News

“Liviu Dragnea, prezentat ca o victimă de televiziunile prietene”. O analiză la rece a cazului fostului lider PSD

După ce fostului lider PSD Liviu Dragnea i-a fost refuzată cererea de eliberare condiționată, analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că asistăm la victimizarea acestuia, ca în cazurile Năstase și Udrea.
27.05.2021 | 17:54
Liviu Dragnea prezentat ca o victima de televiziunile prietene O analiza la rece a cazului fostului lider PSD
ADVERTISEMENT

Comentatorul politic Cristian Pîrvulescu a precizat pentru FANATIK.RO: „Inevitabil, când este vorba despre un politician, apare imaginea unui proces politic. Asta pentru că îl vizează pe un politician, nu pentru că este neapărat politizat. Pe de altă parte, deoarece este vorba despre un om politic, judecătorii sunt supuși unei presiuni din partea opiniei publice”.

„În general, opinia publică nu prea este de partea politicienilor. Chiar dacă presiunile nu sunt directe, sunt resimțite în mod clar de către judecători, care, oricât de obiectivi ar încerca să fie, fac parte din societate și vor reacționa conform tendințelor societății. Așadar, pentru o parte a societății noastre, nu foarte numeroasă, dar consistentă, și nu doar în ceea ce-i privește pe PSD-iști, Liviu Dragnea este o victimă”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT

Analistul politic Cristian Pîrvulescu: „Dragnea a fost prezentat ca o victimă de televiziunile prietene. Adrian Năstase și Elena Udrea s-au considerat la fel”

Interlocutorul nostru este de părere că „Liviu Dragnea a fost prezentat ca o victimă de televiziunile prietene, și din acest motiv, este considerat astfel. La momentul său, a fost considerat victimă și Adrian Năstase. De asemenea, Elena Udrea se consideră la fel”.

Așadar, Pîrvulescu susține că acest fenomen nu este o noutate, pe scena politică românească. „În general, politicienii se victimizează și, pentru a căpăta un bilet de întoarcere pe scena politică, mizează foarte mult pe acest sentiment”, a continuat dumnealui.

ADVERTISEMENT

Analistul politic a subliniat: „Decizia de astăzi a judecătorilor vine într-un context în care problema statului de drept și a susținerii reformei justiției, așa cum au arătat-o deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg, acum o săptămână, așează dezbaterea în termenii independenței justiției. Cred că acest lucru a influențat hotărârea, în foarte mare măsură. Altfel ar fi fost riscant”.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu (sursa psnews.ro)
Analistul politic Cristian Pîrvulescu (sursa psnews.ro)

Dragnea, erou sau haiduc luptător anti-sistem?

Comentatorul s-a referit, pe larg și la contextul în care instanța a judecat cererea de eliberare, formulată de avocații lui Liviu Dragnea. Evident, au fost luate în calcul și „peripețiile” cu care acesta s-a remarcat, în perioada detenției.

ADVERTISEMENT

„În decizia precedentă, din luna aprilie, Judecătoria Sectorului 5 susținea că nu există probe potrivit cărora Liviu Dragnea s-ar fi schimbat și că ar exista justificări pentru eliberarea sa, înainte de termen. Să nu uităm, a fost condamnat, fix acum doi ani, la trei ani și jumătate de închisoare. Va avea posibilitatea să revină în august, dar nu este sigur că i se va aproba cererea nici atunci”, a explicat partenerul nostru de discuție.

„O va face, totuși, pentru că în felul acesta va rămâne constant în atenția opiniei publice. Dar, un erou, un haiduc care luptă împotriva sistemului corupt și care a devenit o victimă, nu va fi niciodată uitat”, a punctat Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT

Vizita online, transformată într-un interviu buclucaș

Cristian Pîrvulescu nu s-a oprit aici. Referitor la felul în care fostul lider al PSD s-ar fi schimbat în perioada petrecută după gratii, analistul politic a rememorat un interviu oferit de Dragnea anul trecut, la un post de televiziune.

„Dincolo de asta, nu uitați că în interviul pe care i l-a oferit anul trecut fostei sale consiliere, Anca Alexandrescu, la Realitatea PLUS, a precizat că, dacă ar lua-o de la capăt, s-ar comporta la fel. Apoi, în condițiile în care era vorba mai mult despre o vizită online, transformată ulterior într-un interviu, a susținut toate teoriile conspiraționiste care îl privesc”, a amintit comentatorul.

Imediat, Pîrvulescu a detaliat: „Din punctul de vedere al judecătorilor, decizia a fost absolut corectă, astfel că, reiterarea ideii că el ar fi o victimă, îi face pe aceștia să creadă că nu s-a schimbat. Așadar, această atitudine nu-l ajută în niciun fel să iasă mai devreme din pușcărie. Și probabil că Liviu Dragnea se va considera toată viața nedreptățit. Din punctul său de vedere n-a făcut niciun fel de greșeală. Este o victimă a luptei politice și a fost condamnat, în primul rând, ca urmare a bătăliei politice de la alegerile din mai 2019”.

