Zona din România despre care se spune că este cel mai bine păzită. Localnicii se simt în siguranță, datorită prezenței a sute de soldați de top, dar și a existenței unei aparaturi militare puternice. De altfel, pe o rază de 35 de kilometri nimeni nu are voie să construiască nimic.
Este vorba despre Deveselu, satul de reședință al comunei cu același nume, situat în județul Olt. Locul este renumit la nivel național pentru scutul antirachetă, un sistem american de apărare, cu interceptoare SM-3 și Agis Ashore.
Scutul a fost instalat după ce în 2010 Consiliul Suprem de Apărare a Țării a răspuns afirmativ la ideea americanilor de a pune instalații terestre antirachetă SM-3 în România, pentru a proteja sudul Europei de rachetele iraniene cu rază scurtă și intermediară de acțiune.
Din anul 2015 sistemele au fost operaționale, iar costul reabilitării bazei aeriene de la Deveselu și a amplasării sistemului SM-3 a fost de 400 de milioane de dolari. În plus, costul anual de întreținere este estimat la peste 20 de milioane de dolari.
Toate cheltuielile sunt suportate de către Statele Unite ale Americii, iar România a suportat costurile punerii la dispoziție a bazei aeriene și a celor care asigură paza. Pe data de 28 octombrie 2013, la Baza Militară Deveselu a avut loc ceremonia oficială pentru începerea lucrărilor principale de construcție.
Baza de la Deveselu a devenit operațională în anul 2016. ”Acționăm împreună, chiar dacă sunt trei unități. Misiunea noastră este să menținem sistemul funcțional 24 de ore pe zi”, a spus, la Deveselu, colonelul Răzvan Brătulescu, comandantul Bazei 99”, spunea în 2019 colonelul Răzvan Brătulescu, comandantul Bazei 99, potrivit Europa Liberă România.
Tot în 2019 sistemul de apărare antibalistică al NATO de tip Aegis a fost modernizat, așa cum era prevăzut în Abordarea Adaptativă Etapizată la nivel European a SUA, anunțată în septembrie 2009. În total, scutul are 24 de rachete interceptoare SM-3.
Rusia nu a stat indiferentă odată cu apariția sistemului de la Deveselu. De mai multe ori reprezentanții Kremlinului au precizat că în scut se pot monta sisteme de atac, dar oficialii americani au explicat că rachetele de la Deveselu sunt doar defensive și nedotate cu focoase nuclare.