News

Liviu Dragnea, la un pas de eliberarea din închisoare! Un alt proces îl poate scoate din penitenciar pe fostul lider PSD

03.10.2019 | 08:20
Liviu Dragnea la un pas de eliberarea din inchisoare Un alt proces il poate scoate din penitenciar pe fostul lider PSD
ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea este la un pas de eliberarea din închisoare! Lucrul acesta se poate întâmpla după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, 2 octombrie, să anuleze Hotărârea Colegiului de conducere a ÎCCJ nr. 2 din 3 ianuarie 2019, și anume, aprobarea compunerii completelor de 5 judecători pentru anul 2019. Decizia a fost luată într-un proces deschis de Camelia Bogdan împotriva CSM. De remarcat totuși că decizia CAB nu este executorie şi nici definitivă, sentinţa finală urmând să fie dată de ÎCCJ.

Liviu Dragnea, la un pas de eliberarea din închisoare!

Trebuie specificat că dacă ÎCCJ menţine decizia CAB se schimbă cam totul, însemnând că toate deciziile completurilor de 5 judecători din 2019, inclusiv condamnările definitive, vor putea fi anulate. Practic, printre deciziile vizate se află şi condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, dispusă de un complet de 5 judecători de la ÎCCJ în data de 27 mai 2019. Potrivit art. 426 din Codul de procedură penală, nelegala compunere a completului de judecată este una dintre situaţiile care justifică depunerea contestaţiei în anulare împotriva unei sentinţe definitive.

ADVERTISEMENT

Rezultatul este, în mod firesc, nulitatea absolută a hotărârii judecătoreşti. Contestaţia poate fi depusă în termen de 30 de zile de la comunicarea motivării hotărârii, lucru care în cazul lui Dragnea, atenție, nu s-a întâmplat încă. Astfel, fostul lider PSD s-ar putea afla încă în termenul legal la momentul viitoarei hotărâri definitive a ÎCCJ în procesul Camelia Bogdan vs. CSM. Trebuie să știți că nu este exclusă însă nici acordarea unor termene îndepărtate la ÎCCJ

Liviu Dragnea, la un pas de eliberarea din închisoare! Liviu Dragnea
Liviu Dragnea a fost președinte PSD. Sursa foto – facebook

Un alt proces îl poate scoate din penitenciar pe fostul lider PSD

Faptul acesta ar face ca hotărârea definitivă, chiar dacă ar menţine anularea completurilor de 5, să nu-l mai găsească pe Liviu Dragnea în termenul legal de depunere a contestaţiei în anulare. Ar fi o adevărată lovitură pentru fostul lider al PSD ai cărui avocați caută de zor o variantă pentru a-l scoate din închisoare. În aceeaşi situaţie se mai află şi alte persoane condamnate în 2019, pentru care s-ar relua procesele în faza de apel.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, dacă decizia privind anularea completurilor de 5 judecători din 2019 rămâne definitivă, şi procurorii vor putea depune contestaţii în anulare împotriva achitărilor din acest an, în cazuri celebre precum cel al lui Călin Popescu Tăriceanu sau Toni Greblă.