Care este localitatea din România unde oamenii au rămas fără apă într-o perioadă cu caniculă extremă. În zonă, fântânile și iazurile au secat, iar multe pârâuri nu mai au niciun strop de apă.
La începutul acestei săptămâni, Administrația Națională ”Apele Română” a prezentat situația alimentării cu apă la nivel național, în contextul unei secete extreme. În ultima perioadă, două râuri din bazinul Argeș-Vedea au secat complet.
La nivel național, 658 de localități primesc apă cu restricții, potrivit unui raport oficial. Cele mai afectate zone din țară sunt în Moldova și Muntenia, mai exact județele Botoșani, Vaslui, Iași și Vrancea. Aici, sute de mii de locuitorii primesc apă raționalizată.
În prezent, 270 de localități care nu dispun de sisteme centralizate și depind de fântâni, suferă din cauza secetei prelungite. ”În județele Botoșani, Vaslui, Iași și Vrancea, localitățile sunt cele mai afectate de secetă.
În Botoșani, de exemplu, 114 localități, inclusiv municipiul Dorohoi, sunt în criză de apă. De asemenea, în Vaslui, 60 de localități se confruntă cu fântâni secate, ceea ce face viața extrem de dificilă pentru locuitori” au precizat oficialii pe site.
Printre zonele din Botoșani aflate într-o situație disperată se numără și localitatea Ungureni. Deși s-au băgat milioane de euro în rețeaua centralizată, locuitorii comunei se confruntă cu lipsa apei potabile. Această problemă afectează zilnic peste 4.000 de oameni.
Oamenii de aici sunt disperați. Recunosc că nu au mai experimentat o așa situație gravă. ”Eu nu am mai întâlnit asemenea secetă agresivă. La 58 de ani ai mei, nu am întâlnit.
Am mai avut să spunem ani cu o secetă nu la nivelul care e în 2024. Nu am mai întâlnit. Sper să nu mai întâlnesc de acum încolo aşa ceva“, spune Ionică Nechifor, director staţiune de cercetare Popăuţi, pentru Observator News.
Nu doar oamenii au de suferit din cauza crizei de apă din Ungureni. Situația de față afectează și animalele. Astfel, pentru a le asigura acestora cantitatea de apă necesară, crescătorii parcurg chiar şi kilometri întregi.
”Până în situaţia de faţă noi de obicei oile le aduceam la apă la pârâu. Avem aici la 100 de m avem un pârâu şi o secat cu totul. Altă sursă de apă în afară de pompa pe care o avem aici mai avem un iaz la Costeşti.
Şi de aici până la Costeşti e o distaţă de 1 km. Noi nu putem să ne pierdem timpul să ducem olie până la apă un km şi înapoi că nu vem timp să le păşunăm în zona asta“, spune un localnic.