Life

Localitatea din România unde se află “cimitirul piraţilor”. Se spune că în zonă ar fi ascunsă şi o comoară

Localitatea din România unde se află “cimitirul piraților”. În această zonă ar fi ascunsă o comoară, după cum spune o legendă.
28.09.2022 | 23:40
Localitatea din Romania unde se afla cimitirul piratilor Se spune ca in zona ar fi ascunsa si o comoara
În ce localitate din România se află “cimitirul piraților”. Sursa foto: discoverdobrogea.ro/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este localitatea din România unde se află “cimitirul piraților”, locul în care se spune că ar fi ascunsă o comoară. Care este legenda acestui loc unic la noi în țară?

Localitatea din România unde se află “cimitirul piraţilor”

Localitatea Sulina, apreciată astăzi de turiști, a reprezentat o adevărată “comoară” pentru pirații mărilor, acele personaje din poveste care au trăit cu sute de ani în urmă de pe urme jafurilor, în cel mai estic punct al României.

ADVERTISEMENT

Sulina este un oraș plin de istorie, la fel și cimitirul de acolo, care mai este cunoscut ca “cimitirul piraților”. În trecut, orașul era ruta preferată a vaselor mari, cu pânze, care cărau din Occident comori spre alte mări.

Drumul până la acest cimitir este unul pavat cu dale. În partea dreaptă este împrejmuit cu sârmă ghimpată, iar în apropiere se află și o biserică.

ADVERTISEMENT

În cimitirul din Sulina se spune că își fac somnul de veci cei mai temuți pirați ai Mării Negre. Gura îngustă de vărsare a Dunării, dar și pădurile care înconjurau în ambele părți confluența apelor, erau locurile perfecte unde pirații se puteau ascunde.

De altfel, acestea au reprezentat atracțiile piraților greci și maltezi, care au pus stăpânire pe meleagurile românești timp de trei secole.

ADVERTISEMENT

Se spune că cel mai aprig dintre ei era Ghiorghios Kontoguris, un pirat grec, cunoscut în secolul al XIX-lea. Acesta a rămas o legendă pentru locuitorii din Sulina.

Piratul ar fi jefuit sute de nave după ce le atrăgea pe uscat. Preferatele sale erau acelea care transportau aur și argint. Deși a jefuit multe nave de-a lungul timpului, piratul a murit brusc, în sărăcie, fără să fie plâns de nimeni.

ADVERTISEMENT

Pentru mult timp, oamenii din zonă s-au întrebat unde și-a ascuns comoara legendarul pirat. Din moment ce nu a avut moștenitori și nici alte rude, se presupune că această comoară ar fi ascunsă în pustietatea de la malul mării, nefiind încă descoperită.

Ce scrie pe mormântul legendarului pirat

Bătrânul pirat a fost găsit mort, în coliba lui, însă era respectat pentru curajul de care a dat dovadă. Astfel, locuitorii orașului din Delta Dunării l-au înmormântat în apropiere de centrul cimitirului, sub o lespede sculptată care ar ascunde și ea o legendă.

Lipovenii au povestit cum se citește inscripția de pe mormântul piratului Kontoguris. Este important ca acest lucru să se facă în primele ore ale dimineții.

“Ca să poţi citi inscripţia de pe piatra piratului trebuie să vii în cimitir la primele ore ale dimineţii. Apoi umezeşti cu puţină apă placa şi doar atunci, după ce se usucă puţin, va putea fi citit textul săpat în mozaic, literele sunt scoase clar în relief.”, au povestit locuitorii, potrivit evz.ro.

Ce alte povești ascund mormintele de la cimitirul din Sulina

Mormântul lui William Simpson, omul de încredere al inginerului şef al Comisiei Europene a Dunării, se află în “cimitirul piraților”.

Tot la cimitirul din Sulina se află și mormântul Prințesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturza, născută la Istanbul.

Într-un alt loc din cimitir se află două morminte identice, în formă de cruce. Acestea spun povestea sfârșitului tragic al ofițerului William Webster şi al logodnicei sale Margaret Ann Princle. Cei doi au dispărut în 1868 în naufragiul navei Adalia.

Se spune că părinții tânărului ofițer nu au fost de acord cu căsătoria lui cu o femeie dintr-o clasă inferioară. Astfel, l-au trimis departe de casă, pe o navă care ar fi trebuit să ajungă în Indii.

Iubita lui s-a deghizat în marinar și a mers alături de el, iar cei doi s-ar fi regăsit la cimitirul din Sulina.

ADVERTISEMENT