Locomotiva Rapid 100 a plecat azi în prima sa cursă în „straie” noi. Adică vopsită în vișiniu și inscripționată cu „Crezul” întregii suflări giuleștene: „CS Rapid. Suntem peste tot acasă”. Daniel Niculae a avut ideea evenimentului „Rapid, legenda continuă. Împreună spre 100”.
Azi, pe un soare biruitor asupra ninsorii de dimineață, la linia 14 din bătrâna Gară de Nord a fost cuplată locomotiva Rapid 100 la vagoanele pe care urma să le tragă până la Constanța.
Evenimentul „Rapid, legenda continuă. Împreună spre 100” a fost primul dintr-o serie care este organizată de clubul sportiv din Giulești pentru a sărbători centenarul, cei 100 de ani de viață și competiție care se împlinesc pe 25 iunie.
Evenimentul a adus pe peron pe președintele clubului de fotbal, Daniel Niculae, ca și pe președintele clubului sportiv, Bogdan Vasiliu. Au fost mulți suporteri, n-au lipsit foști jucători, nu numai fotbaliști, membri ai Clubului Aristocratic Rapid, ca și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor.
Radu Tache are 59 de ani și ține cu Rapid „de când veneam cu tata, acum 50 de ani, pe jos, din Roșu, pe lângă Lacul Morii, până la stadionul Giulești, la meciurile Rapidulețului”. Parcă îi venea să… pupe locomotiva Rapid 100! Care, e drept, strălucea în lumina soarelui proaspăt vopsită, ca o uriașă bomboană vișinie.
Mecanicul Ștefan Ionescu, îmbrăcat cu un tricou al Rapidului, a avut onoarea să conducă locomotiva Rapid 100 pe primul drum. Rapidist? Întrebare redundantă. I-a „picat” cursa asta întâmplător pe tură? „Nu, am fost ales, pentru că știu toți ce înseamnă Rapid pentru mine”. Adică ce înseamnă? „Totul!”. Clar?
„Fac parte din galeria Rapidului, merg la meciuri… dacă n-am cursă… Oricum, și în cursă simt că sunt rapidist… Sunt peste tot acasă, ca să spun așa (râde) …aici, în locomotivă… pentru că Rapid este legat prin tradiție de calea ferată pe care conduc eu trenurile. O să ascult imnul Rapidului dus-întors azi!” – Ștefan Ionescu
Ce-și dorește rapidistul Ștefan Ionescu? Altă întrebare redundantă. „Titlul, ce altceva?!”. Ce spuneam de întrebare… „Și ar mai fi ceva… mai vreau să fie uniți, să fie o ca familie, așa cum sunt toți rapidiștii adevărați”.
Fix la ora 14:33 rapidistul Ștefan Ionescu a pus locomotiva Rapid 100 în mișcare. I-a dat liber la plecare, clasic, cu paleta, impiegatul de mișcare Lilian Petruș. Rapidist de… „Nu, nu sunt rapidist, dar mi-a făcut plăcere să dau drumul locomotivei Rapid 100 în prima ei cursă”. Cu cine ține omul cu paleta n-a vrut să spună. „Mai bine nu vă spun…” și s-a îndepărtat rapid râzând.
Daniel Niculae era tot un zâmbet. S-a urcat în cabina locomotivei Rapid 100, a fredonat acolo imnul Rapidului, bucuros să fie parte a evenimentului. Dar, peste toate acestea, gândul îi era la băieții lui Adi Mutu: „Mă bucur că l-am semnat azi pe Funsho Bamgboye. Abia aștept să se integreze în jocul echipei”.
Bogdan Vasiliu este din iunie 2022 președintele Clubului Sportiv Rapid. Înainte, trebuie spus, a fost șeful secției de handbal, unul dintre cei care au contribuit din plin la cucerirea titlului național de echipa feminină sezonul 2021-2022, după o pauză de 19 ani.
L-am abordat în Salonul Regal de la Gara de Nord, locul în care s-a desfășurat „protocolul” evenimentului „Rapid, legenda continuă. Împreună spre 100”. A fost scurt și cuprinzător în ceea ce privește comparația dintre locomotiva Rapid 100 și clubul din Giulești.
„De ce comparație? Eu zic că este mai potrivită o asemănare. La fel cum locomotiva Rapid 100 a luat viteză azi, tot așa va lua și Rapid viteză în anul centenarului” – Bogdan Vasiliu
De azi locomotiva Rapid 100 a intrat în serviciu zi de zi, ca orice surată a ei. A doua cursă va fi înapoi la București astăzi târziu, spre miezul nopții. Cu vagoanele pline ca la plecare. Rapid – CFR, legătură de tradiție. Ca și vocea peluzei giuleștene: „Rapid CFR, du-ne la victorie!”.