News

Liviu Dragnea riscă să rateze eliberarea condiționată din cauza interviului. Care sunt prevederile legale

28.06.2020 | 18:08
Liviu Dragnea risca sa rateze eliberarea conditionata din cauza interviului Care sunt prevederile legale
Liviu Dragnea riscă să rateze eliberarea condițională/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Interviul acordat din închisoare de către Liviu Dragnea fostei sale consiliere Anca Alexandrescu ar putea avea consecințe directe asupra datei la care fostul lider al PSD poate spera la eliberarea condiționată din penitenciar. Există chiar posibilitatea ca Dragnea să execute integral pedeapsa de  3 ani și 6 luni de închisoare la care a fost condamnat.

Sancționarea lui Liviu Dragnea de către conducerea penitenciarului Rahova este mai mult decât o pedeapsă disciplinară la adresa unui deținut turbulent, putând duce la neîndeplinirea criteriilor pentru eliberarea condiționată.

ADVERTISEMENT

Articolul 100 al Codului Penal stabilește patru condiții pentru eliberarea condiționată, iar acum Dragnea riscă să nu  îndeplinească două dintre ele.

Condițiile pentru eliberarea condiționată

Astfel, eliberarea condiţionată poate fi dispusă în următoarele cazuri:

a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

ADVERTISEMENT

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

ADVERTISEMENT

Primul paragraf îi dă lui Dragnea speranța că poate fi eliberat la 2 ani și 4 luni de la data întemnițării. Din această perioadă pot fi scăzute un număr suplimentar de zile de pedeapsă în funcție de munca prestată în penitenciar.

Astfel, în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă, iar dacă munca nu este plătită, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă.

ADVERTISEMENT

Cum penitenciarul a anunțat că-i retrage dreptul de muncă, Dragnea nu va putea să-și reducă din pedeapsă sub cele două treimi, acesta fiind de altfel motivul pentru care a amenințat că va intra în greva foamei. Dragnea va scădea din pedeapsă doar zilele pe care le-a câștigat muncind până acum.

Cu acest interviu, Dragnea riscă să nu respecte nici a doua condiție pentru eliberarea condiționată, cea privind executarea pedepsei  în regim semideschis sau deschis. Fiind condamnat la o pedeapsă mai mare de 3 ani, el execută automat pedeapsa în regim închis, dar putea spera să treacă la un regim semideschis, în funcție de purtarea de pe durata detenției.

În mod excepţional, natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, persoana condamnatului, precum şi comportarea acesteia până la stabilirea regimului de executare pot determina includerea persoanei condamnate în regimul de executare imediat inferior sau imediat superior ca grad de severitate”, se arată pe site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Cu o sancțiune disciplinară la activ, trecerea lui Dragnea la regim semideschis  de executare a pedepsei devine problematică.

În al treilea rând, pentru eliberarea condiționată instanța trebuie să fie convinsă că ”persoana condamnată s-a îndreptat”. Rămâne de văzut în ce măsură va putea Dragnea să convingă judecătorii de acest lucru după ce a spus, în interviul pentru Realitatea Plus, că ”nu m-au îngenuncheat”.

Situația lui Dragnea este cu atât mai delicată cu cât nu poate solicita eliberarea condiționată pentru că trece de 60 de ani întrucât ar îndeplini această vârstă doar la finele pedepsei de 3 ani și 6 luni.

ADVERTISEMENT