News

Lockdown de trei săptămâni în Austria. Noile condiții de călătorie și ședere pentru români

Ministerul român de Externe a anunțat noile condiții pe care românii trebuie să le respecte în Austria, țară care a intrat luni în lockdown pentru trei săptămâni.
22.11.2021 | 15:28
Lockdown de trei saptamani in Austria Noile conditii de calatorie si sedere pentru romani
ADVERTISEMENT

Măsura instituirii carantinei a fost impusă pentru trei săptămâni, în vederea limitării răspândirii coronavirusului.

Oamenii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărăturile de strictă necesitate şi pentru activităţi sportive în spaţii deschise. Cele mai multe restaurante pot vinde produse doar pentru consum acasă, iar evenimentele culturale şi cele sportive se vor desfăşura fără spectatori.

ADVERTISEMENT

În schimb, școlile rămân deschise, iar părinţii decid dacă îşi trimit copiii la cursuri sau optează pentru lecţii online, informează agenția de presă DPA.

Carantina pentru persoanele vaccinate şi pentru cele trecute prin boală se va încheia pe 13 decembrie. În cazul persoanelor nevaccinate nu este prevăzut un termen.

ADVERTISEMENT

Valul de infectări bagă Austria în carantină

În prezent, două treimi dintre locuitorii Austriei sunt vaccinaţi cu schema completă împotriva SARS-CoV-2, iar țara se confruntă cu un nou val puternic de infecții.

Conform autorităţilor de la Viena, aproximativ 14.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate sâmbătă în Austria. Incidenţa la şapte zile a ajuns la 1.085 de noi cazuri la 100.000 de persoane. În secţiile de terapie intensivă sunt internaţi în prezent 528 de pacienţi COVID-19. Valoarea record a acestui indicator, 611, s-a înregistrat în timpul celui de-al treilea val al pandemiei.

ADVERTISEMENT

Austria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care va introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, în februarie 2022. Anunţarea noilor măsuri a dus la proteste, 40.000 de oameni ieşind sâmbătă în centrul Vienei pentru a-şi exprima nemulţumirea.

Condiții pentru călătorie și ședere în Austria

MAE a actualizat luni informațiile privind condițiile de călătorie și ședere în Austria.

Pentru a intra în această țară, românii au nevoie de un test PCR negativ (nu mai vechi de 72 de ore), de certificat de vaccinare cu un ser autorizat sau de dovada trecerii prin boală.

ADVERTISEMENT

Când ajung în Austria, românii trebuie să respecte aceleași condiții de lockdown ca și austriecii.

Ministerul român de Externe precizează că autoritățile austriece pot adopta reglementări suplimentare, în funcție de evoluția pandemiei, astfel că se recomandă clarificarea în timp util cu autoritățile federale/locale a măsurilor adoptate, înaintea efectuării oricărei călătorii în zonele afectate de restricții. Pe lângă prevederile aplicate la nivel național, în unele landuri din Austria sunt în vigoare măsuri de protecție și de restricționare a traficului.

Principalele măsuri de carantină impuse în Austria

„Locuința proprie poate fi părăsită doar pentru a merge la locul de muncă, dacă acest lucru este necesar, pentru a cumpăra alimente sau medicamente, pentru a intra în contact cu partener de viață/rude apropiate/personal de îngrijire, pentru vaccinare sau pentru plimbări în aer liber, motive imprevizibile care nu suportă amânare (de ex. prezentare în fața autorităților judecătorești, tratamente medicale, pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii etc.), motive religioase, pentru evitarea unui pericol, acordare de îngrijire și ajutor pentru persoanele care au nevoie de sprijin, precum și exercitarea drepturilor și îndeplinirea îndatoririlor familiale, îngrijirea animalelor, participarea la alegerile prevăzute de lege, participarea la anumite întruniri, cum ar fi înmormântări sau demonstrații“, se arată în comunicatul MAE.

Comerțul, toate serviciile, instituțiile de cultură, sport și agrement sunt închise. Târgurile de Crăciun nu vor fi organizate anul acesta.

Vor rămâne deschise magazinele alimentare (supermarketurile), farmaciile, benzinăriile, chioșcurile de presă, tutungeriile, unitățile bancare, oficiile de poștă, atelierele auto/biciclete, serviciile medicale și veterinare, serviciile de urgență, transportul public.

Unitățile de cazare sunt închise. „Se fac excepții doar pentru persoanele care sunt deja cazate la momentul intrării în vigoare a acestei prevederi, în scopul îngrijirii și acordării de asistență persoanelor care au nevoie de sprijin, motive profesionale care nu pot fi amânate, pentru a satisface o nevoie urgentă de locuință“, precizează MAE.

De asemenea, restaurantele sunt închise, dar sunt permise serviciile de catering și livrare.

Conform cerințelor impuse de autoritățile de la Viena, la locurile de muncă se aplică regula 3G (prezentarea dovezii de vaccinare, vindecare sau testare) și purtarea obligatorie a măștii de protecție. În cazul serviciilor de îngrijire a persoanelor se aplică regula 2G (dovada de vaccinat sau de recuperat) și doar în cazuri de excepție se aplică regula 2,5G (vaccinar, vindecat sau test PCR negativ).

Școlile rămân deschise, iar purtarea măștilor devine obligatorie, inclusiv la cursuri.

Se păstrează o distanțare de siguranță de doi metri, iar în instituțiile medicale se aplică regula 2G plus rezultatul negativ al unui test PCR.

„Purtarea măștilor FFP2 este obligatorie, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani, in toate spațiile interioare (cu excepția caselor particulare), la locul de muncă (cu excepția cazului în care există paravane despărțitoare), în transportul public și în autoturisme (dacă sunt transportate persoane din mai multe gospodării), inclusiv pe peroane, platforme, stații, gări. Minorii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, precum și femeile însărcinate, au permisiunea de a purta măști medicale“, informează MAE.

Poliția va face controale și poate aplica amenzi cuprinse între 1.450 si 5.000 de euro persoanelor fizice și celor juridice.

ADVERTISEMENT