Vești excelente pentru cetățenii români aflați în căutarea unui loc de muncă. Un program demarat de stat vine cu salarii între 5700 și 7200 de lei pe lună. Nu se cer studii superioare.
Tinerii din România care vor să învețe, dar și să muncească în același timp pentru o sumă de bani, pot face acest lucru în cadrul unui program demarat de statul român. Vorbim de programul “START – Investește în calificare”.
Într-un comunicat oficial, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale arată că acest program oferă cursuri de ucenicie plătite pentru tinerii cu vârsta de până la 30 de ani.
Perioadele de formare sunt cuprinse între 6 și 36 de luni. Printre cele mai căutate meserii sunt: sudor, sculer matrițer, instalator, electrician și tinichigiu. Avantajați de program sunt și angajatorii. Subvențiile primite de aceștia sunt 2.250 lei/lună pentru fiecare ucenic angajat.
”Prin acest program le deschidem tinerilor sub 30 de ani drumul pentru un început în carieră. Prin proiectul START înveți o meserie, câștigi experiență și ai un loc de muncă în care ești plătit în acest timp în care înveți.
Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, iar angajatorii primesc câte 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic pe care l-au angajat”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
În sistemul REGES/REVISAL vedem și care sunt salariile oferite pentru câteva dintre meseriile amintite mai sus. Veniturile pleacă de la 5.700 de lei și pot trece bine de 7.200 de lei.
Astfel, un sudor primește 5.764 de lei pe lună, un sculer matriţer 6.355 de lei pe lună, un instalator 6.672 de lei pe lună, un electrician 7.262 de lei pe lună, iar un tinichigiu 6.147 de lei pe lună.
Tinerii sunt cei mai avantajați de program. Au parte de formare profesională într-un domeniu cerut pe piața muncii, beneficiază de un contract de muncă și experiență practică și, nu în ultimul rând, de un sprijin și de o consiliere pentru alegerea carierei potrivite.
Angajatorii și tinerii dornici să adere la programul de ucenicie trebuie să facă o serie de pași. În primul rând, angajatorii trebuie să anunțe posturile disponibile, inclusiv cele pentru ucenicie.
Apoi, să se organizeze programul: angajatorul încheie un contract cu un furnizor acreditat de formare profesională sau poate să se acrediteze pentru formare. Ulterior, are loc înregistrarea șomerului – persoana interesată se înscrie la AJOFM/AMOFM cu actele necesare.
Urmează consilierea și medierea. Mai exact, ANOFM oferă informare și recomandă locuri de muncă pentru ucenicie. Se depune apoi o cerere pentru ucenicie – șomerul completează o cerere pentru domeniul dorit.
AJOFM direcționează șomerul către un angajator, după care are loc selectarea și oferirea unui contract. Toate acestea după interviu. Se începe apoi activitatea, iar contractul este înregistrat la ITM. Ucenicul începe lucrul.
În ceea ce privește solicitarea subvenției, angajatorul solicită subvenția online, în platforma PULS, și încheie o convenție cu AJOFM în 60 de zile lucrătoare de la expirarea perioadei de probă. În ultimul pas vorbim de plata subvenției. Se acordă lunar, proporțional cu timpul lucrat, pe baza documentelor depuse până pe 25 ale lunii următoare.