News

Liviu Dragnea, urmărit penal de DNA în dosarul vizitei în SUA din 2017. Comunicatul oficial

14.01.2021 | 19:08
Liviu Dragnea, urmărit penal de DNA în dosarul vizitei în SUA din 2017. Comunicatul oficial
Liviu Dragnea a fost adus la sediul DNA. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea, a fost adus, joi după-amiază, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a da explicații în dosarul ce vizează participarea sa la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump, care a avut loc în ianuarie 2017. Din primele informații, fostul lider al Partidului Social Democrat va fi pus sub acuzare pentru trafic de influență.


Liviu Dragnea, urmărit penal de DNA în dosarul legat de vizita făcută în SUA

UPDATE, ora 19:12 / Direcția Națională Anticorupție a anunțat, într-un comunicat de presă, începerea urmăririi penale a fostului lider PSD Liviu Dragnea, pentru trafic de influență și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul vizitei pe care a făcut-o în Statele Unite în 2017, la ceremoniile de instalare a lui Donald Trump la casa Albă.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile aduse de DNA:

I. “În perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:
asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,
asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză.

În acest context, Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România”.

ADVERTISEMENT

II. În perioada mai – octombrie 2017, Liviu Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de Gheorghe Dimitrescu, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalți oficiali americani.

În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Dragnea Nicolae-Liviu și partidul politic, plata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 euro.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat”, potrivit comunicatului postat pe site-ul instituției.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 14:10 / În același dosar este implicat și Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn și ex-consilier al fostului deputat PSD Florin Iordache. Potrivit G4media.ro, acesta ar fi plătit din partea formațiunii politice 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a-i înlesni lui Dragnea, „cât mai curând posibil”, întâlniri cu liderii administrației americane.

Ancheta a fost demarată în 2018 și anunțată public la vremea respectivă chiar de fostul lider social-democrat, care susținea că deține informații cum că i-ar fi fost „fabricat” un dosar penal cu privire la deplasarea sa peste ocean pentru a lua parte la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de președinte al Statelor Unite.

Liviu Dragnea, adus la DNA. Va fi pus sub acuzare în dosarul ce vizează participarea sa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, au participat la ceremonia din ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care atunci era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare. În fotografiile date publicității la vremea respectivă, fostul lider al PSD apare dând mâna cu Trump, care era așezat la o masă din restaurantul hotelului său.

ADVERTISEMENT

Eu n-am fost la cele două ministere cu domnul Broidy, altcineva a fost. Am aflat din presă.

Nu, n-are nici o legătură deplasarea mea în Statele Unite cu acele contracte. Eu zic că sunteți televiziuni serioase și investigați, o să ajungeți la adevăr”, a reacționat Dragnea în momentul în care a fost chestionat despre legăturile sale cu Broidy și acordul cu Romarm semnat de Circinus în România.

Compania specializată în afaceri în industria militară și de securitate este deținută chiar de Elliot Broidy, pe care presa americană l-a acuzat că s-a folosit de postul ocupat la acea vreme pentru a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România.

ADVERTISEMENT

În dosar a fost audiat cu doi ani în urmă, în calitate de martor și ambasadorul României în SUA, George Maior. La ieșirea de la DNA, acesta a declarat că a avut „o discuție foarte plăcută cu domnii procurori” și a negat orice implicare a sa în organizarea vizitei lui Dragnea în SUA.

Am fost audiat în calitate de martor în legătură cu dosarul vizitei fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor în SUA. De mult timp voiam să vin. O discuţie foarte plăcută cu domnii procurori.

Dosarul este în procedură, nu pot să vă dau detalii, dar am avut o discuţie foarte plăcută. Nu am nicio implicare. Domnul Dragnea poate să spună orice.

Discuţia a fost foarte plăcută. În calitate de martor poţi să spui multe despre contextul unei vizite. Eu nu am săvârșit nicio infracțiune și sunt satisfăcut de ce le-am spus domnilor procurori”, a declarat la acea vreme ambasadorul României în SUA.

Liviu Dragnea este încarcerat în acest moment la Penitenciarul Rahova, unde execută o pedeapsă de trei ani și șase luni dictată în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman și se confruntă cu grave probleme de sănătate.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri