Localitatea din România care a fost colonizată de slovaci este una strategică în prezent. Multe persoane trec prin acest oraș. Chiar și așa, unii nici măcar nu își dau seama ce se întâmpla aici în urmă cu câteva decenii.
România are o istorie destul de bogată. Totodată, o mulțime de locuri ascund povești incredibile. De la orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu, până la unele zone care au ajuns să fie locuite în mare parte de alte naționalități.
Și se pare că și o localitate des tranzitată de la noi din țară are o poveste aparte. Localitatea din România care a fost colonizată de slovaci este chiar Nădlac. În prezent este un punct de frontieră, însă puțini știu cine trăiește aici.
Mai exact, în Nădlac trăiesc cei mai mulți slovaci din România. Recensământul din anul 2011 arăta că localitatea avea 7398 de locuitori. Iar dintre aceștia, 47,64% erau de etnie slovacă. Un procent de 44,50% erau români, iar restul, maghiari (3,55%), romi (2,53%) și alte naționalități (1,75%).
Lucrurile nu sunt tocmai noi. Mai exact, slovacii au decis să se mute la Nădlac încă din anul 1803. La acea vreme, condițiile de trai din țara lor nu erau tocmai decente. Astfel că aceștia au decis să se așeze într-un loc mai bun.
„A fost o colonizare a Ținuturilor de Jos, deoarece locurile au fost depopulate în urma retragerii turcilor, iar proprietarii terenurilor agricole au căutat oameni harnici care să lucreze aceste pământuri (…)
Proprietarii acestor terenuri agricole le-au oferit niște condiții fantastice ca să-i atragă pe aceste meleaguri: au fost scutiți de plata impozitelor pe o perioadă de trei ani, puteau să-și construiască mori de vânt și mori pe apă și, în plus, puteau să-și practice liber confesiunea. Atunci, sate întregi au părăsit Slovacia și treptat, în mai multe valuri, au ajuns până în Nădlac”, a dezvăluit profesoara de istorie și limbă slovacă Ludmila Somrakova.
Localitatea din România care a fost colonizată de slovaci oferă, deci, o cultură bogată. De altfel slovacii care trăiesc aici își păstrează în continuare limba, dar și obiceiurile. Există și un liceu aici important pentru ei.
Mai exact, este vorba despre liceul care poartă numele prozatorului și dramaturgului slovac Jozef Gregor-Tajovský. Și tot în Nădlac mai există și Biserica evanghelică Luterană, monument istoric, a cărei piatră de temelia a fost pusă pe 3 mai 1812.
Cine ajunge în Nădlac și e mai atent la detalii va observa că există și o casă țărănească aparține Uniunii Slovacilor și Cehilor din România. La finele anilor 1990 aceasta a fost transformată într-un muzeu și poate fi vizitată.