Paralelă cu scandalul condamnărilor lui Jacques Chirac și Alain Juppe

„Realitatea este, însă, mult mai complicată. Există o serie de acțiuni pe care le-a făcut, considerate ilegale. Să vă dau un exemplu: în cazul fostului președinte Jacques Chirac și a fostului prim ministru francez Alain Juppe a fost vorba despre o situație asemănătoare, și anume  – angajările fictive de la Primăria Parisului, din campania din 1993. Cazul a fost judecat târziu, pentru că Jacques Chirac a devenit președinte și a beneficiat de imunitate prezidențială până în anul 2007. Însă, Alain Juppe a fost inițial condamnat, chiar dacă nu era vinovatul principal, precum Chirac. A primit o condamnare, dar și interzicerea drepturilor politice”, a explicat Pîrvulescu.

„Așadar, s-a întâmplat și în alte părți, și este inadmisibil ca cineva să abuzeze de poziția publică pe care o deține, pentru a putea să facă angajări fictive, pentru acțiuni în partid și în campania electorală. Aceasta este situația cazului de la Paris, reprodus la ce s-a întâmplat la Alexandria. Și nu este un caz singular…”, a continuat analistul politic.

„PSD încearcă să depășească momentul Dragnea – Dăncilă, pentru a-și recăpăta onorabilitatea”

Cristian Pîrvulescu a continuat, pe un ton ferm: „Atentatele împotriva statului de drept, din perioada 2017-2018, au pus societatea românească într-o situație nefericită. PSD-ul actual încearcă să depășească momentul Dragnea – Dăncilă, pentru a putea să recapete onorabilitate, deoarece voturi au, dar problema este reprezentată tocmai de această onorabilitate și imaginea sa europeană. Gândiți-vă la ambiguitățile pe care le-a întreținut PSD-ul, în legătură cu situația pendemică. Ba era un partid care se exprima împotriva restricțiilor, ba se manifesta în favoarea lor”.

În schimb, intervievatul nostru este convins că situația lui Dragnea a tulburat, din nou, apele în partid. „Toate aceste lucruri trimit cumva la linia conspiraționistă „Dragnea”, care încerca să profite de context. Dar, în ceea ce-l privește pe Liviu Dragnea, există o dispută aparentă între Marcel Ciolacu și alți lideri de partid, legată de revenirea fostului lider în partid. Indiferent de aceste dispute, dar mă îndoiesc că reîntoarcerea  lui Dragnea se va întâmpla”, a precizat dumnealui.

L-am întrebat pe Cristian Pîrvulescu dacă este de părere că liderii PSD vor încerca să se delimiteze de această imagine sau vom asista la presiuni asupra opiniei publice. Răspunsul a fost clar:

„PSD-ul nu are o linie foarte clară. Este un partid fără ideologie, o confederație de grupări locale de putere, care sunt interesate doar să controleze frâiele țării. Evident, utilizează mijloace populiste, așa cum o fac majoritatea partidelor de acest gen, și nu este doar cazul României. PSD este un fel de partid birocratic, în sensul în care tot ceea ce conține este reprezentat din oameni cu experiență în administrația publică locală, interesați să capete acces la resurse. Prin urmare, PSD-ul le-a oferit accesul la resurse, deoarece vorbim despre partidul care, într-o formă sau alta, a guvernat cel mai mult România în ultimii 30 de ani. Acești oameni sunt pragmatici și se orientează mereu în funcție de resurse”.

Fostul lider, un balast pentru partid: „Cariera sa politică este compromisă”

Cristian Pîrvulescu este de părere că „Liviu Dragnea nu mai deține niciun fel de poziție de putere și nu le mai poate oferi absolut nimic. Ei nu sunt niște naivi, niște fanatici, ca să-l preia pe Liviu Dragnea, și nici nu sunt convinși că acest lucru le-ar fi neapărat folositor. Așa cum au vrut întotdeauna, își doresc o conducere de partid neutră. Mulți i-au reproșat lui Dragnea caracterul său autoritar în interiorul partidului, motiv pentru care își doresc lideri neutri, capabili să le asigure accesul la resurse și nu neapărat la fonduri, ci și la informație, care să le asigure protecția”.

Există, însă, și un revers al medaliei: „Pe de altă parte, în contextul politic actual, PSD-ul are o șansă reală de a câștiga alegerile din 2024 pe toată linia, adică la Europarlamentare, la locale, dar și la prezidențiale, pentru că nu știm cine sunt candidații la președinție, din cealaltă parte. Și atunci, pentru acești oameni, Dragnea va fi, mai degrabă, un balast”.

În final, Pîrvulescu a detaliat această schimbare la față a PSD-iștilor, față de Liviu Dragnea: „Vor încerca să se distanțeze de el. Poate îl vor recupera alții, dar nu-i văd nici pe cei de la AUR recuperându-l pe Dragnea. În mare măsură, cariera sa politică este compromisă. Nu am cunoștință de lideri politici de acest calibru, care să fi reușit să-și revină, după o experiență de genul ăsta. În alte țări, s-a mai întâmplat ca foști primari să-și revină, dar, în România, votul este foarte divizat și nu cred că Dragnea a fost, vreodată, un lider de partid care să privească, cu mult entuziasm, la nivelul populației”.

ADVERTISEMENT