Life

Localitatea din România cu o ”limbă unică”. Foarte puțină lume reușește să o înțeleagă

Localnicii dintr-un sat clujean vorbesc în prezent o limbă veche, unică, pe care o știu foarte puțini oameni. Cercetătorii spun că este vorba de un limbaj unic.
02.03.2022 | 19:16
Localitatea din Romania cu o limba unica Foarte putina lume reuseste sa o inteleaga
O localitate din România are o limbă proprie: ”Copiii din sat învață aceste «artificii»”. Sursa foto: identitatea.ro
ADVERTISEMENT

Limba ascunsă a geamgiilor din satul Mărgău, județul Cluj, reprezintă un limbaj greu de înțeles. Oamenii din localitatea din România și zonele învecinate vorbesc o „limbă unică” pe teritoriul țării noastre, dar care nu s-a pierdut.

O localitate din România are o limbă proprie: ”Copiii din sat învață aceste «artificii»”

Foarte puțină lume reușește să înțeleagă gumuțeasca, limba secretă pe care o foloseau în trecut geamgii din Mărgău când trebuiau să vorbească între ei pentru a cere prețul corect celor care îi angajau pe la casele lor.

ADVERTISEMENT

Cei care puneau geamuri la uși și la ferestre aveau un limbaj aparte atunci când porneau prin țară. Ei își practicau meseria peste tot, fiind vânzători ambulanți. Ei au dat naștere unei limbi care nu s-a pierdut.

În cele din urmă limba gumuțească a devenit un dialect înțeles numai de ei, tinerii din vremurile noastre amuzându-se copios atunci când aud cuvintele „inventate” de meseriașii din trecut. Mai exact, geamgii rosteau altfel cuvintele pentru a nu fi înțeleși de eventualii clienți.

ADVERTISEMENT

„Când tocmeau cu clienții câte o lucrare, geamgiii se înțelegeau între ei ce prețuri să ceară, cât să mai lase din tarif și cum să se apuce de lucru. Toate acestea erau cuvinte rostite altfel, spre a nu înțelege posibilii clienți cum se înțeleg între ei.

Este un dialect cu niște artificii între literele cuvintelor, numai de mărgăuani știute. Încă de mici, copiii din sat învață aceste «artificii». De-a lungul timpului oamenii din satele vecine au încercat să o înțeleagă și să o vorbească, dar nu au reușit”, a declarat inginerul Darius Golban pentru radiocluj.ro.

ADVERTISEMENT

Limba gumuțească, un argou profesional rural

Din fericire, limba unică a fost transmisă mai departe. Denumirea științifică asupra căreia s-au pus de acord cercetătorii este, conform lui Romulus Tudoran, ”argou profesional rural, singurul de acest gen care s-a descoperit în România”.

Lingvistul s-a dedicat studierii limbii ”gumuțească” și a oferit explicații despre cuvintele folosite de meseriașii din Mărgău. Limba este vorbită în prezent de foarte puțini oameni din zona Clujului.

ADVERTISEMENT

Printre cuvintele ”gomoțești” se numără: sticlă = tălăuz, individ = munuc, țuică = găină, hoţ de lucruri = găinar, a mânca = gădină, gură = gădinătoare, preot = codău, bani = piţule, goloji sau om, bărbat = milău.

ADVERTISEMENT
Tags: