Institutul Național de Statistică atrage atenția că în ianuarie 2025 au fost înregistrate de două ori mai multe decese decât nașteri în România. Dacă se menține acest ritm, în 50 de ani în lume vor mai exista doar 8 milioane de români.
De exemplu, așa cum arată Digi 24, într-o comună din Gorj în ultimii trei ani s-au născut doar doi copii. Primarul spune că a încercat să susțină cât a putut tinerele familii, însă Curtea de Conturi i-a refuzat mai multe proiecte care necesitau mulți bani.
Specialiștii avertizează că în ritmul actual în care în țară se nasc 100.000 de copii pe an și mor aproape 200.000, în 10 ani nu va mai avea cine să plătească pensiile. Mai mult, în condițiile în care tot mai mulți români pleacă la muncă în străinătate, țara noastră ar putea să rămână cu adevărat pustie.
Este și cazul localității Săcelu din Gorj, acolo unde tinerii au plecat la muncă, iar în spate au rămas doar bătrânii. ”Păi nu mai e tineret, au rămas doar cei în vârstă. Cine să facă copii? Copiii sunt la oraș, cei care au nepoți sau au copii sunt la oraș și au rămas pe-aici doar bătrânii”, povestește un localnic pentru sursa citată.
”Este dureros și îmi pare foarte rău. Și locuitorii comunei pleacă de aici, că nu se mai găsește nimic de lucru”, povestește o femeie. Resemnați, oamenii cred că în 10 ani în sat vor mai exista doar 5-6 familii, iar casele părăsite sunt la tot pasul.
În satul unde s-au născut doar doi copii în ultimii trei ani există și o școală, iar aici învață 73 de copii. Primarul din Săcelu, Gheorghe Dumitrelea, spune că nu va avea de ales și va închide mai multe clase. Primăria a încercat să susțină familiile cu 2.000 de lei pentru fiecare nou-născut, dar Curtea de Conturi l-a blocat.
”Dacă este să facem o comparație între ianuarie 2024 și aceeași lună a lui 2025, datele ne arată că numărul nașterilor a scăzut, ba mai mult, avem cele mai puține certificate de naștere din 2015 încoace. Potrivit datelor INS, în luna ianuarie a acestui an, la nivel național, s-au înregistrat de două ori mai multe decese decât nașteri”, a explicat și Cristian Șelaru, reprezentant Institutul Național de Statistică. Așadar, situație critică pentru România, fără ca nimeni să ia nicio măsură.