesc.

ADVERTISEMENT

“Federația acordă drept de joc la turneul principal campionilor, vicecampionilor și medaliaților de la campionatele naționale de juniori. Deci copii care vor înfrunta adversari de top. Sunt deja înscriși Stepanencu, Filip Andrei, Antal Hunor Zoltan, Vladimir Cnejev, Matei Vâlcu, Matei Coicev, Andrei Negrean, Puia Alexia, Maria Lia, Ștefan Cristiana și alte nume importante dintre juniorii de top. Vor fi meciuri memorabile pentru acești copii”, a mai explicat Marius Cherecheș.

Fond de premiere important și pentru competiția B, dedicată amatorilor. 22.000 de lei sunt puși în joc. Mulți copii vor fi la prima experiență într-un concurs

De asemenea, se organizează și un turneu B, pentru amatori, la care mulți copii vor avea șansa să se lupte pentru prima dată într-o competiție organizată. Și aici sunt premii consistente, în valoare totală de 22.000 de lei.

ADVERTISEMENT

“Avem și un turneu B, pentru amatori, care are un fond de premiere destul de mare pentru un turneu de acest tip, un total de 22.000 de lei. Se vor da premii la mai multe categorii. Vrem să fie o adevărată sărbătoare a șahului, am pregătit și locația, la Sala Polivalentă de la Universitatea de Medicină și Farmacie. O sală încăpătoare, prietenoasă, întreg campusul este special, practic un mare parc cu clădirile Universității. Sperăm să primim oaspeții în cele mai bune condiții. 

Avem mulți copii de la Târgu Mureș care vor juca la turneul B. Avem și o colaborare cu o asociație care se ocupă de copiii instituționalizați de la casele de copii din împrejurimi care fac antrenamente la noi la club. Pentru mulți dintre ei va fi primul turneu de șah, deci este un moment important pentru ei.

Sperăm să avem undeva către 200 de participanți. Vor mai fi multe înscrieri în special la turneul B. Vom avea și meciuri transmise, plus comentarii live. În aceeași perioadă avem și un Campionat Internațional de Triatlon, deci orașul va fi foarte sportiv”, a mai spus Marius Cherecheș pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT