În apropierea României se află cel mai vechi oraș de pe continent european, locuit continuu. Istoria lui datează de peste 8000 de ani și este, așadar, una complexă. Oamenii de știință consideră că zona este precum o comoară încă nedeslușită pe deplin.
Este vorba despre un oraș din țara vecină, Bulgaria. Plovdiv este unic prin trecutul său, un real bagaj de istorie și cultură. Aflat pe malurile râului Maritsa, la aproximativ 160 de metri altitudine, merită vizitat pentru a pătrunde într-o atmosferă deosebită.
La sud de Plovdiv se găsesc Munții Rodopi, iar la nord Munții Balcani. În oraș sunt diferite ruine, rămase de pe urma fiecărui popor care a stat aici și care și-a pus amprenta și prin tradiții și obiceiuri. Tracii, macedonii, romanii, slavii, turcii și bulgarii sunt printre cei care au alcătuit Plovdiv.
De altfel, de-a lungul timpului orașul a avut foarte multe denumiri, printre care Eumpolpia, Philippopolis sau Paldin. Acum 8000 de ani, Plovdiv a atras atenția ca fiind și un mic oraș de vânători culegători, dar și prin faptul că este caracterizat de șase dealuri formate din sienită, conform wordatlas.com
Orașul a avut la început șapte dealuri din sienită, dar cu timpul unul a fost distrus, însă au rămas detaliile geografice, iar oamenii de știință au denumit zona și ca ”Orașul celor șapte coline”. Astăzi, este al doilea oraș ca mărime din Bulgaria.
Încă din epoca neolitică ar fi fost locuit Plovdiv. În mileniul al V-lea î.Hr a fost parte a regatului Odris, condus de cultura tracă. Filip al doilea al Macedoniei stăpânea cândva Plovdiv, iar el a denumit așezarea după numele său, Philippopolis.
În anul 46. î.Hr, zona a fost sub dominația Imperiului Roman, care a contribuit foarte mult la dezvoltarea populației. A creat canale de apă și a ridicat clădiri publice, tipice civilizației romane. În anul 250 d.Hr, Plovdiv a fost atacat de goți.
În momentul când goții au dat năvală în Plovidv, liderii de aici și-au dat sema că nu pot face față rivalilor bine înarmați și au predat zona. Mulțimi de oameni au fost uciși nevinovați, iar cei care au rămas în viață au abandonat locul.
Pe parcurs, Plovdiv s-a transformat foarte mult. La începutul secolului XX, aici era produsă marfă proprie, tutun și tutun. După cel de-Al Doilea Război Mondial s-au înființat mai multe fabrici și așa orașul bulgar a crescut și în dimensiune.