News

Liviu Dragnea, mișcare neașteptată: și-a radiat o firmă care urma să producă energie. Ce se ascunde în spatele deciziei fostului lider PSD

În timp ce foștii lui colegi sunt prinși până peste cap cu alegerile, Liviu Dragnea se concentrează asupra afacerilor pe care intenționează să le demareze în viitorul apropiat.
31.05.2024 | 10:32
Liviu Dragnea miscare neasteptata sia radiat o firma care urma sa produca energie Ce se ascunde in spatele deciziei fostului lider PSD
Liviu Dragnea a renuțat la politică și s-a lansat în afaceri, după ce a ieșit din penitenciar / Foto: Eduard Vînătoru / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Schimbare de plan pentru Liviu Dragnea, care își pregătește de ceva vreme intrarea în lumea ”băieților deștepți din energie”. Fostul șef al PSD a luat o decizie neașteptată, în legătură cu una dintre companiile familiei.

Copiii lui Liviu Dragnea și-au închis firma

Stal Energy SRL, societate controlată de cei doi copii ai politicianului, Valentin Ștefan Dragnea (60%) și Maria Alexandra Dragnea (40%) va fi dizolvată și radiată, potrivit unei hotărâri a Adunării Generale a Asociațiilor, publicată în Monitorul Oficial la jumătate lunii mai.

ADVERTISEMENT

Decizia este una surprinzătoare, în condițiile în care firma abia fusese înființată la finalul lui august 2023 și nu a apucat să acumuleze venituri sau datorii. Stal Energy SRL avea obiect principal de activitate ”producția de energie electrică” și sediu în comuna Lița, județul Teleorman, la aceeași adresă cu societatea Nutrelo Group SA, deținută de fiul lui Liviu Dragnea.

În aceste condiții, familia Dragnea își va concentra activitatea pe o altă firmă, South Sun Energy SRL (fostă Nutrelo Food SRL), care din anul 2022 și-a completat obiectele de activitate cu producția, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice.

ADVERTISEMENT

Familia Dragnea are în plan instalarea de panouri solare la Turnu Măgurele

Așa cum FANATIK a dezvăluit anul trecut, South Sun Energy, societate care face parte din grupul Nutrelo, a transferat dreptul de proprietate a unui teren cu suprafața de 460.163 mp (în valoare de 1.277.200 de lei), situat în Turnu Măgurele. Acesta a aparținut societății Gransiloz SRL, absorbită prin fuziune de Nutrelo Group SA în anul 2018. Granziloz a fost înființată în 2008, de Petre Pitiș, director Tel Drum, considerat unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea.

South Sun Energy a preluat, de asemenea, un Certificat de urbanism emis de Primăria Turnu Măgurele, dar și un Aviz tehnic de racordare pentru producători, emis de Distribuție Energie Oltenia. Documentul prevede că investiția (amplasarea de dispozitive de producere a energiei solare și racordarea la distribuitorul regional) va fi finalizată de noul proprietar.

ADVERTISEMENT

Cine sunt noii asociați ai lui Liviu Dragnea

Rețeaua de firme a familiei Dragnea e completată de Energy Multi Sistems SRL, unde fostul lider social-democrat deține 30%. Ceilalți asociați sunt Mihai Sebastian Romulus, Dănuț Ungureanu și Dami Procons International SRL.

Dănuț Ungureanu este administrator la Electromontaj Carpați SA și Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA, două companii din grupul Romelectro, lider în piața echipamentelor electrice, cu afaceri pe mai multe continente. De altfel, firma la care Dragnea este asociat are sediu într-o clădire din București care aparține chiar grupului Romelectro.

ADVERTISEMENT

Legătura cu mama Irinei Tănase

La aceeași adresă, Liviu Dragnea a mai înregistrat o societate, la jumătatea lunii aprilie. Este vorba de LND Trading SRL, care are ca obiect principal de activitate ”comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de costrucții și echipamentelor sanitare”.

Aici, politicianul este asociat cu Turcu Alin Cristian, care este administrator și deține 20%. Turcu este născut în 1983, în Turnu Măgurele și mai apare într-un business, Rahmiteka Global SRL, firmă care se ocupă cu fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Interesant este că acesta a preluat societatea în octombrie 2023, iar cea care a cedat-o este Ana Alexandrina Tănase, mama fostei iubite a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, care a fondat firma în ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT