News

Liviu Dragnea, abonat la dosare! Pentru ce mai este judecat fostul lider PSD

27.04.2021 | 14:24
Liviu Dragnea abonat la dosare Pentru ce mai este judecat fostul lider PSD
Liviu Dragnea are și alte dosare pe rol. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea este abonat la dosare și are numeroase probleme cu Justiția. Astfel, după ce a fost încarcerat pe 27 mai 2019 pentru problema angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman, fostul lider al Partidului Social Democrat trebuie să răspundă și în alte situații în care este acuzat de corupție. 

Condamnat la trei ani și șase luni de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru instigare la abuz în serviciu, Liviu Dragnea a transmis că nu vede cu ochi buni actuala scenă politică.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, fostul președinte al PSD spune că este nevinovat, dar nu se consideră învins. Drept pentru care nu a ezitat o clipă să pună tunurile pe cei pe care îi consideră vinovați pentru situația lui.

Liviu Dragnea, abonat la dosare de corupție

Până la războaie grele cu numele importante din politică, Liviu Dragnea este obligat să răspundă și în alte dosare în care este acuzat de procurorii DNA.

ADVERTISEMENT

Concret, oamenii legii spun că acesta că ar fi pus la punct un sistem național de influență prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a președintelui Traian Băsescu.

Sursa foto – colaj Fanatik

Conform actelor pe care procurorii le-au prezentat, Liviu Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral, dar și falsificarea de semnături.

ADVERTISEMENT

Acesta ar fi urmărit atunci obținerea cu orice preț unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum. Dacă ar fi reușit, atunci acțiunea ar fi fost validată. Pe 6 septembrie 2012, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a început urmărirea penală față de Liviu Dragnea.

Ce se întâmplă în dosarul Referendumului

Interesant este că Liviu Dragnea nu a ezitat o clipă și a transmis că dosarul ,,Referendumului” este o mizerie politică. Vă readucem aminte că fostul șef al social democraților a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în în 22 aprilie 2016 pentru această culpă.

ADVERTISEMENT

Condamnarea a fost atunci considerată suficientă pentru a-i atrage atenția și pentru a-l determina să adopte o conduită corespunzătoare în cadrul campaniilor electorale viitoare. Cel puțin așa se arăta în motivarea deciziei date de ICCJ.

Sursa foto – hepta.ro

Au fost mai multe acuze pe care procurorii i le-au adus atunci. Vorbim despre folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

De asemenea, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane și instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Dosarul Tel Drum, piatra de moară în cariera lui Liviu Dragnea

Nu se termină aici problemele pentru Liviu Dragnea. Astfel, Direcția Națională Anticorupție a anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva fostului lider al PSD Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum.

Acesta a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false.

Sursa foto – hepta.ro

Prejudiciul creat bugetului de stat în acest dosar este estimat de procurori la peste 31,34 milioane de lei. Concret, în 2020, Liviu Dragnea devenea oficial inculpat, la doi ani și jumătate după ce fostul lider PSD a fost pus sub acuzare.

În dosarul Tel Drum, cele mai multe acuzaţii, 5 la număr, i se aduc lui Liviu Dragnea. Procurorii spun că acesta ar fi fraudat, ajutat de alţi 8 inculpaţi, fonduri europene şi guvernamentale, dar este acuzat şi de abuz în serviciu. Încă din 2001, suspecţii ar fi obţinut fraudulos peste 27 de milioane de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ce spune Liviu Dragnea despre dosarul Tel Drum

Așa cum era de așteptat, Liviu Dragnea consideră că, în continuare, este o țintă pentru adversarii săi politici. De altfel, într-un interviu acordat din închisoare, Dragnea a susţinut că dosarul Tel Drum ar fi fost resuscitat strict pentru campania electorală.

”Sunt citat la DNA în dosarul cu Tel Drum care brusc, după 3 ani, este pus din nou pe tapet, cu puţin timp înainte de campania electorală. Să se discute despre acest dosar în care – şi dacă mă întrebi de ce sunt acuzat, sincer nu ştiu.

Sursa foto – hepta.ro

Era vorba despre două drumuri făcute cu fonduri europene. Drumurile există. Eu sunt acuzat că în timpul mandatului meu s-au făcut două drumuri importante din judeţul ăla.

Pe citaţie scrie că mă cheamă să-mi aducă la cunoştinţă calitatea de inculpat. Sigur o să fiu folosit, e străvezie strategia, e limpede. Nu s-a operat demult în dosarul ăsta”, a declarat Liviu Dragnea despre dosarul Tel Drum, la Realitatea Plus.

Vizita în SUA, dosar în România pentru Liviu Dragnea

De remarcat că fostul președinte al social democraților este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie și într-un dosar de corupție, în care este acuzat de trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii pentru obținere de foloase necuvenite.

Mai exact, totul este legat de prezența acestuia la Washington la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump, de la începutul anului 2017.

Sursa foto – facebook

Vă readucem aminte că la acea oră, Liviu Dragnea era președinte al Camerei Deputaților. Acesta nu a ratat ocazia și s-a fotografiat în timp ce dădea mâna cu Donald Trump.

Vizita ar fi fost, de fapt, o mită, spun procurorii. Aceștia îl acuză pe Dragnea că a ajuns la Casa Albă după ce din România s-au plătit bani grei. Vorbim de 250 de mii de dolari, dați de un om de afaceri care, în schimb, ar fi primit promisiunea că afacerile îi vor fi ajutate de Guvern.

ADVERTISEMENT