News

Liviu Dragnea, 780 de zile în închisoare! Ce alte dosare mai are pe rol fostul lider PSD

Liviu Dragnea a stat în închisoare nu mai puţin de 780 de zile fiind condamnat pe 27 mai 2019, la nici 24 de ore după alegerile europarlamentare
15.07.2021 | 14:05
Liviu Dragnea 780 de zile in inchisoare Ce alte dosare mai are pe rol fostul lider PSD
Liviu Dragnea a fost pus în libertate după 780 de zile petrecute în penitenciar. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Scrutinul pentru politicienii care merg la Bruxelles a devenit cel mai mare coşmar pe care îl putea avea Liviu Dragnea. Partidul Social Democrat a fost învins fără drept de apel de PNL, în timp ce alianţa USR-Plus urca serios în topul preferinţelor. La doar câteva ore după ce a fost anunțat rezultatul alegerilor europarlamentare, social democraţii rămâneau şi fără președinte.

Se întâmpla lucrul acesta după ce şeful statului Klaus Iohannis a ieşit în faţa presei şi a transmis un mesaj ferm către procurori. Acesta a cerut ca toţi politicienii cu probleme penale să ajungă în spatele gratiilor, bătaia fiind clară către rivalul Dragnea.

ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea, 780 de zile în penitenciar!

Au urmat alte câteva zeci de minute de linişte şi întrebări întrerupte de judecătorii care aveau să decidă condamnarea acestuia. După o scurtă diversiune cu o mașină care s-a plimbat prin București urmărită de jurnaliști, Dragnea avea să se prezinte la penitenciar.

Şi închis a rămas pentru următoarele 780 de zile, în ciuda a numeroase apeluri şi solicitări pentru a fi pus în libertate. Între timp, PSD s-a scuturat de echipa lui, echipă care a fost împrăștiată în toate zările. Astfel, locotenenții acestuia au ajuns mai toţi afară din partid.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Liviu Dragnea a fost nevoit să se obişnuiască în detenţie. Nu a fost deloc uşor, fostul lider al social democraţilor având parte de câteva peripeţii aparte. Acesta s-a contrat cu şefii penitenciarului Rahova, s-a tăiat la o mână în timp ce lucra, dar a făcut şi COVID-19.

„M-a sunat din spitalul penitenciarului Jilava, secţia celor infectaţi de virus, unde a fost transferat cu câteva zile în urmă! M-a rugat să transmit tuturor că starea sa nu s-a agravat. Cel puţin până azi! M-a asigurat că va trece şi prin această nouă încercare, şi că va lupta pentru viaţa sa! Vă voi ţine la curent în mod constant!”, anunța Codrin Ştefănescu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ce alte dosare mai are pe rol Liviu Dragnea

Interesant este că Liviu Dragnea a rămas abonat la dosare și are numeroase probleme cu Justiția în continuare, în ciuda eliberării sale. Astfel, după ce a fost încarcerat pentru problema angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman, Dragnea trebuie să răspundă în curând și în alte situații în care este acuzat de corupție.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui în dosarul Tel Drum. Liviu Dragnea a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false.

ADVERTISEMENT

De remarcat că discutăm și despre un prejudiciu uriaș creat bugetului de stat. Concret, procurorii spun că acesta a adus pagube României de peste 31,34 milioane de lei. ”Sunt citat la DNA în dosarul cu Tel Drum care brusc, după 3 ani, este pus din nou pe tapet, cu puţin timp înainte de campania electorală. Să se discute despre acest dosar în care – şi dacă mă întrebi de ce sunt acuzat, sincer nu ştiu.

Era vorba despre două drumuri făcute cu fonduri europene. Drumurile există. Eu sunt acuzat că în timpul mandatului meu s-au făcut două drumuri importante din judeţul ăla.

Pe citaţie scrie că mă cheamă să-mi aducă la cunoştinţă calitatea de inculpat. Sigur o să fiu folosit, e străvezie strategia, e limpede. Nu s-a operat demult în dosarul ăsta”, a declarat Liviu Dragnea despre dosarul Tel Drum, la Realitatea Plus.

Salutul cu Trump, dosarul care îl poate trimite înapoi la închisoare

Nu se termină aici și pentru că Liviu Dragnea trebuie să răspundă procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie și într-un dosar de corupție, în care este acuzat de trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii pentru obținere de foloase necuvenite.

Vorbim despre vizita pe care Liviu Dragnea a făcut-o pe cai mari la Washington chiar la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump. Se întâmpla la începutul anului 2017 atunci când România părea la degetul mic al liderului PSD.

Doar că, plimbarea peste ocean ar fi fost, de fapt, o mită. Cel puţin, aşa susţin procurorii care se ocupă de caz. 250 de mii de dolari ar fi negociat un om de afaceri care, în schimb, ar fi primit promisiunea că afacerile îi vor fi ajutate de Guvern.

Vă readucem aminte că ultima oară Liviu Dragnea a depus o cerere pentru ajunge în libertate în luna mai, dar aceasta i-a fost găsită ca neîntemeiată. Tribunalul Bucureşti a respins şi contestaţia lui Liviu Dragnea privind eliberarea condiţionată, decizia fiind definitivă. După ce procesul a fost mutat la Giurgiu, situaţia s-a schimbat total şi fostul lider al PSD a devenit liber.

ADVERTISEMENT