News

Liviu Dragnea rămâne după gratii. Tribunalul București a respins cererea de eliberare condiționată. Update

Tribunalul București a respins cererea de eliberare condiționată din închisoare a fostului lider PSD, Liviu Dragnea.
27.05.2021 | 10:23
Liviu Dragnea ramane dupa gratii Tribunalul Bucuresti a respins cererea de eliberare conditionata Update
ADVERTISEMENT
27-05-2021
07:24

Liviu Dragnea rămâne după gratii. Tribunalul București a respins cererea de eliberare condiționată

Liviu Dragnea va mai sta în spatele gratiilor cel puțin până la finele lunii august. Cererea sa de eliberare condiționată a fost respinsă.

Decizia este una definitivă. Judecătorii Tribunalului București au apreciat ca nefondată contestația depusă.

Potrivit Digi24, fostul lider PSD va putea reface cererea de liberare condiționată abia după 27 august 2021. 

Fostul președinte PSD a solicitat să fie eliberat din Penitenciarul Rahova, unde a executat doi ani închisoare din pedeapsa de trei ani şi jumătate primită în urmă cu exact doi ani în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Tribunalul București este așteptat să decidă, joi, 27 mai, dacă aprobă eliberarea condiționată a lui Liviu Dragnea.

Fostul lider social-democrat solicită să fie eliberat din Penitenciarul Rahova, unde a executat doi ani închisoare din pedeapsa de trei ani şi jumătate primită în 2019 în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

ADVERTISEMENT

Procesul lui Dragnea a fost programat să înceapă la ora 9:00. Vor avea loc dezbateri asupra contestației formulate de avocații acestuia împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5, de respingere a cererii de liberare condiționată. Prin aceeași decizie, instanța a hotărât că fostul şef al PSD ar putea reitera solicitarea la sfârșitul lunii iunie.

Liviu Dragnea află joi, la Tribunalul București, dacă va fi eliberat condiţionat

În urmă cu o zi, instanța a decis să judece cererea lui Dragnea, deși avocata acestuia a solicitat amânarea până când Curtea de Apel București hotărăște în legătură cu cererea de strămutare a procesului. Decizia Tribunalului București va fi definitivă.

ADVERTISEMENT

În prealabil, la instanța de fond de la Judecătoria Sectorului 5, Dragnea a primit o decizie nefavorabilă. Miercuri, în fața instanței, avocata lui Liviu Dragnea a susținut că sentința judecătoriei este neîntemeiată și nelegală.

După ce decizia de eliberare condiționată a fostului lider PSD a fost amânată pentru ziua de joi, Flavia Teodosiu, avocata acestuia, a declarat că amânarea nu are niciun temei legal. Ea a mai spus că a decis să facă o solicitare în sensul amânării.

ADVERTISEMENT

”Am decis să fac o solicitare în sensul amânării acestei cauze, întrucât dispoziția legală prevăzută de Art.74, alin. 5 din Codul de Procedură Penală spune că dacă se va admite acea cerere a noastră de strămutare această hotărâre va fi desființată conform legii.

Eu am apreciat că este util și firesc, și normal, și legal ca această instanță să amâne judecarea contestației. Instanța nu a admis cererea noastră, ne-a dat cuvântul pe fond.

ADVERTISEMENT

Eu am făcut toate apărările. Instanța fondului a pronunțat, din punctul nostru de vedere, o hotărâre complet nelegală și neîntemeiată, pornind în primul rând de la dispozițiile Dreptului național, cât și de la dispozițiile Dreptului european”, a spus Flavia Teodosiu.

  • 27 mai 2019: data la care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Dragnea a cerut strămutarea procesului

Totodată, apărătoarea lui Liviu Dragnea a cerut amânarea sentinței până când Curtea de Apel Bucureşti va decide asupra solicitării de strămutare a procesului, însă tribunalul București a respins solicitarea.

Fostul lider social-democrat a încercat să împiedice ca procesul să se desfăşoare la Tribunalul Bucureşti, prin depunerea unei cereri de strămutare a cauzei la alt tribunal din ţară, însă solicitarea a fost amânată de Curtea de Apel Bucureşti, după ce avocata sa nu a venit în sala de judecată, având probleme de sănătate.

În motivarea deciziei, magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 spune că Liviu Dragnea îndeplineşte fracţia de 2/3 din pedeapsă, necesară pentru a fi eliberat condiţionat, însă, din analiza coroborată a situaţiei personale a fostului lider PSD, instanţa nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare.

ADVERTISEMENT