News

Localitatea din țară fără niciun caz de Covid-19 în ultimele 2 săptămâni. Cum se protejează cetățenii

O localitate din țară nu are niciun caz de Covid-19 de 2 săptămâni. Cetățenii și-au luat o serie de măsuri importante pentru a se proteja de virus.
21.10.2021 | 19:27
Localitatea din tara fara niciun caz de Covid19 in ultimele 2 saptamani Cum se protejeaza cetatenii
ADVERTISEMENT

România a trecut în ultimele zile de media de 15.000 de cazuri de Covid-19. Marți, autoritățile au anunțat aproape 19.000 de infectări.

În toată această situație critică, în care județele țării și Capitala sunt în scenariul roșu, mai există zone în care cetățenii știu cum să se protejeze eficient față de virusul ucigaș.

ADVERTISEMENT

Acesta este și cazul comunei Știubieni din județul Botoșani. De 2 săptămâni, aici nu s-a mai raportat niciun caz pozitiv de coronavirus.

O localitatea din România nu a raportat niciun caz de Covid-19 în ultimele 2 săptămâni

Știubeni este o comună din Botoșani alcătuită din 3 sate: Ibăneasa, Negreni și reședința Știubieni. În comunitatea care adună aproape 2.700 de suflete, nu s-a mai raportat niciun caz de Covid-19 de 2 săptămâni.

ADVERTISEMENT

Primarul vorbește despre situația din zona pe care o administrează. Acesta spune că un factor important care a dus la această situație rarisimă în România l-a avut colaborarea dintre cele mai importante persoane și instituții locale: primărie, preoți și profesori.

Autoritățile au reușit să-i convingă pe oameni să respecte așa cum se cuvine regulile sanitare și, pe cât posibil, să se vaccineze anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Edilul localității mai spune că aproape 40% din populația localității este vaccinată, în condițiile în care media la nivel național este de sub 35%.

Acesta spune că un rol important în convingerea populației de utilitatea vaccinului l-a avut atât asistentul social, cât și preoții si profesorii din comună. În același timp, cine nu s-a vaccinat, respectă cu strictețe măsurile sanitare, spune primarul.

ADVERTISEMENT

”La nivelul comunei am avut o colaborare perfectă cu cadrele didactice, cu unitatea sanitară de aici. Am colaborat foarte bine și cu preotul stareț de la mănăstire și ceilalți doi preoți de la nivelul comunei.

Toți am făcut un front comun și nu există persoană la nivelul comunei care să nu știe regulile de protecție”, spune Pavel Stefanache, primarul comunei Știubieni, conform ȘtirileProTv.

Preotul din comună, rol important în campania locală de vaccinare

Spre deosebire de alte zone din țară, unde preoții se feresc să recomande vaccinul sau, mai rău, îl demonizează, părintele din Știubieni a jucat un rol foarte important în campania locală de vaccinare.

Acesta fost cu atât mai convingător, cu cât el a trecut prin boală și avea credibilitate printre enoriași.

”Trecând prin boală și mai ales văzând atâția oameni tineri care mai puteau face ceva pentru familie, lucrul acesta m-a îndârjit, chiar dacă am primit critici pentru ca să ne vedem doar de rugăciune.

Nu! Noi suntem în slujba poporului și vrem un popor sănătos și la minte și la trup. Acum s-au convins toți că spitalele sunt pline, medicii sunt obosiți”, spune Ioan Grosu.

ADVERTISEMENT