News

Liviu Dragnea intră în afaceri cu energie, deși în trecut a taxat dur companiile din domeniu. Fiul fostului lider PSD își extinde afacerile

Familia Dragnea intră în afaceri cu energie. Când era la putere, Liviu Dragnea critica dur companiile din domeniu pentru că ”sărăceau populația”.
14.09.2022 | 14:43
Liviu Dragnea intra in afaceri cu energie desi in trecut a taxat dur companiile din domeniu Fiul fostului lider PSD isi extinde afacerile
Ștefan Valentin, fiul lui Liviu Dragnea, vrea să producă energie electrică printr-o firmă din grupul Nutrelo / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea se pregătește să devină jucător în zona energiei, un domeniu pe care a încercat să-l supra-impoziteze pe vremea când era președinte PSD și șef al Camerei Deputaților. De această dată, familia Dragnea se află de cealaltă parte a baricadei, cea în care profiturile au multe zerouri.

Firma lui Dragnea Jr va produce energie electrică

Ștefan Valentin Dragnea, fiul politicianului, a tăiat panglica unei noi companii, numită South Sun Energy SRL. Conform informațiilor FANATIK, firma are ca obiect principal de activitate: producția de energie electrică. În actul constitutiv al societății sunt trecute și alte domenii de activitate: transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice.

ADVERTISEMENT

South Sun Energy este o companie a grupului Nutrelo, controlat de Valentin Ștefan Dragnea (80%) și Gabriel Putineanu (20%). Nutrelo Gorup SA este unic asociat al South Sun Energy, iar beneficiar direct este fiul lui Liviu Dragnea.

Oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, implicați în afacere

Noua firmă are sediu în satul Lita, județul Teleorman și a luat naștere la o ședință a Consiliului de Administrație a Nutrelo Group SA, care a avut loc pe 6 iulie 2022, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe data de 2 august 2022. În cadrul acestei ședințe s-a stabilit ca administrator al companiei energetice să fie Ilie Liviu Dragne, un apropiat al lui Dragnea și cel care s-a ocupat de aproape toate afacerile familiei.

ADVERTISEMENT

South Sun Energy este fosta Nutrelo Mobility SRL, firma de comerț cu ridicata din cadrul grupului, care a fost destul de puțin activă în ultimii ani. În 2021, la data ultimului bilanț, aceasta a înregistrat o cifră de afaceri nulă și o pierdere de 155.175 lei, datoriile ajungând la 103.759 lei. Anul trecut, firma lui Dragnea Jr avea un singur angajat.

Dragnea spunea că a fost condamnat din cauza multinaționalelor. Acum le face concurență

Alegerea familiei Dragnea de a investi în sectorul energetic este cel puțin surprinzătoare, în condițiile în care fostul șef al PSD a declarat în multe rânduri că a fost condamnat pentru că a încercat să se opună profiturilor din multinaționale.

ADVERTISEMENT

În 2018, Dragnea susținea că ”o multinațională din energie, afaceri grele, are profit de 0,8 la mie, gândiți-vă cum se chinuie acești oameni, la afaceri de miliarde de euro, la profit de 0,8 la mie”, spunea atunci Liviu Dragnea.

Dragnea a propus atunci schimbarea modului de impozitare a acestor companii, respectiv pe cifra de afaceri și nu pe profit.

ADVERTISEMENT

”Adică, în domeniile despre care am vorbit până acum, în energie, în gaze, în justiție, la jocurile de noroc, acum e impozit pe profit, dar ei n-au profit, uitați-vă la cifra de afaceri, totuși”, mai declara Liviu Dragnea în 2018.

Liviu Dragnea: ”Eu am plafonat prețul la energie și gaze”

Dragnea a revenit și la începutul lui 2022 cu acest tip de discurs, însă nu a mai făcut referire la banii pe care companiile ci doar la creșterea excesivă a prețurilor.

„Eu am plafonat prețul la energia electrică și la gaze. Am făcut-o în interesul poporului român, dar ceea ce încearcă guvernul, zilele astea, este de o ticăloșie fără limite!

Acest guvern de trădători îi amenință pe români cu pierderea locuințelor pentru neplata facturilor la energie și la gaze! Opriți-vă slugilor!

Obligația voastră este bunăstarea românilor, nu lăcomia stăpânilor voștri de la multinaționale!”, a transmis Liviu Dragnea.

Companiile din energie, afaceri de miliarde în România

Companiile din energie au înregistrat cifre uriașe în 2021, după liberalizarea pieței: Hidroelectrica, de exemplu, a avut o cifră de afaceri de 6,8 miliarde lei, Enel Energie SA – 3,3 miliarde lei, E.ON Energie România SA – 6,8 miliarde lei, Nuclearelectrica SA – 3,1 miliarde, Tinmar Energy SA – 3,4 miliarde, etc.

Începând cu 1 ianuarie 2023, companiile multinaționale din Europa (inclusiv cele din energie) vor fi obligate să plătească un impozit minim de 15% către statele în care activează.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și,...
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și, la 26 de ani, a făcut o alegere total surprinzătoare
„Nu am putut să vorbesc”. Jamila, în lacrimi după procesul pe care l-a...
„Nu am putut să vorbesc”. Jamila, în lacrimi după procesul pe care l-a pierdut în războiul pentru „Eclerul la tavă”
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
"Mama mea a înnebunit cu capul". Femeie ucisă în bătaie de propriul fiu, în Severin. Sub influența drogurilor, tânărul credea ca mama lui e posedată
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Țeapă de zile mari luată de acești turiști. Cum i-au păcălit hotelierii
Țeapă de zile mari luată de acești turiști. Cum i-au păcălit hotelierii
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi...
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi un „motor” al economiei