ADVERTISEMENT
News

Liviu Dragnea ar putea ieși din închisoare în 2021. Care sunt manevrele pe care le poate folosi fostul lider PSD

Autor: Adrian Ilie | 27.12.2020 | 23:29
Liviu Dragnea ar putea ieși din închisoare în 2021. Care sunt manevrele pe care le poate folosi fostul lider PSD
Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea/ Foto: Hepta

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi eliberat condiționat în cursul anului viitor, după ce își va ispăși minim două treimi din pedeapsa de 3 ani și 6 luni  pe care a primit-o în mai 2019. Însă eliberarea lui Dragnea din penitenciar depinde de mai mulți factori, scrie stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Avocații săi vor avea un an plin putând să înceapă depunerea cererilor de eliberare condiționată. Dragnea va deveni eligibil pentru eliberare din octombrie 2021, când se vor împlini 28 de luni executate din cele 42 de luni primite ca pedeapsă.

Teoretic, există posibilitatea ca fostul lider social-democrat să iasă chiar mai devreme cu până la trei luni, în funcție de numărul de zile de muncă efectuate în penitenciar și de recompensele primite.

ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea va sta cel puțin încă 6 luni în închisoare

După ce trece perioada de minim două treimi din pedeapsă, Liviu Dragnea poate cere să se prezinte în fața comisiei de eliberări condiționate a penitenciarului Rahova pentru a proba faptul că s-a îndreptat în penitenciar. Comisia îi va verifica dosarul și va propune, după caz, eliberarea sau continuarea pedepsei. Decizia finală va fi luată însă de către un judecător de eliberări condiționate.

Cererea de elinerare condiționată va putea fi depusă și mai devreme de octombrie, dar deocamdată nu se cunoaște numărul de zile primite ca reducere din pedeapsă în  urma muncii depuse în penitenciar. Legislația prevede că pedeapsa nu poate fi redusă cu mai mult de trei luni prin această procedură, astfel că Dragnea poate solicita eliberarea cel mai devreme în iulie 2021.

ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea a ajuns după gratii în mai 2019 fiind condamnat în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman. DNA a argumentat în fața instanței că Dragnea, pe vremea când era președinte al CJ Teleorman a determinat, prin influența funcției, angajarea a două femei care au fost plătite din bani publici, deși în realitate lucrau doar pentru organizația județeană a PSD.

Această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) și Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal”, arătau procurorii DNA în rechizitoriu.

ADVERTISEMENT

Înainte de condamnarea în dosarul angajărilor fictive, Dragnea mai fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul în care era acuzat de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!