News

Localități fără apă curentă. Oamenii sunt nevoiți să limiteze consumul

În plină caniculă mii de locuitori nu au apă potabilă. Sunt locuri în care oamenii nu au fost conectați niciodată la rețeaua națională
22.06.2024 | 17:11
Localitati fara apa curenta Oamenii sunt nevoiti sa limiteze consumul
Localitățile din România fără apă potabilă pe o caniculă insuportabilă. Unde se află acestea. Sursa foto: Antena 3 CNN
ADVERTISEMENT

Canicula aduce din nou în atenție o problemă veche a unor localități care, deși suntem în 2024, încă nu beneficiază de apă curentă deoarece nu au fost niciodată conectate la rețeaua națională.

Localități fără apă în plină caniculă

Deși există fonduri prin programul PNRR, nu există persoane care să le acceseze. Există și proiecte, dar acestea sunt lăsate uitate în sertare de ani de zile.

ADVERTISEMENT

Situația din România devine și mai paradoxală. În Aninoasa, județul Gorj, locuitorii sunt racordați la rețeaua de apă potabilă, dar primesc apă doar două ore pe zi din cauza secetei, scrie Antena 3 CNN. 

Odată cu creșterea temperaturilor din ultimele zile, a crescut și consumul de apă. În mod inexplicabil, în comuna Aninoasa, județul Gorj, autoritățile au hotărât să raționalizeze apa pentru cetățeni.

ADVERTISEMENT

Astfel, în plină caniculă, apa este furnizată doar între orele 19-21. Primarul localității susține că cetățenii sunt responsabili pentru această situație, deoarece consumă prea multă apă.

„Între 300 şi 400% se consuma mai multă apă în această perioadă decât într-o perioadă normală. Două puţuri de apă nu fac faţă în momentul de faţă, de asta se întrerupe apa ziua şi se dă seara, să aibă un minim necesar.

ADVERTISEMENT

Dacă fiecare gospodarie ar consuma până la 700 de litri, ceea ce e suficient pentru o gospodărie, ar fi apă permanent pe parcursul zilei”, a spus pentru Antena 3 CNN Ilie Pietroi, primarul din Aninoasa.

 Localitatea cu 4.000 de locuitori fără apă potabilă

În localitățile Provița de Sus și Provița de Jos din județul Prahova, cei aproape 4.000 de locuitori nu au deloc rețea de apă potabilă. Aceștia foloseau până acum un izvor natural, care însă este grav afectat de secetă în această perioadă, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Între timp, România suferă de temperaturi ce depășesc 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic este extrem. Urmează și un nou val de praf saharian.

Avem parte de fenomene meteorologice extreme

În vestul și nord-vestul țării, de la ora 15:00 până mâine dimineață la ora 6:00, se vor înregistra vijelii puternice, vânt cu rafale de 70-90 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, și averse torențiale ce pot cumula 25-40 l/metru pătrat, izolat peste 50 l/metru pătrat, spun meteorologii.

„Acestea vor fi în special despre Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, acolo unde rămâne în vigoare codul portocaliu, de la ora 15:00 până mâine dimineață, la ora 6:00. În jumătatea sudică a țării vorbim de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

Astăzi rămân în continuare cele cinci județe sub incidența codului roșu: Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș. Mâine, extindem avertizarea de cod roșu la nivelul a opt județe: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, dar și municipiul București. 

În aceste zone temperaturile vor fi cele mai ridicate și vorbim de 38-39 de grade la umbră, cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși cu mult 40 de grade Celsius, iar indicele de disconfort termic va fi unul deosebit de accentuat, depășind pragul critic de 80 de unități.  Cu siguranță, este posibil și debutul săptămânii viitoare, mai ales ziua de luni și chiar și marți, să mai aducă valori de temperaturi de 37 de grade. 

Începând de marți, miercuri mai scad valorile de temperaturi, dar 35 de grade pot crea în continuare disconfort termic deosebit de accentuat, pe fondul acestui val de căldură deosebit de persistent și intens”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul