Județul se va afla de la ora 20:00 sub avertizare hidrologică și meteorologică de cod portocaliu, însă acest cod se va transforma în cod roșu începând cu ora 00:00 noaptea. În acest context, prefectul de Galați, Andreea Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Conform monitoruldegalati.ro, autoritățile au dispus deja evacuarea preventivă a persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de inundații. Practic aceleași locuri unde viitura deja lovise din plin Galațiul în urmă cu mai multe săptămâni.
Desigur, oamenilor le-a fost foarte greu să-și lase în urmă averile și animalele, astfel că cel mai probabil există și cazuri de persoane care au preferat să rămână acasă și să riște. ”Încă din data de 28 septembrie, pompierii gălăţeni au mers în teren pentru a discuta cu autorităţile locale, în vederea informării cetăţenilor cu privire la riscurile care pot apărea.
În urma acestei acţiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autorităţile locale au identificat şi spaţii în care pot fi relocate persoanele evacuate.
De asemenea, echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice.
În acest scosp, SGA Galaţi a dislocat în teren utilaje staţionate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în evetualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor”, a transmis Prefectura Galaţi pentru sursa citată.
Mai mult, prin hotărârea de CJSU s-a decis ca în 22 de localități din Galați să fie suspendate cursurile școlare pentru următoarele 48 de ore (vezi aici lista actualizată). Situația ar putea fi extinsă și pentru alte zile, nu doar pentru luni, 30 septembrie, în funcție de daunele produse de inundații.
Este vorba despre localitățile Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameş (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Bereşti, Jorăşti, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Podoleni (Barcea), Bereşti Meria, Măstăcani, Griviţa şi Suhurlui.
”Protejarea vieţilor este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toţi cetăţenii să colaboreze cu autorităţile, să respecte indicaţiile primite şi să fie pregătiţi pentru evacuare. Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuinţele aflate în zone cu risc mare de inundaţii fiind cea mai bună soluţie în acest moment.
Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieţi omeneşti şi pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale. De asemenea, echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice”, a subliniat prefectul.