Documentele spun care este localitatea din România care a fost colonizată de cehi, care au ajuns pe teritoriul nostru în urmă cu circa 200 de ani. Se află într-una dintre cele mai spectaculoase zone ale țării. Mulți români își fac vacanțele aici, dar nu știu istoria regiunii care este una impresionantă.
Puțini oameni știu care este destinația de vacanță din țara noastră ce a fost colonizată de cehi. Locul se găsește într-o zonă superbă, care atrage foarte mulți vizitatori, care vin nu doar din România, ci și din străinătate.
Din păcate, românii cunosc puține informații despre cea mai veche așezare dintre așezările din defileu. Arheologic a fost atestată încă din paleoliticul mijlociu și se numește Dubova. Comuna din județul Mehedinți este formată din trei sate: Baia Nouă, Eibenthal și Dubova.
Eibenthal mai este cunoscut drept Tisove Udolt, în limba cehilor. În românește înseamnă Valea Aninului. Cei care locuiesc în acest sat se numesc pemi și au venit în România din Bohemia. Vorbesc o limbă numai de ei înțeleasă.
Satul de etnici vechi este una dintre cele mai interesante atracții turistice ale comunei Dubova. Potrivit populatia.ro, în această localitate românescă trăiesc în momentul de față 211.000 de cehi (29.47% din populația totală).
„Sunt cam 150 de gospodării locuite de circa 320 de oameni”, a declarat Emil Flașcă, ceh pursânge, născut în Eibenthal, relatează evz.ro. Acesta a fost viceprimar și vicepreședinte al Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România.
În zona Clisurii Dunării mai sunt cinci sate cehești, Bigăr, Sfânta Elena, Gârnic, Ravensca și Șumița. Cu toate acestea, Eibenthal e singurul loc unde nu prea au avut loc căsătorii mixte. Așadar, s-a păstrat fondul genetic al înaintașilor cehi.
„Predarea se face în limba română, dar copiii au ca profesor de limbă maternă, în urma unui acord cu statul ceh, un profesor din Cehia”, a spus Tiberiu Vasilcan, fost profesor și director, la Eibenthal, mai arată sursa citată anterior.
Satul Eibenthal a fost colonizat de cehi în mai multe valuri. Principalele s-au desfășurat în 1826 și 1828. La acea vreme au ajuns în acest loc primele 35 de familii de cehi. Acestea au venit tocmai din Bohemia și au ajuns la Moldova Nouă.
Împărăția Austro- Ungară le-a promis atunci că cei care vor merge în Banatul sudic nu vor fi înrolați în armată. Li s-a mai spus că fiecare familie va primi patru creițari și pământ pentru casă și gospodărie. Din păcate, cehii aveau să fie abandonați în mijlocul naturii.
Soldații care i-au adus în acest sat din România i-au lăsat să se descurce cum pot. La început cei care au colonizat această localitate au fost tăietori de lemne. Ulterior, în a doua decadă a secolului XX au început să exploateze cărbunele.
Dubova este o comună care atrage un număr foarte mare de călători. Turiștii sunt impresionați de această zonă care are versanți abrupți tăiați de Dunăre. Peisajul este unul grandios și care adăpostește specii protejate, rare, endemice.
Printre atracțiile cele mai interesante ale acestei destinații de numără dealurile Eibenthalului și fosta mină de cărbune (antracit) de la Baia Nouă. De asemenea, stânca în care a fost sculptat chipul regelui dac Decebal este cel mai imortalizat obiectiv turistic.
În plus, cei care ajung în această regiune pot vizita peșterile Veterani și Ponicova. Aceasta din urmă are ieșire în Dunăre și dispune de galerii multiple și etajate. Este un loc spectaculos care nu trebuie ratat de niciun om. Totodată, turiștii pot face drumeții în munții Ciucaru Mare și Ciucaru Mic.
Mânăstirea Mraconia a fost ridicată în anul 1523. A primit hramul Sfântul Ilie și are o istorie zbuciumată. A fost pustiită de năvălitori, ruinată în mod repetat, arsă și prădată. A fost distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc din 1787 – 1792, însă a fost reconstruită și restaurată în mai multe rânduri.