News

Locomotiva unui tren a luat foc lângă Ploiești: întârzieri de 200 de minute în Gara de Nord. Reacția ministrului transporturilor. Update

Locomotiva unui tren care transporta azotat de amoniu a luat foc lângă Ploiești. Pentru a evita o explozie, autoritățile au decis întreruperea temporară a activității feroviare. Ministrul transporturilor a reacționat.
02.01.2022 | 23:00
Trenul era încărcat cu azotat de amoniu. Credit foto: Observatorul Prahovean
ADVERTISEMENT
02-01-2021
19:39

Sorin Grindeanu a reacționat după ce o locomotivă lângă Ploiești a luat foc. Circulația reluată, dar se mai produc întârzieri

Ministrul transporturilor a spus că incidentul de față nu este primul și nu va fi nici ultimul de acest tip. Totodată, a punctat vechimea mijlocului de transport feroviar.

”Nu e primul și nu va fi nici ultimul incident de acest fel. Vorbim de material rulant invechit”, a declarat Sorin Grindeanu, duminică seara, la Digi 24. 

De altfel, șeful CFR, Traian Preoteasa, a transmis tot duminică seara, la Antena 3, faptul că din trenurile blocate pe Valea Prahovei își vor relua circulația în două ore.

”Preconizăm ca în următoarele 2 ore să regularizăm circulația”, a spus șeful CFR.

Pe tabela din Gara de Nord apare că trenurile dinspre Braşov au cele mai mari întârzieri. De exemplu, IR 1636, care trebuia să vină către București la 16:57, a întârziat 200 de minute, RE 11634 180 de minute și R 3028 al CFR Călători, 150 de minute.

ISU Prahova a anunțat că locomotiva unui tren cu 25 de vagoane care transporta azotat de amoniu, un îngrăşământ chimic, a ars în apropiere de Ploiești. Pompierii au fost trimiși pentru a interveni în acest caz, notează News.ro.

Trenul care transporta amoniacul de azot aparține unui operator privat, Grupul Feroviar Român, una dintre companiile care activează pe această piață din România.

ADVERTISEMENT

Mecanicul din tren a decis, pentru a limita pericolul de explozie, să decupleze locomotiva în flăcări de restul vagoanelor. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, azotatul de amoniu ar fi putut să ducă la o explozie de mari dimensiuni.

“Odată cu decuplarea locomotivei de restul vagoanelor, care erau încărcate cu azotat de amoniu, nu mai există pericol de explozie”, explică reprezentanții ISU Prahova.

ADVERTISEMENT

Azotatul de amoniu este o substanță albă care poate fi găsită, în general, sub formă de granule și care este folosită în agricultură. Deși se aprinde foarte greu, atunci când este expus la o sursă de căldură intensă poate cauza explozii cu eliberări mari de energie, extrem de distructive.

De-a lungul timpului, au fost înregistrate o serie de explozii care au pornit de la azotatul de amoniu și care au dus la moartea a zeci de persoane. În cazul incendiului de lângă Brazi, imaginile arată că flăcările au pornit lângă o zonă locuită și fără intervenția rapidă a mecanicului și pompierilor ar fi existat riscul unei deflagrații.

ADVERTISEMENT

Dispeceratul ISU Prahova a decis să trimită la fața locului o autospecială cu azot și o ambulanță SMURD.

Din primele detalii, aflăm că incendiul s-ar fi produs pe calea ferată care leagă localitățile Brazi și Crivina.

ADVERTISEMENT

Trenurile nu mai circulă pe Valea Prahovei

Pentru a facilita intervenția, dar și pentru a reduce la minimum pericolul ca incendiul să ajungă la zotatul de amoniu din vagoanele transportate de către lomotiva care a ars, autoritățile au decis întreruperea traficului feroviar din zonă.

Din această cauză, toate trenurile care vin din stațiunile montane de pe Valea Prahovei sau care tranzitează această zonă înregistrează întârzieri semnificative.

Întârzierile trenurilor care ar fi trecut prin stația Brazi depășesc trei ore. Se înregistrează întârzieri semnificative la sosirea, dar și la plecarea din Gara de Nord, București.

Acest incendiu a avut loc în una dintre cele mai aglomerate zile din an în trafiul rutier, dar și feroviar. Astăzi, zeci de mii de turiști se întorc din stațiunile în care și-au petrecut sărbătorile de iarnă.

În prezent, reprezentanții autorităților feroviare au anunțat că un tren a fost pus deja în mișcare la 19:06 și că se depun eforturi pentru reluare traficului pe toate liniile afectate.

ADVERTISEMENT