Dacă vrei să te muți într-un loc liniștit, unde poți fi aproape de natură, iar traiul să fie ieftin, atunci localitatea Periș din România poate fi luată în considerare. E aproape de București, iar prețurile locuințelor sunt accesibile.
Tot mai mulți români care locuiesc în orașe mari vor să se mute în locuri mai liniștite, unde traiul este mai ieftin. Mai multe localități aflate în apropiere de București sunt preferate de pensionari, dar și de cei tineri.
Periș, o comună aflată în județul Ilfov, reprezintă o variantă potrivită dacă îți dorești un loc mai liniștit, dar care să fie situat relativ aproape de Capitală. Este o comună situată în partea de nord-vest a județului, la limitele cu județele Prahova și Dâmbovița.
Comuna este formată din satele Bălteni, Buriaș și Periș și se află la o distanță de 43 de kilometri de București. De aici se poate ajunge în Capitală cu mașina, prin DJ101B, dar și prin Autostrada București – Ploiești.
În plus, a există și varianta de a ajunge în această localitate cu trenul, întrucât prin Periș trece calea ferată București–Ploiești, deservită de stația Periș şi Scroviștea. În Periș locuiesc 7.357 de persoane, conform ultimului recensământ.
Un avantaj al localității este faptul că are multe parcuri. Astfel, locuitorii se pot bucura de spații verzi. De altfel, în această localitate sunt cinci parcuri, fiind mai multe pe cap de locuitor decât în Capitală.
Acest lucru înseamnă că un singur parc corespunde unui număr de peste 1.500 de locuitori. În București, unde populația este de aproximativ 2 milioane de locuitori, sunt 50 de parcuri, adică un parc la 40.000 de locuitori.
Locuitorii din Periș au, de asemenea, mai multe opțiuni atunci când vor să meargă la cumpărături, întrucât există mai multe supermarketuri în comună. În Periș trăiesc atât pensionari, cât și tineri.
Numărul acestora din urmă este, însă, unul destul de mare. Mai exact, grupul de vârstă cuprins între 0 și 49 de ani reprezintă 58.53%, conform populatia.ro. Totodată, grupul de vârstă 50 – 80+ ani reprezintă 41.47% din populație.
Prețurile locuințelor din Periș sunt destul de accesibile, dacă ar fi să facem o comparație cu cele din București. Spre exemplu, o casă cu teren se vinde cu 79.900 de euro. Terenul are 1000 de metri pătrați și se află într-o zonă liniștită.
Casa are ieșire la lacul Periș, astfel că este o proprietate potrivită pentru cei care își doresc să aibă parte de liniște într-un cadru natural. Locuința are patru camere, după cum arată un anunț postat pe o platformă de specialitate.
O locuință se vinde la prețul de 115.000 euro, având și un teren de 2.500 de metri pătrați. Are o fântână funcțională, livadă, dar șo o grădină de trandafiri. Această casă nu este, însă, finalizată.
O altă casă, tot cu deschidere la lac, se vinde cu 195.000 de euro, însă are patru camere. Este o casă dispusă pe parter, etaj și mansardă. La parter se află bucătăria, baia și un dormitor, dar și un living cu deschidere către terasă, care e acoperită.
Alte trei dormitoare sunt situate la etaj. Unul dintre dormitoare este dotat cu baie proprie. Mai există încă o baie la etaj, care deservește celelalte două dormitoare. La mansardă există încă un spațiu, acesta având baie proprie. Curtea casei este amenajată cu pomi fructiferi, brazi, plante, dar și un foișor.
Există câteva obiective turistice care pot fi vizitate în Periș, cum ar fi mănăstirea din satul cu același nume. Schitul Bălteni a fost construit în anul 1610 și se află chiar la intrarea în sat. Se crede că voievodul Radu Negru a ridicat lăcașul de cult, după ce a avut un vis, înainte de lupta cu tătarii.
În perioadele de război, mănăstirea servea ca fortăreață naturală. Atunci când era pace, aceasta servea ca lăcaș de rugăciune. A fost complet refăcută în anul 1626, de către vornicul Hrizea Coconu. În prezent, este o clădire înaltă, din cărămidă.
Este nepictată și are acoperiș din șindrilă. A fost declarată monument istoric național. Pădurea Cocioc înconjoară mănăstirea, iar legenda spune că aici ar fi fost ucis domnitorul Vlad Țepeș, notează primaria-peris.ro.
Palatul de la Scroviștea a aparținut, o vreme, Casei Regale a României. În prezent, acesta face parte din patrimoniul de protocol al țării, iar turiștii îi pot admira arhitectura. Balta Periș reprezintă locul ideal pentru cei pasionați de pescuit. Aici este foarte curat și poți prinde mai mulți pești, precum crap sau caras.
Sunt locuri de pescuit delimitate, iar în zonă au fost amenajate umbrare. Zona bălții este iluminată pe timp de noapte și au fost amplasate coșuri de gunoi. Având în vedere aceste detalii, Periș poate reprezenta o alegere bună pentru cei care vor să se mute într-un loc liniștit, dar aproape de Capitală, în același timp.